- Stjernene vil boikotte TV2

Norsk idretts konflikt med TV2 kan ende med en folkeaksjon mot kanalen. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl sier at norske toppidrettsutøvere nå ønsker å boikotte TV-kanalen.

Da Dagbladet møtte Bjørge Stensbøl etter hans utspill mot Kåre Valebrokk på Sportsrevyen i går kveld, var han fortsatt harmdirrende forbannet på TV2-sjefen.

- Jeg har aldri i mitt liv opplevd maken til arroganse. Her jobber vi dag og natt gjennom hele helga for å redusere skadevirkningene av deres journalistiske makkverk, men Valebrokk lener seg bare bakover og sier at han tar helg. Det er fryktelig skuffende, sier Stensbøl.

Boikott

Toppidrettssjefen sier at han de siste dagene har mottatt en flom med tekstmeldinger fra mange av Norges fremste idrettsutøvere, som ønsker å boikotte TV2.

- Vi har gjort det vi kan for å forhindre en slik boikott, men dette er jo også et spørsmål om hvor lenge vi kan stå imot trykket. Vi må også ha forståelse for utøvernes frustrasjon.

Stensbøl fikk i går ved 17.30-tida en telefon fra Gerhard Helskog.

- Han la seg helt flat. Han beklaget og var fryktelig lei seg. Vi hadde en lang og god samtale og jeg aksepterer hans unnskyldning og beklagelse. Men dette er ikke lenger en sak om Helskog eller «Rikets tilstand»; nå er dette blitt en sak om TV2. Kåre Valebrokks handlingslammelse sjokkerer meg, sier Stensbøl.

Søksmål

Toppidrettssjefen forlangte i går at TV2-sjef Kåre Valebrokk må møte på Stensbøls kontor seinest i morgen formiddag. Hvis ikke, vil hans fravær få betydning for det søksmål som Idrettsforbundets juridiske eksperter skal vurdere i dag.

- Dette er den absolutt verste saken vi har hatt i norsk toppidrett. Alt annet blir bare blåbær. Jeg satt selv på flyplassen i Aten og så hvordan CNN rullet over skjermen med meldinger om dopingskandale under Lillehammer-OL.

- Hva følte du selv da du første gang så programmet?

- Jeg har ikke selv sett det, fordi jeg var i Aten, men jeg har fått det referert. Og min kone satt nærmest i sjokk hjemme etter å ha sett det.

- Er dette dopingprogrammet verre enn de to dopingsakene norsk toppidrett opplevde i Sydney?

- Langt, langt verre. Den gang ble sakene knapt nok registrert av utenlandske medier, mens hele Europa nå tror vi har dopet oss. Jeg snakket med Italias sportssjef, Fabrichini, og han syntes det var litt ekkelt å snakke med oss fordi han ikke med et ord hadde registrert dementiet.

- Ikke skjønt bæret

- Har denne saken vært en så stor belastning at du har vurdert å gi deg som toppidrettssjef?

- Nei, tvert imot. Dette skal vi stå igjennom, men det er helt fryktelig å bli utsatt for noe slikt uten at den som har forvoldt skaden, gidder å løfte så mye som en finger.

Stensbøl forlanger at TV2-ledelsen kommer med en tiltakspakke om hva de kan gjøre for å rette opp norsk toppidretts ry internasjonalt. Hvis ikke, blir det søksmål.

Han er heller ikke i tvil om at konflikten med TV2 vil få sportslige konsekvenser i form av svakere prestasjoner.

- Det er en selvfølge at dette rammer sportslig. Vi vet at utøverne må ha hundre prosent fokus for å prestere på topp. Nå føler de seg tråkka på. De er blitt beskyldt for å jukse helt urettmessig. Dette har ikke TV2 skjønt bæret av. Jeg gadd vite om de har vært i kontakt med sin egen sportsredaksjon, de vet nemlig hvor vanskelig og alvorlig dette er, sier Bjørge Stensbøl som i natt sjekket inn på SAS-hotellet i Oslo for å ta seg av alle telefonene fra utøvere og ledere som vil uttrykk for sin frustrasjon. Telefonen kimet i ett sett.

Men Kåre Valebrokk ringte ikke.

BLÅSTE UT: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl på vei for å blåse ut i Dagsrevyen. - Vi har gjort det vi kan for å forhindre en slik boikott, men dette er jo også et spørsmål om hvor lenge vi kan stå imot trykket. Vi må også ha forståelse for utøvernes frustrasjon, sier Stensbøl.