Therese Johaug-saken

Stjernene avslører: Så ofte ble Kristoff, Saarinen, Lunde Pedersen og Fannemel dopingtestet i de 129 dagene Johaug ikke ble testet

Det gikk 129 dager mellom Therese Johaugs dopingtest nr. 18 og 19 i løpet av et år. Er det normalt? Dette sier enerne i sykling, skøyter, hopp og langrenn.

BLE GLEMT: Antidoping Norge dopingtestet ikke Therese Johaug på fire måneder. Dagbladet har spurt enere fra andre idretter: Er dette normalt? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE GLEMT: Antidoping Norge dopingtestet ikke Therese Johaug på fire måneder. Dagbladet har spurt enere fra andre idretter: Er dette normalt? Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I kraft av å være verdens beste kvinnelige langrennsløper blir Therese Johaug naturlig nok ofte dopingtestet. Som Dagbladet skrev tidligere i uka, ble 28-åringen fra Dalsbygda testet 18 ganger fra september 2015 til mai 2016.

Men etter den uanmeldte dopingkontrollen 10. mai, ble ikke Johaug dopingtestet på hele 129 dager - fram til 16. september. Den viste seg å være positiv grunnet de lave mengdene clostebol som Johaug fikk i seg etter å tatt kremen Trofordermin for å behandle sitt munnsår.

Nyheten spredde seg raskt til våre nærmeste skinaboer. Mange reagerte, men ekspertene var tydelige på at dette tidsrommet er innenfor det normalet.

OFTE TESTET: Syklist Alexander Kristoff trodde Antidoping Norge testet de beste utøverne minst én gang i måneden. Det blir han i hvert fall selv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OFTE TESTET: Syklist Alexander Kristoff trodde Antidoping Norge testet de beste utøverne minst én gang i måneden. Det blir han i hvert fall selv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke uvant at det kan gå fire måneder når det er utenfor sesong. Det er ikke så sjeldent. Hvor ofte testene kommer er rent tilfeldig, sa dopingjegeren Inggard Lerreim til Dagbladet.

- Hvis en toppidrettsutøver i Sverige har hatt ti eller mer negative prøver på rad, er det ikke urimelig at det kan være så stort mellomrom utenfor sesong. Jeg reagerer ikke på at Johaug gikk fire måneder uten kontroll. Det kan gå like lang tid i Sverige, supplerte den svenske antidopingeksperten Åke Andrén-Sandberg.

Dagbladet har nå foretatt en undersøkelse med et variert utvalg toppidrettsutøvere på tvers av idrettene: Sykkelstjernen Alexander Kristoff, skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen, verdensrekordholder i skiflygning Anders Fannemel og den finske langrennsstjernene Aino-Kaisa Saarinen er blant profilene som har delt sine testtall med Dagbladet.

Kristoff om Johaug-testingen

Alexander Kristoff forteller åpenhjertig:

- Jeg blir testet rundt én til to ganger i måneden utenfor konkurranse. Det blir jo mer i konkurranseperioden når du vinner etapper eller har en ledertrøye. Totalt blir jeg testet cirka 25-30 ganger i året, forteller Kristoff til Dagbladet.

OFTE TESTET: Krista Parmakoski sto på pallen sammen med Therese Johaug i sine beste stunder i vinter og har blitt testet regelmessig siden sesongslutt. Foto: NTB Scanpix
OFTE TESTET: Krista Parmakoski sto på pallen sammen med Therese Johaug i sine beste stunder i vinter og har blitt testet regelmessig siden sesongslutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener at Norges Skiforbund har opptrådt klønete.

- For meg virker det litt som to unødvendige saker som kunne vært unngått med grundigere arbeid og kartlegging av regler og preparater. Håndteringen har virket litt klønete utenfra, men jeg sitter jo ikke akkurat med fasiten på hva som burde vært gjort, sier Katjusja-stjerna.

- Burde Antidoping Norge ha en fast rutine om å teste de beste idrettsutøverne minst én gang i måneden?

- Jeg trodde de hadde det. Jeg har følt det slik selv i hvert fall.

- Hva er den lengste perioden i din toppidrettskarriere som du har gått uten å ha blitt dopingtestet?

- Det husker jeg ikke, svarer Kristoff, som forteller at han ikke har hatt kontakt med Edvald Boasson Hagen etter uenigheten som utartet etter spurtfiaskoen i VM-fellesstarten.

- Vi har ikke snakket sammen siden møtet etter VM, men kommer jo til å møte hverandre igjen en gang. Da snakker vi nok sammen.

OFTE TESTET:  Sverre Lunde Pedersen har fått jevnlig besøk av dopingjegerne i sesongoppkjøringen. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
OFTE TESTET:  Sverre Lunde Pedersen har fått jevnlig besøk av dopingjegerne i sesongoppkjøringen. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer

Så ofte testes de

Dagbladet får opplyst at Aino-Kaisa Saarinen ble dopingtestet fire ganger fra mai til september da hun var blant verdens beste langrennsløpere i 2009, mens vinterens kanskje største finske langrennshåp Krista Pärmäkoski ble testet fem ganger fra mai til september.

Samtidig gikk Saarinen fire måneder uten å bli dopingtestet i en periode fra mars til juli i 2011. Med andre ord varierer hyppigheten av dopingtester ofte også i Finland.

- Jeg håper på et rettferdig utfall av Johaug-saken. Suspensjon er en riktig start. Dette setter troverdigheten deres på prøve, sier den finske veteranen.

- Testet fire ganger i samme periode

Sverre Lunde Pedersen er Norges beste skøyteløper og en gullkandidat i kommende allroundmesterskap. Han blir oftet dopingtestet - også utenfor sesongen.

- Jeg har blitt testet fire ganger siden sesongslutt 13. mars. De beste utøverne bør alltid bli testet ofte, men samtidig vil det alltid variere litt i perioder, sier Lunde Pedersen til Dagbladet.

- Noen ganger blir det mye, andre ganger mindre. Hvis man ser en oversikt over en lengre periode, tror og håper jeg de beste utøverne har mange tester både i og utenfor sesong, presiserer skøytehåpet.

MINDRE TESTET: Anders Fannemel ble dopingtestet forrige uke, men gikk en lang periode uten å få besøk av Antidoping Norge før det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MINDRE TESTET: Anders Fannemel ble dopingtestet forrige uke, men gikk en lang periode uten å få besøk av Antidoping Norge før det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lunde Pedersen tviler på at noen på skøytelandslaget kunne ha gjort en tilsvarende feil som i Johaug-saken.

- Vi skal være forsiktig med å si at noe sånt absolutt ikke kan skje, men alle legemidler sjekkes av det medisinske støtteappapparatet og utøveren selv, sier bergenseren.

- Vi føler vi har et ganske godt system. Risikoen for at noe sånt kan skje, er i hvert fall minimal.

- En stund siden jeg ble testet

Anders Fannemel er mannen bak verdens lengste skihopp med 251,5 meter. Hoppsporten er ikke veldig plaget med dopingsaker. Fannemel forteller:

- Jeg ble dopingtestet for noen uker siden. Før det var det en stund siden jeg ble testet. Jeg har ingen tanker om Johaug-saken, sier hoppesset til Dagbladet.

Tidligere toppsyklist Gabriel Rasch stusser over at Johaug gikk fire måneder uten at Antidoping Norge kom på døren.

- Antidoping Norge var hos meg jevnlig én gang i måneden cirka da jeg var aktiv. Fire måneder uten testing er litt lenge, konkluderer Rasch.