EM 2004:  Her er Paul Scholes midt på første rad foran kampen mot Frankrike under EM i Portugal i 2004. Etter mesterskapet ga Scholes seg på landslaget. Foto: Antonio Simoes, EPA/Scanpix
EM 2004: Her er Paul Scholes midt på første rad foran kampen mot Frankrike under EM i Portugal i 2004. Etter mesterskapet ga Scholes seg på landslaget. Foto: Antonio Simoes, EPA/ScanpixVis mer

Stjernenes egotripp ble for mye for Scholes

Derfor kuttet han landslaget i 2004.

(Dagbladet): Paul Scholes la opp som fotballspiller i mai etter en fantastisk Manchester United-karriere. På det engelske landslaget ga han seg allerede i 2004.

Det har vært en utbredt oppfatning at grunnen var at han ikke likte å bli brukt om vensterving. Det avviser han i et intervju med The Telegraph, og sier tvert imot at han trivdes i venstrekant-rollen i United.

Den virkelige grunnen er en helt annet. Problemet var rett og slett at Scholes mislikte ego-kulturen på landslaget.

- Jeg gikk lei. Når du skal inn på et lag og ønsker å være en del av et lag og spille bra, og det er individier som er ute etter å fremheve seg selv ... når det er er mulig å slå en enkel timeterspasning og de forsøker å banke den 70 meter. De forsøker å gjøre ting for å bli lagt merke til, sier 36-åringen.

- Frustrasjon for oss Han mener spesielt spillere i de mellomstore klubbene er ute etter å vise seg fram for å få overganger til de største klubbene.

- Da tenker du: Er de her av de rette grunnene? Jeg synes de er veldig egoistiske mennesker. Det skjedde i min tid, jeg tror alle er der for å få sin egen heder, sine overskrifter og tenker «Å, nå får jeg en ny klubb». Det er det største problemet med engelske spillere. De fleste er bare alt for egoistiske.

Scholes mener at når spillerne så har lykkes og fått overgangen sin, er de fornøyd og mister gnisten til å bidra for landslaget.

- Da har de antakelig oppnådd det de ønsket og det er nok, å komme til en storklubb. Det var en frustrasjon for oss United-gutta. Det var bare egoistisk.

Latterlig engelsk mentalitet Scholes fnyser også av den uendelige optimismen i England som gjentar seg foran hvert eneste mesterskap.

- Vi føler at vi har de gode spillerne, folk sier de beste i verden, men jeg tror ikke egentlig vi har det når det kommer til internasjonale turneringer. Vi er favoritter hver gang, og det vil vi trolig være neste gang også. Vi slår Makedonia 6-0 i kvaliken og så er vi oddsfavoritter til VM. Det er bare sånn vi er. Jeg synes det er ganske latterlig, gjør ikke du? Det er mentaliteten til det engelske folket. Vi tror vi skal vinne alt mulig, sier Scholes.

Nå venter Paul Scholes på et møte med United-manager Alex Ferguson der de skal komme fram til hva den ventende jobben hans som en del av trenerapparatet i klubben skal bestå i.

- Jeg er sikker på at han har noen tanker om hva han vil at jeg skal gjøre. Jeg tror det blir direkte coaching av spillere, kanskje sammen med Warren Joyce på reservelaget, sier han.