Fotball-EM - Gruppe B

Stjernen hyller Hareide: - Veldig takknemlig

Danskenes store stjerne, Christian Eriksen (29), forteller til Dagbladet at de røde og hvite har mye å takke RBK-trener Åge Hareide (67) for inn mot sommerens store mesterskap.

TAKKNEMLIG: Christian Eriksen (til venstre) mener danskene har mye å takke Åge Hareide for inn mot mesterskapet denne sommeren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
TAKKNEMLIG: Christian Eriksen (til venstre) mener danskene har mye å takke Åge Hareide for inn mot mesterskapet denne sommeren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten 30 år siden Kim Vilfort, John Jensen og resten av «de danske drenger» smalt dansk dynamitt på Ullevi da danskene sikret seg EM-tittelen mot Tyskland.

1992 står seg fortsatt som et av de absolutt største åra i dansk landslagsfotball, og hver gang det nærmer seg et EM, våkner drømmen om en reprise til liv.

Sannheten er at danskene ikke har kommet lenger enn til kvartfinalen (EM i 2008) siden den sommeren i 1992. Men i 2021 er det mye som ligger til grunn for at man har håp.

- De kvalifiserte seg ikke

Gruppetrekningen kunne vært langt verre for danskene, som møter Belgia, Russland og Finland. Alle kampene skal spilles på hjemmebane i Parken.

Et imponerende VM, der finalist Kroatia ble nummeret for store i åttedelsfinalen etter straffesparkkonkurranse, har siden blitt fulgt opp med seier over England på Wembley, og 4-0-smadringen av Østerrike på bortebane i mars.

Det gjør at Kasper Hjulmands lag har all grunn til å drømme om at sommeren 2021 kan by på det helt store.

- Først og fremst har vi en sterk tro på oss selv. Vi lar oss selv drømme stort. Om vi ikke tror det, kommer det aldri til å skje. Samtidig er vi ikke favoritter. Det er større favoritter i turneringen, sier Hjulmand til Dagbladet.

Større favoritter hadde man også i 1992. Og akkurat her finner vi en vesentlig forskjell på laget som vant i 1992, og 2021-utgaven av det danske landslag.

DANSKE DRÆNGER: Danmark sjokkerte verden med å vinne EM i 1992. Foto: Colorsport/REX
DANSKE DRÆNGER: Danmark sjokkerte verden med å vinne EM i 1992. Foto: Colorsport/REX Vis mer

- De kvalifiserte seg ikke, det gjorde vi, poengterer Christian Eriksen til Dagbladet.

Og Inter-stjernen har selvsagt helt rett. Danmark kom med i 1992 da Jugoslavia ble kastet ut av turneringen. Fra å kunne slikke sol og nyte late dager på strendene tok Danmark sjansen med begge hender, og suste inn til EM-gull.

- Men det er helt forskjellig, og vi skal forsøke å hente inn det vi fant fra VM. Vi har mer å gi, men hvor vi ender opp får vi se, sier Eriksen på spørsmål om hvor dagens danske utgave står sammenliknet med 1992-utgaven.

Også Hjulmand er klar på at det hersker en ganske vesentlig forskjell mellom turneringen tidlig på 90-tallet, og det de møter denne sommeren.

- Da vi vant i 1992 var det en liten turnering, og en liten utslagsrunde. Det er mer kamper nå og flere lag. Jo flere lag, jo vanskeligere er det, sier 49-åringen.

Suksessoppskriften

Nok en forskjell, som taler til danskenes fordel, er de ovennevnte tre gruppespillskampene hjemme i Parken. Som eneste lag i Gruppe B spiller Danmark på hjemmebane.

Keeperkjempen Kasper Schmeichel poengterer at danskene har en egen evne til å hamle opp med de aller beste i verden.

- Så lenge vi scorer først, er det sjelden vi lar lag komme tilbake. Belgia er favoritter grunnet spillerne de har, og resultatene. Vi skal ikke gå ut og tenke vi er noe mer enn vi er, men vi vet vi er vanskelige å møte, sier Schmeichel til Dagbladet.

