Håndballstjernene protesterer mot knallhardt kampprogram

Stjernene i harnisk. Krever endringer

Verdens beste håndballspillere vil et stadig tettere mesterskapsprogram til livs. I et åpent brev til presidentene i EHF og IHF gir de uttrykk for sin misnøye.

LYTT TIL OSS: Nora Mørk, Sander Sagosen, Mikkel Hansen, og Stine Bredal Oftedal er bare noen av stjernene som er med i videoen der spillerne ber om å bli hørt. Vis mer

Den europeiske håndballspillerforeningen (EHPU) står som avsender av brevet, som dansk TV 2 også har fått tilgang til.

Håndballspillerne mener at kampprogrammet gjør spillerne mer sårbare overfor skader. Før og under VM i Danmark og Tyskland i januar registrerte EHPU hele 61 skader til VM-aktuelle spillere.

«Antallet (skader) bekymrer. Det er derfor nødvendig for framtiden at de ansvarlige må involvere seg og ta hensyn til spillernes virkelighet», heter det i brevet.

«Den infernalske intensiteten og hyppigheten av kamper, som tilsynelatende er akseptert for å få større medieoppmerksomhet av sporten vår, skaper frykt hos oss spillere. Den bringer ikke noen form for positiv utvikling når det gjelder spillernes helse og framtid», står det videre.

Reagerte sterkt

Under VM i Danmark på nyåret, reagerte den norske stjerna Sander Sagosen sterkt da det viste seg at Norge spilte to kamper på under 24 timer.

- Det er helt kokos. Problemet er at kampoppsettet ikke er «fair» for alle. Dette er et VM ... sa Sander Sagosen til Dagbladet.

- Dette er under enhver kritikk. Det er ikke fair play. Svenskene får en kjempestor fordel, sier Gøran Johannessen til Dagbladet.

Nå figurerer Sagosen, så vel som stjerner som Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal og en hel haug med andre håndballprofiler i et opprop kalt «Don't play the players». Sakens kjerne er altså at de ønsker å kutte ned på totalbelastningen, som i verste fall kan føre med seg alvorlige skader.

- Blir ikke hørt

Håndballspillerne oppfordrer de to forbundene, Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og De europeiske forbundet (EHF), til å møte spillernes representanter i forbindelse med finalen i mesterligaen i begynnelsen av juni.

Ifølge den danske stjernen Mikkel Hansen har forbundene ikke vært gode nok til lå lytte til spillernes ønsker.

- Først og fremst ønsker vi at det blir litt mer fokus på både det harde kampprogrammet vi har. Vi spillere mener jo at vi ikke er blitt ordentlig hørt, sier Hansen om bakgrunnen for brevet.

På både kvinne- og herresiden kommer de internasjonale mesterskapene midt i en allerede hektisk sesong. De store stjernene går som regel langt med sine klubblag i Champions League.