Stjernene bør skamme seg

ZENICA (Dagbladet):

LANDSLAGSSJEF

Nils Johan Semb sitter kanskje bare en måned til - maksimalt elleve. Det er mer alvorlig at spillere som John Arne Riise og Ole Gunnar Solskjær fortsetter. Så lenge landslagets kanskje to største profiler ikke er i stand til å prestere mer enn de har gjort i det tre siste EM-kvalifiseringskampene, er de mer ødeleggende enn berikende for norsk landslagsfotball.

Riise og Solskjær må rett og slett skjerpe seg. Men først skal de skamme seg litt.

SOLSKJÆR

er visekaptein. Og Riise en kommende kaptein. De har aldri spilt svakere landskamper enn i går. På en kveld da de definitivt hadde et inntrykk å rette opp etter EM-kvalifiseringskampene mot Danmark og Romania. Og på en kveld da moral og duellspill sto øverst på dagsorden. De sviktet i begge kategorier.

DET ER LOV

å mislykkes. Og det er helt akseptabelt at fotballspillere ikke alltid er i maksimal form. Men det er ikke lov å lunte ved siden av begivenhetene, spare seg i duellene og langt på vei gi et likegyldig inntrykk til det Norges viktigste fotballag skal prestere.

DERFOR TAR

jeg heller ikke med John Carew og Ronny Johnsen i samme kategori som Riise og Solskjær. Fordi de tross alt prøvde. Carew gjorde en hederlig arbeidsinnsats, selv om han åpenbart er helt ute av form. Og Johnsens bleike prestasjoner utgjør et unikt unntakstilfelle for hans vedkommende. Dessuten gjorde han i tillegg mye bra.

I TILFELLET

Carew er det også på sin plass å fastslå at de duellene Nils Johan Semb forsøker å skape før viktige landskamper, er tomme konstruksjoner. Hvis det var en reell duell mellom Carew og Flo før denne kampen, så skulle naturligvis Flo startet i går. Basta.

I GÅR VAR

det først og fremst gutta fra Tippeligaen som sto fram. Espen Johnsen i mål, helt til returen som ga 0- 1. Brede Hangeland, helt til langt ut i andreomgang da han ble for trang i pasningsspillet og forærte bosnierne et par farlige overganger. Martin Andresen med utrettelig jobbing, men som ventet med for høy feilprosent under disse tempoforholdene. Og Roar Strand absolutt hele tida, og totalt Norges beste.

Alle ære til dem. Men det var ikke nok. Ikke engang i nærheten.

BORTETAP MOT

Bosnia-Hercegovina er i utgangspunktet oppsiktsvekkende svakt. Og når vi gjør som landslagsledelsen alltid er flinke til - og ser bak resultatet - så blir konklusjonen at dette liknet en norsk fotballkatastrofe.Norge scoret ikke.Vi skapte bare to sjanser.Og vi sleit tidvis voldsomt defensivt.

ANSVARET HVILER

naturligvis på Nils Johan Semb. Han er sikkert glad for at han allerede har annonsert sin egen avgang. Derfor blir rabalderet rundt hans person litt mindre de kommende dagene enn det normalt ville vært. Men uavhengig av om landslagssjefen blir sittende i én eller elleve måneder til, så er det triste faktum at bare én av sju kamper i EM-kvalifiseringen har gitt et tilfredsstillende utfall, resultat- og prestasjonsmessig: Borteseieren over Romania.

VINNER BOSNIA-HERCEGOVINA

borte mot Luxemburg, kommende onsdag, er Norge plutselig nest sist i kvalifiseringsgruppa. Og da kan vi ikke lenger snakke om at vi ikke kan forvente at en liten fotballnasjon skal kvalifisere seg til alle sluttspillene.

Vi må heller snakke om at landslaget kanskje trenger en større renovering enn ledelsen i Norges Fotballforbund i øyeblikket er innstilt på. Kanskje krever det en landslagssjef som i større grad må bryte litt med de prinsippene Drillo og Semb har forfektet.

Men først og fremst kreves det spillere som har vilje og lojalitet til å gjøre en fullgod jobb. De manglet i går.