LEDEREN: Kasper Schmeichel kan fort vise seg å bli danskenes store leder denne sommeren. Foto: REUTERS/John Sibley/File Photo
LEDEREN: Kasper Schmeichel kan fort vise seg å bli danskenes store leder denne sommeren. Foto: REUTERS/John Sibley/File Photo Vis mer

34-åringen kan fort vise seg å bli en talisman. For er det en som kjenner til evnen til å overkomme dårlige odds, er det ham.

Schmeichel var keeperen som voktet buret da Leicester vant Premier League i 2016. Han sto også i mål denne sesongen da klubben vant FA-cupen. Han mener at suksessoppskriften fort er ganske enkel.

- Vi tar alle kamper for hva de er. Det var sånn da vi vant Premier League også, vi tenkte ikke for langsiktig, sier Schmeichel, som er sønn av legendariske Peter Schmeichel, som var danskenes keeper under EM-bragden i 1992.

Arven etter Åge

Etter planen skulle dette danske laget ha hatt et norsk innslag. Det var nemlig RBK-trener Åge Hareide som ledet danskene til EM. Hans avskjed med det danske landslaget skulle ha vært dette EM-sluttspillet.

Hareides kontrakt med danskene gikk ut sommeren 2020. Da mesterskapet ble utsatt til 2021 betød det at 67-åringen måtte levere stafettpinnen videre til Hjulmand, uten å få tatt farvel på banen.

- Det var egentlig meningen at Åge skulle tatt dette laget, og jeg tror det hadde vært fortjent for ham. Så skulle jeg ha tatt over. Så kom corona, men jeg mener Åge har gjort en god jobb, det er en sterk enhet, sier Hjulmand, som mener Hareide har gjort mye av grovarbeidet som danskene nyter godt av.

- Jeg skal forsøke å jobbe videre på det fundamentet han har lagt. Vi prøver å legge ved noen flere aspekter i spillet, men vi har samme moral og lagånd. Vi ønsker å bygge laget videre etter at en fantastisk trener hadde ansvar.

En som var kjapt ute på sosiale medier for å hylle Hareide var nevnte Eriksen.

- Det skal rettes en kjempetakk til Åge for hans tid som dansk landslagssjef. Det har vært en fornøyelse, både på og utenfor banen, var blant ordene Eriksen skrev på Twitter da det ble klart at Hareide var ferdig.

Til Dagbladet utdyper den danske superstjernen hvor mye Hareide har betydd for hans karriere.

- Her er det mange som er takknemlig for Åge, han kvalifiserte oss for denne turneringen. Han kom etter Morten Olsen og endret en del. Vi tok spillet til et nytt nivå etter Olsen, og jeg var veldig fornøyd med ham, sier Eriksen.

- Vi har et godt forhold, og fortsetter å ha det. Han hjalp meg score mer mål, og det å være i VM i 2018 med ham var veldig spesielt.

På 36 kamper under Hareide vartet Eriksen opp med 23 scoringer og 10 målgivende. Blant annet fant han nettmaskene i det ovennevnte VM-sluttspillet mot Australia med Hareide ved roret.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.11.2013 Tottenham-stjerna Christian Eriksen før møtet med Norge. Vis mer

Eventyrets nasjon

Under presentasjonen av den danske EM-troppen ble man påminnet øyeblikkene fra 1992. Blant annet får man se John Jensen og Kim Vilfort returnere til Rådhuspladsen i København, der de feiret gullet.

Man får også se Tommy Møller Nielsen, sønn av Richard Møller Nielsen som trente danskene i 1992, besøke farens krav i kledd en drakt med navnet «HJULMAND» på ryggen.

Og slik som Møller Nielsen nok må ha trodd under mesterskapet i Sverige, virker det som Hjulmand også har en tanke om at 2021 kan bli året der en ladning dansk dynamitt eksploderer i Europa.

- Vi har vist at det er mulig å gjøre store ting, sier Hjulmand.

