Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjernen som ikke skinner

LILLEHAMMER (Dagbladet): I 1985 vant Hroar Stjernen (40) hoppukerennet i Bischofshofen. Som sportssjef på fjerde året har han fortsatt til gode å få en verdenscupseier. Bare skandaletreneren Bertil Pålsrud var svakere i den perioden v-stilen ble innført i åra 1990/92.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikken over hoppsjefenes resultater siden 1986 bør være urovekkende lesning for dem som styrer norsk hoppsport. Vi har tidligere hatt ledere uten seier i verdenscupen. Men ingen av dem har overlevd så lenge som Stjernen i jobben. Etter fiaskosesongen i fjor stilte Stjernen plassen sin til disposisjon, men fikk fornyet tillit.

- Jeg er sta, synes skihopping er det artigste som finnes og har veldig lyst til å få Hopp-Norge tilbake i verdenstoppen, sier Stjernen til Dagbladet.

Til tross for at Bertil Pålsrud også opplevde en sesong uten løpere på pallen i verdenscupen, tok Norge to medaljer i VM under Pålsrud. Det skjedde ikke under Stjernen i fjor. Forrige vinter var den dårligste noen gang for norsk hoppsport. Krisa ble ytterligere forsterket i sesongåpningen i Kuopio, med 31. plass til Tommy Ingebrigtsen og 19. plass til Anders Bardal som norsk besteinnsats i de to rennene. Nå truer Olympiatoppen med å ikke sende hoppere til OL i Salt Lake.

Sitter ut sesongen

- Når det gjelder jobben min som sportssjef, har jeg kontrakt til 31. mai 2002. Ludvik Zajc har gitt beskjed om at han gir seg som landslagstrener etter denne sesongen. Det eneste jeg vil si, er at jeg forholder meg til kontrakten, sier Stjernen.

- Når det gjelder Kuopio, gjorde vi det langt dårligere enn ventet. Men det er altfor tidlig å snakke om krise. Vi skriver tross alt bare november.

- Med tanke på uttalelsene fra Olympiatoppen ser vi ikke på dem som noen trussel. Hvis OL-uttaket hadde vært i dag, ville vi ikke fått med noen. Men det er nok av sjanser framover. Selvfølgelig blir hopperne gode nok til å delta i Salt Lake City, sier Hroar Stjernen.

Søvnløse netter

Jobben som hoppansvarlig har gitt ham mange søvnløse netter. Kameratene spør stadig om hvorfor han gidder å fortsette.

- Den største drivkraften er trua på at vi snart vil lykkes. I medgang er dette verdens flotteste jobb for en som er glad i hoppsport. I motgang er den nok blant de verste.

De største nedturene hittil er de to mislykte VM-ene i Ramsau og Lahti.

- Det har også vært frustrerende med all den ustabile hoppingen. Den ene dagen har løperne prestert, for så å falle helt igjennom. Tommy Ingebrigtsen har glimtet til med resultater. Han har størst potensial, og er den eneste som hele tida har holdt håpet oppe hos oss, sier Stjernen.

Øve, øve, øve...

For å bli gode framover, må løperne først og fremst øve.

- I sesongoppkjøringen jobbet vi mest med det fysiske. Den tekniske treningen ble forskjøvet. Nå dreier det meste seg om å få riktig balanse i tilløpet og satsen. Tyngdepunktet er flyttet lenger bak på foten. Dermed er det også blitt mer dynamikk og fart i hoppingen, sier Stjernen.

Nøkkelord som tro, rytme og bevegelse har gått igjen under samlingen på Lillehammer de to siste dagene. Tommy Ingebrigtsen, Anders Bardal, Olav Magne Dønnem, Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren og nykommeren David Andersen har terpet detaljer og i den store OL-bakken.

Om det holder til å slå Schmitt, Malysz og Jussilainen, gjenstår å se. Sjansen byr seg igjen til helga, i den nye 145-metersbakken i Neustadt i Tyskland.

PRESSET SJEF: Helsvart for hopperne så langt, men sportssjef Hroar Stjernen tror han snart får se lys i tunnelen.Foto: TORE SANDBERG
Hele Norges coronakart