«Stjernene fortjener mange millioner»

SUNNINGDALE (Dagbladet): Annika Sörenstam (30) er blant verdens tre beste golfere. Suzann Pettersen (20) vil bli aller best. I går endte jentene likt. Men der stopper likheten. Svenskenes golfess har tjent 14- 15 millioner kroner så langt i år.

Dermed gjør hun fotballstjerner som Ole Gunnar Solskjær til smågutt.

Og millionene er bare i innspilte penger på 16 turneringer. I tillegg har Sörenstam mange millioner i sponsorinntekter, samt en rekke gjenstående turneringer i USA. Og kan dermed komme opp i en årsinntekt på 30-40 millioner kroner.

Vi spør Suzanns manager og daglig leder i International Management Group (IMG) Jan Ove Nystuen om pengesirkuset i golfsporten.

- Syns du stjernene tjener uanstendig mange penger?

- Nei, svarer Nystuen uten nøling. - Se på det amerikanske markedet Annika spiller på. Hun sørger for at køllemerket hun bruker selger enormt, og at masse publikum trekkes til TV.

Ikke mest attraktiv

- Men gleden av å spille golf er det aller viktigste. Har du den, kommer også pengene, sier Nystuen. - Og da er det bare rimelig at hun har en slik inntekt.

Han påpeker at Annika Sörenstam neppe er den mest attraktive golfjenta på sponsormarkedet. Fordi hun ikke byr seg fram like mye som noen av de andre.

- Alle ønsker seg selvsagt en ener, men det er ikke alltid avgjørende. Se bare på Anna Kournikova som er mest populær hos sponsorene, sier han.

Og nå er det dukket opp «Anna-kopier» også i golfsporten, som vil bli veldig attraktive på sponsormarkedet.

Generasjonsskifte

- Det er blitt et generasjonsskifte på Europa-touren. Jenter som Paula Marti (Spania), Karin Icher (Frankrike) og Suzann har den rette auraen rundt seg, som appellerer til de yngre - noe som er viktig for rekrutteringen.

Eller som svenske Helen Alfredsson - som liker å kle seg lit frekt - sier det ifølge Daily Telegraph:

- Det er befriende å se jenter som Paula, Karin og Suzann. Jeg er glad jeg skal ha med meg dem på neste års Solheim Cup (Europa vs. USA), og ikke noen gretne amerikanere.

Og det var nettopp en av disse Suzann Pettersen gikk sammen med på de 18 siste hullene i går. Og som definitivt ikke ser ut som en idrettsutøver.

- Hvilke økonomiske perspektiver ser du for deg for Suzann Pettersen de nærmeste åra?

- Den dagen hun begynner å spille i USA, er mulighetene for store avtaler til stede, sier Jan Ove Nystuen.

Han mener at det ikke bare holder med sportslige resultater, du må også stå for noe eget.

- Og det gjør Suzann når hun sier at hun skal bli verdens beste golfer. Og hun sier det med troverdighet, og mener at det vil skje om noen år, sier Nystuen.

- Hun har en stor jobb å gjøre - og det har også vi i IMG, sier Jan Ove Nystuen til Dagbladet.