DANSK SUKSESS: Danmark har imponert stort under trener Kasper Hjulmand. Foto: Ritzau Scanpix via REUTERS/Bo Amstrup
DANSK SUKSESS: Danmark har imponert stort under trener Kasper Hjulmand. Foto: Ritzau Scanpix via REUTERS/Bo Amstrup Vis mer

- Vi har bygget dette laget, og vi må tro! Vi må gå inn i denne turneringen, vi må tørre å drømme. Vi er en nasjon bygget på eventyr.

Danskene skal I hvert fall ikke frykte for at deres utvalgte påtar seg noen mentalitet som samsvarer med «prinsessen på erten». Heller kan det virke som det er 26 standhaftige tinnsoldater som inntar den største europeiske scene.

- Vi må leve i nuet, og vi er ikke den typen i den troppen som tenker vi er mer enn vi er. Vi har beina plantet på bakken, avslutter Kasper Schmeichel.

DANMARK

Det er en slags «nå eller aldri»-følelse for det danske laget. Spillere som Kasper Schmeichel (34), Christian Eriksen (29) og Simon Kjær (32) blir ikke yngre og skal Danmark gjøre noe stort, må det fort bli denne sommeren.

Det er en gjeng som har fått mye erfaring sammen, og har vist med store resultater de siste åra at det potensielt ligger noe helt spesielt i dette danske laget. Da de i tillegg skal spille alle sine hjemmekamper i Parken i København, ligger grunnlaget til rette for at man skal kunne tro at det kan smelle litt «dansk dynamitt» også denne sommeren.

Det er i tillegg et interessant punkt at i Danmarks 26-mannstropp finner vi spillere fra F.C. København og FC Midtjylland, men det er ikke en eneste spiller fra den danske seriemesteren Brøndby.

Trener: Kasper Hjulmand (49)

I 2019 ble det bekreftet at Hjulmand skulle ta over det danske landslaget etter EM i 2020 da «vår egen» Åge Hareides kontrakt ville ha utgått. Da EM ble utsatt betød det også at mesterskapet røk for Hareide, og Hjulmand trener derfor «de danske drenger» i sommer.

Under Hjulmand har danskene virkelig fått det til å svinge. Danskene har ikke sluppet inn mål i VM-kvalifiseringen med Hjulmand, og i oktober 2020 beseiret de selveste England på Wembley i Nations League.

Dette er uansett 49-åringens aller første mesterskap som landslagstrener. Og for et Danmark som nå kanskje har fått forventninger blir det spennende å se om Hjulmand kan leve opp til en nasjon som drømmer om en gjentakelse av EM-mirakelet i 1992.

Troppen:

HAREIDES ARVTAGER: Kasper Hjulmand. Foto: AP Photo/Ronald Zak.
HAREIDES ARVTAGER: Kasper Hjulmand. Foto: AP Photo/Ronald Zak. Vis mer

Keepere: Kasper Schmeichel (Leicester), Jonas Lössl (FC Midtjylland), Frederik Rønnow (Schalke 04)

Forsvarsspillere: Simon Kjær (AC Milan), Andreas Christensen (Chelsea), Jannik Vestergaard (Southampton), Joachim Andersen (Fulham), Joakim Mæhle (Atalanta), Jens Stryger (Udinese), Daniel Wass (Valencia) Mathias «Zanka» Jørgensen (F.C. København), Nicolai Boilesen (F.C. København)

Midtbanespillere: Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham), Thomas Delaney (Borussia Dortmund), Christian Eriksen (Inter), Christian Nørgaard (Brentford), Mathias Jensen (Brentford), Anders Christiansen (Malmö)

Angrepsspillere: Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Martin Braithwaite (Barcelona), Kasper Dolberg (Nice), Jonas Wind (F.C. København), Andreas Skov Olsen (Bologna), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Andreas Cornelius (Parma), Robert Skov (Hoffenheim)

BELGIA

Den belgiske gullgenerasjonen synger kanskje på siste verset, men nok en gang finner man navn som «Hazard», «Vermaelen» og «Lukaku» blant de 26 spillerne som er valgt ut.

Belgia var i sin tid ansett som en nasjon som potensielt kunne dominere landslagsfotballen både kontinentalt, men også internasjonalt. De har uansett «bare» en VM-bronse og utslag i kvartfinalen av EM å vise til.

