Stjernene som floppet i EM

11 som underpresterte.

BASEL (Dagbladet.no): Fire fra Frankrike, tre fra Italia, to fra Hellas og én Portugal og Tyskland. 11 spillere som kom til EM med høye forventninger på sine skuldre, men som forsvant ut av mesterskapet med halen mellom beina.

Tidligere VIF-trener Petter Myhre kommenterer EM for TV 2, og har satt opp sitt flopplag på oppdrag fra Dagbladet.no.

En oppgave han han syntes var langt verre enn å plukke ut et drømmelag.

- Det er 10 ganger enklere å plukke ut de beste enn de dårligste, sier Myhre.

- Men det var spillere man hadde forventninger til før EM. Det er mange dårligere enn de jeg har plukket ut, men jeg hadde trodd at de skulle prestere mye bedre for laget sitt.

Flopplaget er satt opp i en 4-3-3-formasjon.

Keeper: Antonios Nikopolidis, Hellas

Den aldrende greske keeperen annonserte at han gir seg på landslaget etter EM-sortien. Basert på prestasjonene i EM vil han neppe bli savnet.

TO SOM TAPTE: Luca Toni og Thierry Henry er superstjerner på to av Europas beste klubblag, men ingen av dem imponerte i årets EM. Franskmannen fikk et trøstemål, det gjorde ikke Toni. Foto: REUTERS/SCANPIX
TO SOM TAPTE: Luca Toni og Thierry Henry er superstjerner på to av Europas beste klubblag, men ingen av dem imponerte i årets EM. Franskmannen fikk et trøstemål, det gjorde ikke Toni. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Myhres dom: - Nikopolidis var stor for Hellas under forrige EM, men var ikke i nærheten av å prestere på samme nivå i år. Han hadde den avgjørende tabben mot Russland, og skal du nå langt er du nødt til å ha gode keepere. Det hadde ikke Hellas.

Høyreback: Willy Sagnol, Frankrike

Startet de to første kampene på høyreback. Svak i åpningskampen mot Romania, rundlurt av Arjen Robben mot Nederland og vraket mot Italia.

Myhres dom: - Har gjort mye bra tidligere, men var langt unna å prestere denne gangen. Du kan stille en del spørsmålstegn ved den franske troppen i etterkant, blant annet i denne posisjonen.

Midtstopper: Lilian Thuram, Frankrike

En lang og stolt landslagskarriere fikk en trist slutt. Tempoproblemene ble avslørt mot Nederland, og i likhet med Sagnol ble han benket til den siste kampen mot Italia.

Myhres dom: - Han har vært en av de store franske spillerne i mange sesonger, men nå synes jeg han ble for treig og kantete i stilen. Rett og slett svak defensivt, jeg har sett ham så mye bedre enn dette. Tviler på om han kommer tilbake dit han var. Med den erfaringen han har burde han tatt på seg rollen som sjef. Det greide han ikke. Gallas var hakket bedre, men du kan hente nesten hele forsvarsfireren på dette laget fra Frankrikes tropp.

Midtstopper: Marco Materazzi, Italia

Stjernene som floppet i EM

Spilte de 54 første minuttene av åpningskampen mot Nederland. Så fikk Materazzi ut med skade, men selv om han ble friskmeldt til neste kamp mot Romania, mistet han plassen til Giorgio Chiellini. Materazzi ble på benken resten av mesterskapet.

Myhres dom: - Etter den gode sesongen han har hatt med Inter, forventet jeg at han som en rutinert tøffing skulle være lederen bak der for Italia. Men jeg synes han var elendig i den snaue timen han spilte, etter det kom Chiellini inn og gjorde en sjefsjobb. Materazzi ble bare parkert.

Venstreback: Paulo Ferreira, Portugal

Chelsea-backen startet samtlige fire kamper, men kom i skyggen av sin langt mer offensive backkollega José Bosingwa. Fikk kjørt seg kraftig av Bastin Schweinsteiger da Portugal tapte 2-3 i kvartfinalen, ble skubbet vekk da Michael Ballack langt på vei avgjorde kampen.

Myhres dom: - Portugals klart svakeste punkt, og var innblandet i avgjørende situasjoner defensivt. Bidro minimalt offensivt. Når du spiller i Chelsea og Portugal, da holder ikke det han presterte i EM.

Høyre indreløper: Simone Perrotta, Italia

Fikk sjansen fra start mot Romania, etter vrakingen i den første kampen mot Nederland. Imponerte imidlertid ikke og ble erstattet av Antonio Cassano før timen var spilt. Likevel startet han også de to neste kampene. Begge gangene ble han byttet ut tidlig med Mauro Camoranesi.

