Stjernene trekkes i lønn

Norges Friidrettsforbund vil ha mer av millionene til topputøverne. Forbundet er lei av å være gjeldsslaver mens pengemaskiner som Geir Moen håver inn. Neste år må de beste punge ut for å redde forbundet fra falitt.

I dag betaler utøverne ti prosent av inntektene sine til Norges Friidrettsforbund (NFIF). Nå blir det mer.

- De ti prosentene jeg betaler i dag er mer enn nok. Jeg aner jo ikke engang hva forbundet bruker pengene til - de bare krever dem inn, sier hinderløper Jim Svenøy.
Han tror ikke han ville blitt noen dårligere utøver av å få en mindre del av sin egen premiepott, men synes det er dumt at de beste må betale for det økonomiske uføret forbundet er i.

- Det er dumt hvis en økning skal gå til administrasjon og drift av forbundet.

Kopierer fotball

Det er NFIFs generalsekretær Trond Pedersen og markedssjef Petter Svendsen som planlegger raidet mot utøvernes privat-økonomi.

- Vi ser på hva andre forbund gjør, som fotball og ski. Der sitter selve forbundet med alle rettighetene til landslaget. I friidretten har utøverne selv for mye av rettighetene, sier Svendsen til Dagbladet.

- Vi undersøker om det er mulig å fordele dette på en annen måte.

I klartekst: Hvordan forbundet kan flytte framtidige inntekter over fra de aktive til seg sjøl.

Krever beskjed

Geir Moen er villig til å yte noe tilbake til forbundet, men liker ikke å få vite det gjennom Dagbladet.

- Friidrettsforbundet tar allerede 10 prosent av pengene våre nå. Personlig synes jeg det er greit å gi noe tilbake til forbundet, men de bør likevel gjøre mer ut av det de har.

- Dessuten bør forbundet kommunisere direkte med oss utøvere. Det er ikke noe særlig å få slike beskjeder gjennom media, sier Geir Moen.

Han synes det er urettferdig at utøverne skal straffes økonomisk når forbundet ikke kan styre sin egen økonomi.

Bøygen?

NFIFs målsetting er å ha klart et forslag til friidrettstinget i mars 1999.

- Da kan vi få en klarere rettighetsstruktur i norsk friidrett, sier Svendsen.

- Den er for dårlig i dag?
- Det er en stund siden den ble laget, sier Svendsen og antyder at mellomledd som Terje Bogens Sponsor Service tar for mye av kaka med dagens system.