Spillere som Eden Hazard (30), Thomas Vermaelen (35) og Jan Vertonghen (34) blir ikke yngre med åra. Likevel har de spillere som Romelu Lukaku (28), Kevin De Bruyne (29) og Thibaut Courtois (29) som alle kommer fra sesonger der de har levert opp mot best i Europa i sine respektive posisjoner.

Med ti strake seire og ingen tap i EM-kvalifiseringen, og bare fire innslupne mål så er det vanskelig å ikke anse Belgia som en potensiell favoritt, til tross for en gullgenerasjon som har til gode å levere til valøren deres årgang forbindes med.

Trener: Roberto Martínez (47)

Spanske Martínez har vist seg å være en ringrev i Premier League, der han i sin tid maktet å vinne FA-cupen med Wigan i en heseblesende finale mot Manchester City. Samme sesong rykket Wigan ned fra Premier League.

På flere måter har det oppsummert Martínez' karriere så langt. Det er en del høydepunkt, men samtidig en del skuffelser. Likevel ledet han nasjonen til tyderes beste plassering noensinne under VM i 2018, der nasjonen tok bronse.

Dette er det andre mesterskapet Martínez trener Belgia i. Han tok over etter Marc Wilmots etter EM i 2016.

Troppen:

BELGIAS MASTERMIND: Roberto Martínez. Foto: AP Photo/Francisco Seco, File.
BELGIAS MASTERMIND: Roberto Martínez. Foto: AP Photo/Francisco Seco, File. Vis mer

Keepere:
Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brügge), Mats Selz (Strasbourg)

Forsvarsspillere:
Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Hertha Berlin), Jason Denayer (Lyon), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Jan Vertonghen (Benfica), Timothy Castagne (Leicester), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Leander Dendoncker (Wolves)

Midtbanespillere:
Kevin De Bruyne (Manchester City), Dennis Praet (Leicester), Youri Tielemans (Leicester), Hans Vanaken (Club Brügge), Axel Witsel (Borussia Dortmund), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir)

Angrepsspillere:
Eden Hazard (Real Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Romelu Lukaku (Inter), Leandro Trossard (Brighton), Christian Benteke (Crystal Palace), Michy Batshuayi (Crystal Palace), Jeremy Doku (Rennes), Dries Mertens (Napoli)

FINLAND

Finnene er mesterskapsdebutanter, og det kan tenkes at de fort kommer til EM med litt av den samme entusiasmen som Island for fem år siden. Man skal uansett være noe forsiktig med å sammenlikne de to.

Selv om de kan likne litt med tanke på sin 4-4-2-formasjon, har finnene også lekt med en femmer bak. Det er uansett mye som tyder på at de er helt avhengige av Teemu Pukki (31) for å kunne sjokkere litt under EM.

Interessant nok finner vi flere spillere med fortid i norsk fotball. Jukka Raitala hadde en sesong med Sogndal, mens Joona Toivio ble seriemester med Molde. Onni Valakari og Juha Pirinen var innom Tromsø, mens Robert Taylor fremdeles spiller sine klubbkamper for Brann.

Trener: Markku Kanerva (56)

Med en bakgrunn som skolelærer har finnene henvist flere av sine motstandere til skolebenken under Markku Kanerva. Den finske hovedtreneren har nemlig fått heltestatus i nasjonen for jobben han har gjort.

Etter å ha jobbet både som U21-landslagssjef, så som assistent på a l-landslaget og videre som hovedtrener kan man si at Kanerva har vært finsk landslagsfotballs kontinuitetsbærer gjennom flere år.

Og med tiden har 56-åringen fått banket inn en stil basert på 4-4-2, tett og kompakt forsvar med en vilje til å vinne som fort kan gjøre at finnene fort kan sammenliknes litt med det islandske landslaget under EM i 2016.

