Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerneløper i doping-trøbbel

Wilson Kipsang Kiprotich har fått en midlertidig utestengelse for brudd på antidopingreglene.

SUSPENDERT: Wilson Kipsang Kiprotich fra Kenya får ikke delta i konkurranse fram til en endelig dom kommer. Foto: Laura De Meo/REX/NTB Scanpix
SUSPENDERT: Wilson Kipsang Kiprotich fra Kenya får ikke delta i konkurranse fram til en endelig dom kommer. Foto: Laura De Meo/REX/NTB Scanpix Vis mer

Det er det uavhengige byrået Athletic Integrity Unit (AIU) som melder at den kenyanske stjerneløperen Wilson Kipsang Kiprotich (37) har fått en «foreløpig suspensjon» for brudd på antidopingreglene.

Det vil si at han er midlertidig suspendert fra å delta i konkurranser før en endelig avgjørelse blir tatt.

Årsaken til suspensjonen skal være fordi Kipsang Kiprotich ikke har oppgitt hvor han befant seg i forbindelse med dopingkontroll, samt at han «skal eller kan ha» brutt reglene ved «tukling» av dopingtester. Det siste punktet er det mest alvorlige.

Utøvere må informere dopingkontrollører om hvor de befinner seg i løpet av én time hver dag, og dersom de feiler å gjøre dette tre ganger i løpet av 12 måneder, blir utøveren automatisk utestengt for brudd på reglene.

FRAKTES VEKK I RULLESTOL: Nesten halvparten av kvinnene som deltok i maraton-øvelsen under friidretts-VM i Doha bryte - på grunn av varmen. Video: NRK Vis mer

Spesialist

Kipsang Kiprotich er spesialist i langdistanseløp og løper alt fra 10-kilometer til maraton. Han vant blant annet bronse i London-OL.

37-åringen satte verdensrekord da han vant Berlin maraton i 2013. Den rekorden hadde han i ett år.

Kenyaneren har vunnet London maraton to ganger og New York maraton én gang.

Flere brudd

Rundt 60 kenyanske friidrettsutøvere har blitt sanksjonert for brudd på antidopingreglene de siste fem årene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Like før VM i 2019 ble det avslørt på tysk fjernsyn at to kenyanske utøvere fikk blodoverføring som angivelig inneholdt det forbudte stoffet EPO.

I fjor ble også 1500 meter-kongen Asbel Kiprop, også han fra Kenya, utestengt i fire år for EPO-bruk. Dommen var nok et skudd for baugen for kenyansk idrett, som har blitt rettet et kritisk søkelys mot som følge av mangelfullt antidopingarbeid de siste åra.