Myhres dom: - Har levert for både Italia og Roma de siste sesongene, men langt unna sedvanlig standard i EM. Klarte ikke å prege kampene i det hele tatt. Hadde de ikke slitt såpass med karanterer på Gennaro Gattuso og Andrea Pirlo, ville han blitt ofret i kvartfinalen.

Sentral midtbane: Claude Makelele, Frankrike

Spilte samtlige minutter, men annonserte at han slutter på landslaget etter exiten mot Italia. Makeleke stoppet på 71 kamper for Frankrike, uten å score.

Myhres dom: Han har vist seg som en av verdens beste i den rollen i en årrekke, den er som skreddersydd for ham. Men nå var han passert milevis av en spiller som Senna på Spania, som presterte på et helt annet nivå enn det Makelele er i stand til om dagen.

Venstre indreløper: Kostas Katsouranis, Hellas

Fikk lide for det greske lagets defensive tankegang. Bidro med fint lite offensivt, i likhet med resten av laget.

Myhres dom: - Fikk tillit i alle kampene, uten å imponere i det hele tatt. Han var egentlig bildet på Hellas i dette EM. Normalt er han en spiller som jobber hardt og styrer skuta - slik var det ikke denne gangen.

Høyre kant: Mario Gomez, Tyskland

Startet de tre kampene i gruppespillet, men sløste med sjansene og gikk stadig i offside. Ingen bombe da Stuttgarts målmaskin ble satt ut av laget i kvartfinalen mot Portugal.

Myhres dom: - Uvant posisjon for ham. Gomez banket inn 19 mål i Bundesliga og ble vel også kåret til sesongens spiller i 2007. Alt lå til rette for at han skulle være god. Men at han ble byttet ut tre ganger i gruppespillet sier vel egentlig sitt.

Midtspiss: Luca Toni, Italia

Pøste inn mål for Bayern München i sesongen som var, men mistet målformen i EM og kom aldri på scoringslista. Ble riktignok snytt av Tom Henning Øvrebø & co i kampen mot Romania, da målet hans feilaktig ble annullert for offside.

Myhres dom: - Spillemessig presterte han brukbart, og det var mange, mange som var mye svakere enn ham der. Men han hadde 24 mål i Bundsliga, og var Italias eneste notoriske målscorer. De var helt avhengige av at han skulle lykkes for å gå hele veien. Det at han ikke scorer gjør at han får plass på dette laget.

Venstre kant: Thierry Henry, Frankrike

En skade gjorde angivelig at Henry måtte stå over åpningskampen mot Romania. På plass igjen fra start mot Nederland, hvor han scoret franskmennenes trøstemål. Hadde en frustrende aften i siste kamp mot Italia, som endte med 0-2-tap.

Myhres dom: - Denne plassen sto mellom fire spillere, men jeg tror jeg setter Henry her framfor Malouda eller Smolarek fra Polen. Henry har hatt en skuffende sesong i Barcelona, men jeg trodde det ville løsne for ham i EM da han traff gamle kompiser. Det gjorde det ikke. Med den farten han har, og ferdighetene én mot én, forventet jeg mer av Henry. Det er mest på grunn av de høye forventningene han kommer med her, Malouda presterte dårligere, men jeg hadde ikke så stor tro på ham.

FOR GAMMEL. Antonios Nikopolidis dro ut på bærtur da Russland fikk den avgjørende scoringen mot Hellas.
GIGANTMISSEN: Denne bommen fra én meters hold mot Østerrike er vel det man husker best fra Mario Gomez\' EM så langt. Tyskeren ble byttet ut tre ganger i gruppespillet.
ELENDIG: Marco Materazzi ble italiensk seriemester som sjef i Inters bakre rekke. I EM ble han parkert.
SVAK: Chelsea-back Paulo Ferreira var Portugals klart svakeste punkt, mener Petter Myhre.
FOR GAMMEL? Lilian Thuram ble rundlurt da Arjen Robben scoret dette målet for Nederland. Rett og slett svak defensivt, mener Petter Myhre. Etter EM la også Thuram landslagskarrieren på hylla.
KAMP OM KEEPERPLASSEN: Tsjekkias Petr Cech glapp ballen mot Tyrkia rett før slutt, og sendte med det kampen inn i spenning igjen da Nihat utliknet. Så scoret Tyrkia en gang til, og Tsjekkia forsvant ut.