Russland

Stjernene rømmer Russland

En etter en gir de nasjonale sportsidolene opp isolasjonen i hjemlandet. Men konflikten øker.

MER STAS FØR: Jubel for Julia Efimova i Kreml etter OL 2016. Her kommer sportsminister Vitaly Mutko; en av hovedmennene bak den russiske statssvindelen, med blomster. Nå blir Julia sannsynligvis amerikaner. FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov
MER STAS FØR: Jubel for Julia Efimova i Kreml etter OL 2016. Her kommer sportsminister Vitaly Mutko; en av hovedmennene bak den russiske statssvindelen, med blomster. Nå blir Julia sannsynligvis amerikaner. FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer
Publisert

ALTFOR mange år med bråk og utestengelser sliter på russisk toppidrett. Noen av deres største stjerner har slakket på båndet til hjemlandet fordi markedet er større utenfor en stadig mer isolert stormakt.

Først var det en stor gruppe unge russiske sportstalenter som med friheten utover 1990-tallet ble flyttet av foreldre til nye muligheter i USA. Tennisstjernen Maria Sjarapova var i denne gruppen. Hun valgte å konkurrere for Russland selv om den sportslige utviklingen skjedde på amerikanske tennisskoler. Sjarapova ble utestengt fra Rio-OL på grunn av det omdiskuterte middelet meldonium som ble mye brukt som stimulans i russiske elitesport.

Så ble ikonet fra sist sommer-OL; lengdehopperen Darja Klisjina, boende i USA mens russisk friidrett mer og mer isolerte seg fra omverdenen. Klisjina var eneste russer på friidrettsarenaen under Rio-lekene, men syntes det ble vel tøft å være en brikke i et storpolitisk spill som bare fortsatte sesong etter sesong.

Nå vil enda en russisk frontfigur bosette seg i USA. I OL-2016 var det voldsomme pipekonserter i svømmehallen i Rio mot dopingdømte Julia Efimova. Denne russiske svømmestjernen ble symbolet på den olympiske idrettens manglende oppgjør med russisk svindel, men det ville ikke Julia ha noe av.

Sist uke åpnet hun for å bli amerikansk statsborger:

- Hvorfor ikke, hvis jeg får den sjansen, sa hun til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Og det midt i ei tid da den russiske politiske toppledelsen selv strammer til idrettens betydning som nasjonal propaganda.

JULIA EFIMOVA er for lengst blitt en del av fritidsmarkedet. Superstjernen hadde en You Tube-hit med treningstips for amerikanere i karantene fra kjøkkenet på et treningssenter i California, men dukket opp i det russiske mesterskapet nylig med gode resultater.

Denne russiske veteranen har preget internasjonal svømming helt siden 2008. Muligens får hun svømme enkelte distanser i OL, men da altså offisielt som nøytral utøver.

Russland som nasjon er utestengt for dopsvindel.

DET ble også Julia selv av det internasjonale svømmeforbundet (FINA) i forberedelsene til sist OL. Hun ble som Sjarapova og flust med russiske stjerner, tatt for bruk av meldonium.

Bare uker før konkurransene i Rio, opphevet FINA utestengelsen. Da var det tvil om alle meldonium-sakene, og Verdens Antidopingbyrå (WADA) innførte en nådetid som reddet mange russere.

Ikke minst Julia Efimova som hadde vært dømt for doping en gang før, og derfor ville ha forsvunnet fra idretten.

I RIO ble Julia møtt med pipekonsert hver gang hun viste seg på bassengkanten. Dette var lekene der flere av de internasjonale stjernene tok et oppgjør med dopet i sporten sin:

- Synes jeg at folk som har vært tatt i doping bør være med på laget? Nei. Det burde de ikke, sa USAs nye svømmedronning Lilly King, og så vokste sinnet både mot Efimova og den mer enn tvilsomme kinesiske nasjonalhelten Sun Yang:

- Det er som å se på friidrett med to, tre svindlere i hver finale. Det er trist at det er blitt slik, fortsatte den franske stjernesvømmeren Camille Lacourt etter å han ble slått av Yang, før legenden Michael Phelps konkluderte:

- Det er trist at vi har folk i sporten i dag som har testet positivt både en og to ganger likevel får være med i OL. Jeg får vondt inn i hjerteroten av det.

