Stjernene usikre på Start-framtida

- Vi får se om vi får med alle, sier Solér.

ULLEVAAL (Dagbladet.no) FC Lyn – Start 4 - 1.

Start er klar for Adeccoligaen etter å ha blitt rundspilt i åpningen av et aggressivt hjemmelag. Etter kampen sto Start-spillere med tårer i øynene foran pressen.

- Vi er jo ikke med i det hele tatt den første halvtimen, henger ikke sammen i det hele tatt, sa en tydelig preget Kristofer Hæstad etter at nedrykket var et faktum.

Midtbanesliteren ville ikke si noe om framtida rett etter kampslutt.

- Jeg må få summet meg litt, så får vi se hva som skjer, sa landslagsspilleren. Han ønsket heller ikke å uttale seg om han kan beholde landslagsplassen på nest øverste nivå. 

Spår snarlig retur
I bakgrunnen surret lamslåtte spillere og støtteapparat rundt, og svarte motvillig på spørsmål om nedrykket og tanker om neste sesong.

Erik Solér og Svein Mathiesen forsøkte å holde humøret oppe, og begge spådde en snarlig retur til toppdivisjonen. Men ingen kunne svare på hvordan neste års stall vil se ut.

- Det er en kjedelig og lei dag, men denne klubben vil reise seg. Vi får se om vi får med alle, sa Solér til pressen.

Stjernene usikre på Start-framtida

Utenfor sto rasende Start-fans som hadde sett Start spille vekk alle matchballene i de siste tre kampene, og ropte at styret måtte gå.

- Jeg må vurdere meg selv på lik linje med alle andre, sa Solér, men var bestemt på å fortsette mot en ny sesong.

Så spørs det hvem han får med.

Trener Benny Lennartsson forsvinner for å jobbe med talentutvikling, og Starts landslagsspillere går i tenkeboksen. Kaptein Atle Roar Håland vil heller ikke spekulere på framtida nå.

- Veien videre må du spørre de høye herrene i klubben om. Jeg har tre år igjen av kontrakten og kan ikke spekulere nå, sa en svært skuffet Håland til Dagbladet.no.

Samtidig meldte Fædrelandsvennen sent lørdag kveld at Arne Sandstø på det nærmeste er klar som ny trener i Start.

- Vi har snakket med ham, sier Svein Mathisen til nettstedet, men ingen i Start vil bekrefte at Sandstø er enig med klubben.

Nerver

SPIKEREN I KISTA: Lyn-jubel etter at Tomasz Sokolowski ga hjemmelaget ledelsen 3-1i eliteseriekampen i fotball mellom Lyn og Start på Ullevaal stadion. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
SPIKEREN I KISTA: Lyn-jubel etter at Tomasz Sokolowski ga hjemmelaget ledelsen 3-1i eliteseriekampen i fotball mellom Lyn og Start på Ullevaal stadion. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Nervene lå tykt utenpå de gule og svarte draktene da dommeren blåste kampen i gang.

Start kunne ha sikret kvalikkplass med seier mot Lyn, men våknet for sent. Etter kvarteret var sørlendingene allerede to mål under, og i Skien var Odd i ferd med å gjøre jobben.

- Vi fikk en start på matchen som inte var sann. Starten var kaos, sa en oppgitt Benny Lennartsson etter kampen.

Hjemmelaget tok kommandoen fra avspark, og vartet opp med et balltempo Start ikke kunne matche i begynnelsen. Det tok bare seks minutter før Lyn fikk uttelling.

Espen Hoff så sin kjappe lagkamerat Odion Ighalo i bevegelse, og tredde ballen nydelig gjennom Starts forsvar.

Ingen Start-spillere klarte å matche spissens fart, og Ighalo rullet ballen inn ved høyre stolpe til 1-0.

Lite å by på

Sju minutter senere doblet hjemmelaget ledelsen. Endre Fodland Knudsen fant en luke i gjestenes forsvar, satte fart, og trillet ballen pent i mål bak Kenneth Høie.

Stjernene usikre på Start-framtida

Start hadde veldig lite å by på offensivt den første halve timen. Ole Martin Årst var rett nok en millimeter unna å styre inn en redusering etter 24 minutter, men rakk akkurat ikke fram.

Men etter 33 minutter fikk han rettet opp for den brente sjansen. Martin Borre slo et overlegg fra høyre, og Årsts mottak sørget for at han dro av en forsvarer.

Avslutningen gikk inn via høyre stolpe, og Start hadde redusert til 2-1.

Begge bein i Adecco

Gjestene forsøkte å flytte spillet opp på vertenes banehalvdel, men klarte ikke å oppnå annet enn noen hjørnespark mens klokka tikket ned mot pause. Og så lenge Odd ledet i Skien sto bortelaget med begge bein i Adecco-ligaen.

Start gjorde to bytter i forbindelse med pausen, og la om til en mer offensiv taktikk. Likevel klarte laget sjelden å komme til store sjanser for å utlikne, og igjen innta kvalikkplassen.

I stedet økte Lyn til 3-1 tjue minutter ut i omgangen.

Thomasz Sokolowski jaget en klarering, stormet inn i boksen og banket volleyen inn i nettet bak Kenneth Høie.

- Vi spilte offensiv fotball med høyt tempo, kjappe kombinasjoner og hurtige vendinger av spillet. Derfor var vi gode, oppsummerte en fornøyd Henning Berg.

Verre og verre

Vondt ble verre for bortelaget etter 69 minutter, da Fredrik Strømstad måtte halte av banen etter en tung takling.

Midtbanekollega Kristofer Hæstad hadde en god mulighet til å redusere kvarteret før slutt, men Eddie Gustafsson var på alerten og reddet.

Etter dette virket det som om bortelaget resignerte helt, og fem minutter før slutt satte Sokolowski den siste spikeren i kista. På sekstenmeterstreken dro han av en mann, avanserte en meter, og skjøt ballen inn til 4-1.

Dermed kunne 5775 mennesker på Ullevaal ta farvel med to Tippeligastørrelser.

Jo Tessem takket av sin Lyn-karriere med sin kamp nummer 208 for hjemmelaget, og flytter til England allerede i morgen.

Start tok farvel med sin Tippeligastatus.

AT DET GÅR AN: To sesonger etter at Start tok sølv i Tippeligaen, rykker laget ned til førstedivisjon.