FINSK SKOLELÆRER: Markku Kanerva. Foto: AP Photo/Petr David Josek.
FINSK SKOLELÆRER: Markku Kanerva. Foto: AP Photo/Petr David Josek. Vis mer

Troppen:

Keepere: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Jesse Joronen (Brescia), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers)

Forsvarsspillere: Paulus Arajuuri (Pafos), Daniel O’Shaugnessy (HJK Helsinki), Joona Toivio (Häcken), Leo Väisänen (Elfsborg), Sauli Väisänen (Chievo), Robert Ivanov (Warta Poznań), Jere Uronen (Genk), Nikolai Alho (MTK Budapest), Jukka Raitala (Minnesota United), Pyry Soiri (Esbjerg)

Midtbanespillere: Glen Kamara (Rangers), Robert Taylor (Brann), Robin Lod (Minnesota United), Joni Kauko (Esbjerg), Onni Valakari (Pafos), Rasmus Schüller (Djurgården), Thomas Lam (PEC Zwolle), Tim Sparv (Larissa), Fredrik Jensen (Augsburg), Lassi Lappalainen (Montréal Impact)

Angrepsspillere: Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Marcus Forss (Brentford), Teemu Pukki (Norwich)

RUSSLAND

Det virker fryktelig lenge siden VM på hjemmebane der Russland overrasket med å slå ut Spania, og prov på det finner man i form av at spillere som Igor Akinfejev (35) og tvillingbrødrene Aleksej og Vasilij Berezutskij (begge 38) er borte fra troppen.

I tillegg har man ikke rukket å finne noen klare erstattere. Det man uansett har et kollektiv under Tsjertsjesov som makter å spille i flere ulike formasjoner, alt etter som hvilken motstander de møter.

Man skal ikke undervurdere Artjom Dziuba (32) på topp, og om russerne makter å få ut potensialet i spillere som Aleksej Mirantsjuk (25) og Aleksandr Golovin (24), så kan de forte hamle opp med flere i denne gruppa.

Trener: Stanislav Tsjertsjesov (57)

For et Russland som har hatt både Guus Hiddink og Fabio Capello på trenerbenken, var det ikke så mange som tenkte at 57-åringen Tsjertsjesov var klar for jobben med å lede hjemlandet i VM i 2018.

Resultatet ble en kvartfinale-exit mot Kroatia etter å ha sendt Spania ut av mesterskapet i runden før. Dét, samt gode og jevne resultater, har gjort at Tsjertsjesov har kontrakt til etter VM i Qatar i 2022 med Russland.

Kuriøst nok har den tidligere keeperen vært del av to EM-tropper tidligere, men da for forskjellige land. Han representerte Russland under EM i England i 1996, men var også del av Samveldet av uavhengige stater (SUS) i 1992. Dette var et lag bestående av nasjoner som i sin tid hadde kvalifisert seg til mesterskapet med Sovjetunionen, før nasjonen ble oppløst.

RUSSISK BJØRN: Stanislav Tsjertsjesov. Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP.
RUSSISK BJØRN: Stanislav Tsjertsjesov. Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP. Vis mer

Troppen:

Keepere: Jurij Djupin (Rubin Kazan), Matvej Safonov (Krasnodar), Anton Sjunin (Dinamo Moskva)

Forsvarsspillere: Georgij Dzjikija (Spartak Moskva), Igor Divejev (CSKA Moskva), Jurij Zjirkov (Zenit St. Petersburg), Vjatsjeslav Karavajev (Zenit St. Petersburg), Fjodor Kudrjasjov (Antalyaspor), Andrej Semjonov (Akhmat), Mário Fernandes (CSKA Moskva)

Midtbanespillere: Dmitrij Barinov (Lokomotiv Moskva), Rifat Zjemaletdinov (Lokomotiv Moskva), Maksim Mukhin (CSKA Moskva), Aleksandr Golovin (Monaco), Daniil Fomin (Dinamo Moskva), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Aleksej Ionov (Krasnodar), Daler Kuzjajev (Zenit St. Petersburg), Andrej Mostovoj (Zenit St. Petersburg), Magomed Ozdojev (Zenit St. Petersburg), Denis Makarov (Rubin), Aleksej Mirantsjuk (Atalanta), Denis Tsjerysjev (Valencia)

Angrepsspillere: Artjom Dziuba (Zenit St. Petersburg), Anton Zabolotnyj (CSKA Moskva), Aleksandr Sobolev (Spartak Moskva)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer