Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017: Det første minnet med Marit Bjørgen

Stjernene ble overrasket over hvordan Bjørgen egentlig er: - Det var ikke det jeg forventet, sier Kalla

Verdens beste langrennskvinner forteller hvordan deres første minne med Marit Bjørgen var. Flere av dem ble overrasket over skistjernas varme og ydmykhet.

FØRSTE BJØRGEN-MINNE: Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg husker godt det første møte med Marit Bjørgen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Solskinnshistorien om Marit Bjørgen har siden 2010 vært en himmelreise langt over skyene. Øverst på tronen, langt over alle andre langrennskvinner i skihistorien, sitter hun og sprer varme til alle rundt seg.

Med varme, trygghet og ydmykhet.

DRONNINGEN: Den svenske kongen Carl Gustav ser at langrennsdronningen Marit Bjørgen fører an verdens beste langrennsjenter mot gull og gode holdninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRONNINGEN: Den svenske kongen Carl Gustav ser at langrennsdronningen Marit Bjørgen fører an verdens beste langrennsjenter mot gull og gode holdninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun er et enestående forbilde for så godt som samtlige av hennes nåværende langrennsrivaler. Det er sjelden vare i toppidretten. Rivalene elsker henne og blir – bortsett fra Justyna Kowalczyk – aldri bitre av et nederlag mot 36-åringen fra Rognes.

Men det idylliske bildet av Bjørgen som samtlige langrennsstjerner beskriver, så noe annerledes ut før de kjente hennes varme.

Til Dagbladet forteller konkurrentene om deres første minne med Bjørgen og hvilket inntrykk hun ga den gang, sammenlignet med nå.

Begeistret Kalla

Charlotte Kalla lyser opp. Smiler. Så sier hun:

- Det første minnet var vel VM i Oberstdorf i 2005. Eller jeg har et minne før det: Da jeg var ungdom, traff jeg henne i forbindelse med et verdenscuprenn i Gällivare. Vi som gikk på skigymnas, fikk litt ulike roller. Jeg dro det beste loddet og fikk følge Marit til dopingkontrollen, forteller Kalla til Dagbladet.

- Hun var så god og ydmyk. Hun tok seg seg så god tid og var så hyggelig med meg allerede da, selv om hun var stor stjerne. Det var ikke det man forventet, forteller Sveriges største skistjerne.

- Hun var den kule jenta

Anna Haag, som beskriver Petter Northug som en veldig beskjeden person i hverdagen, hadde et helt annet inntrykk av Bjørgen før hun møtte henne

- Det var fra TV-sofaen jeg så henne første gang, med svart hår og piercing i øyet. Hun var den kule jenta, liksom. Men så var det en gang jeg konkurrerte i Gällivare i 2006 i nasjonal gruppe og møtte Marit. Da var jeg i ekstase og ropte «pappa, pappa, jeg møtte Marit Bjørgen» da jeg kom hjem, forteller Haag til Dagbladet.

«LETT» SEIER: Marit Bjørgen gikk ut på sisteetappen med over ett minutts ledelse. - Astrid er en fantastisk løper, sier hun om lagvenninna. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer

Da forsto Haag at Bjørgen var mer enn bare kul.

- Første gang jeg traff henne, innså jeg at hun er en utrolig ydmyk person med et stort hjerte. Hun er så ydmyk, til tross for den store idrettskarrieren hun har. Marit er mer jordnær enn jeg trodde, men sånn er det ofte med store idrettsstjerner.

- Jeg trodde hun var først og fremst ei veldig kul jente, men hun er rett og slett gjennomgod, som vi sier i Sverige. Marit sier aldri noe stygt. Det finnes nok ikke i hennes vokalubar. Hun er et stort forbilde, forteller Haag.

Inspirerte rival

Ingvild Flugstad Østberg har blitt sammenlignet Bjørgen tidligere i karrieren, all den tid de har flere av de samme egenskapene i skisporet. Om det første minnet med forbildet, sier hun:

- Det var på sommerskiskolen på Dalsæter. Marit var instruktør, mens jeg gikk på rulleski for en av de første gangene. Hun instruerte meg, så fikk jeg autografen hennes på t-skjorta. Det var kult, forteller Østberg til Dagbladet.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

I likhet med Kalla ble hun inspirert til å satse enda hardere etter det første møtet med Bjørgen. Også den største finske langrennsstjerna, Krista Pärmäkoski, har latt seg inspirere og motivere av tidenes beste langrennsløper.

- Det første minnet må være hjemme fra stua da jeg så Marit herje. Hun gikk på en ny og eksplosiv måte. Jeg studerte hva hun gjorde for å forsøke bli like god. Marit ble tidlig et forbilde for meg. Det er en ære å få konkurrere mot henne, forteller Pärmäkoski til Dagbladet.

Mamma for alle

Heidi Weng har så mange gode minner med Bjørgen at hun ikke klarer å huske det aller første. Det er i hvert fall det hun hevder.

- Du, det var da... Nei, det husker jeg ikke, sier Weng og ler - litt mystisk.

I dag jakter Bjørgen sitt fjerde VM-gull i Lahti i de finske skogene. Frykten for en hard velkomst av det finske hjemmepublikummet i kjølvannet av høstens norske dopingsaker, har uteblitt.

En del av årsaken er trolig at det er Bjørgen som har vunnet mest, sammen med Maiken Caspersen Falla. I Lahti er respekten enorm for 36-åringen fra Rognes.

Fordi hun er mer enn bare mammaen til Marius.

Hun er hele langrennsverdens mamma og samlingspunkt.

- Marit har betydd så mye for meg og gitt meg så mange gode råd, både sportslig og når det gjelder treningsbelastning etter svangerskapet. Marit er helt uvurderlig for meg og hele langrennsmijøet, sier Kikkan Randall til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media