MICHAEL PHELPS har rett. Likevel er det grunn til å stoppe opp ved den første utestengelsen til Julia Efimova. Ikke spesielt fordi den dreide seg om kosttilskudd med anabolt innhold, men fordi Julia allerede da var en del av et amerikansk treningsmiljø med kjente problemer.

Hun hadde dratt som 19-åring til USA og blitt medlem av Trojan Swim Club i California; et elitemiljø som har vært gjenganger i sportens gråsone. Eller som Julia selv sa det til propagandanettstedet Russian Times om hun trodde hun fikk være med i Tokyo etter at WADA hadde strammet inn straffen mot Russland:

- Jo, jeg ble tatt for doping for lenge siden. Men det er mange utøvere fra USA og Europa som har vært i samme situasjon som meg. De får delta uten innblanding, fortalte Julia, og fortsatte:

- Hvis du vil innføre regler som hindrer dopingdømte å delta i OL, må dette gjelde alle utøvere. Ikke bare de russiske.

DER ble hun hørt. Den endelige dommen i konflikten mellom WADA og Russland åpner for utøvere som Julia Efimova.

Akkurat i den saken er det isolert sett også rettferdig. Det alvorlige bruddet hennes skjedde altså i et amerikansk treningsmiljø; ikke som en del av russisk statssvindel. Da hører den heller ikke hjemme selv i et internasjonalt rettslig oppgjør mot Russland som burde vært strengere.

Noen pipekonsert blir det heller ikke i den olympiske svømmehallen i Tokyo. Til det er japanerne alt for høflige, og mulighetene for fulle OL-tribuner i coronatida litt for små.

DE BOMMER: Skilandslagets Emil Iversen kaster sin dom over OL-draktene til Russland, som må stille som nøytrale i det kommende OL. Video/bilder: Bjørn Langsem / AP / Reuters Vis mer

SELVE straffen er der uansett som et åpent sår i russisk toppidrett. Den diskuteres i sportsmediene nærmest daglig. Sist med debatten rundt det åpenbart frekke russiske OL-antrekket i flaggmønster som litt overraskende ble godtatt av den internasjonale olympiske komité (IOC).

Nå blir Dagbladets intervju med Emil Iversen bredt sitert i russiske medier. Der gir en munter Emil fra terrassen hjemme i Meråker god karakter til den russiske OL-drakta i de tre nasjonale fargene rød/hvitt og blått. Et antrekk som altså ikke bryter med det internasjonale forbudet mot russiske flagg under lekene:

- De prøver kanskje å lure seg litt unna her. De er jo ganske russiske i det antrekket der, sier Emil, fortsatt helt avslappet til russiske kleskoder.

Men den trivelige, tilbakelente tilnærmingen til internasjonal idrettspolitikk vil bli satt på prøve framover.

FOR mens noen av de største russiske stjernene ser at markedet deres er enda større i USA, blir den nasjonal russiske motstanden mot utestengelsen stadig strammere. Og mulighetene for de enkelte utøverne mindre.

Nylig fortalte den unge høydehopperen Elena Kulichenko, en av mange unge russiske friidrettshåp, at hun ikke orket utestengelsen mer. 20-åringen flytter til USA og satser på å få konkurrere for Kypros:

- Jeg fikk stipend på universitetet i Atlanta, sa hun til Sport Express og drar for fritt å kunne konkurrere utenfor Russland. Den samme begrunnelsen hadde den enda yngre stavhopperen Matvey Volkov som forsvant til Hviterussland som tross urolighetene ennå får være med internasjonalt.

I OL i sommer får bare Russland nominere ti nøytrale friidrettsutøvere til Tokyo. Det er en liten kvote for en nasjon som har vært vant til å dominere denne sporten gjennom svindel.

DET positive er tross alt at disse sakene blir bredt omtalt i russiske sportsmedier. Det setter et jevnt søkelys på det nasjonale dopingproblemet, og gir de vanlige leserne mulighet til å bedømme selv hva Russland bør gjøre for å bli en respektert stormakt i sport.

Utfordringen er at de politiske myndighetene har tatt full kontroll, og kjører idretten foran seg som et våpen i propagandakrigen mot vest.

Og da blir det fort flere stjerner som rømmer før russisk idrett får skværet opp med resten av verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer