Stjernenes julefeiring

Idrettsfolk er som folk flest i jula. De tar seg fri fra trening og tider for et par dager og nyter det samme som du og jeg: Ribbe, pinnekjøtt, skinkesteik - og svinefilet.

Vebjørn Rodal,
friidrettsutøver

  • Vi skal til Bergåk og feire hvit jul sammen med foreldrene mine, sier Vebjørn som har julestemningen inne.

- Etter at jeg fikk barn ble det moro med jul igjen. Det dabba litt av etter at jeg var ferdig med barndommen sjøl, sier Vebjørn som holder julenissen utenfor huset.

- Det oppsto litt nisseangst i barnehaven her om dagen så vi må nok vente med slikt besøk.

Og på menyen - pinnekjøtt.

- Det er nok litt antitrøndersk julemat, men mora mi er fra vestlandet og sånn har det alltid vært hos oss.

Trine Haltvik,
håndballspiller

  • - Jeg har alltid feira jul på samme måte: Hjemme hos mine foreldre med ribbe og medisterkaker til middag og multer til dessert, sier Trine.

- Det er veldig koselig med jul, men ganske slitsomt også. I hvert fall på forhånd.

- På kvelden er det kaffe, julesanger rundt treet og selvfølgelig nissen. Han gjør like stor suksess hos tvillingene hvert år.

Ådne Søndrål,
skøyteløper

  • - Jula får en ny dimensjon når du får barn. Jeg reiser mye ellers i året. Derfor gleder jeg meg alltid veldig til å være sammen med sønnen min og resten av familien i juledagene, sier Ådne som feirer annenhver jul hos samboerens familie og sine egne foreldre.

I år er det Haugesund som får besøk.

- Det er litt uvant for en hallingdøl som meg å spise pinnekjøtt i snøfattige omgivelser, men det er fint også, sier skøyteløperen som ikke forsømmer treninga i høytida

- Jeg skal ha en økt på formiddagen i dag og trente to ganger i går.

Ole Klemetsen,
bokser

  • - I år skal jeg være gjest i den nye huset til min bror og forloveden. Ikke vet jeg hva vi skal spise, men jeg håper ikke det blir pinnekjøtt, sier Lukkøye.

- Jeg tar med meg gitaren, og regner med at det blir noen julesanger etter middag. Og utpå kvelden skal fetteren min og jeg være julenisser.

Akkurat det gleder jeg meg ekstra mye til.

Vi skal hevne onkel Lille-John som har vært skummel og grusom nisse i mange år.

Susann Goksør,
håndballspiller

  • - Som vanlig skal jeg spise julemiddag hos min mor og far sammen med broren min. Vi er veldig tradisjonelle, sier Susann.

- Vi ser Sølvguttene synge jula inn før ribba kommer på bordet. Deretter er det åpning av presanger, sier Susann som har skapt hodebry hos venner og familie. Hun ønsker seg nemlig ingenting til jul.

Lasse Kjus,
alpinist

  • - Jula er etegilde. Julaften starter med stor frokost sammen med familien. Middagen består som alltid av ribbe med tilbehør, sier Lasse.

- Om jeg ønsker meg noe? Ja, en bok om møbelsnekring. Jeg har fått ny hytte og prøver å gjøre så mye jeg kan selv. Pappa er husets nisse, så vi får se.

Tom Stiansen,
alpinist

  • - Jeg synes jula er veldig koselig og i år skal jeg være nisse for andre gang, sier Tom.

- I fjor var det veldig vellykket. Jeg spiser middag hos foreldrene mine, skinkesteik for øvrig, så drar jeg til samboerns familie.

- Da kommer jeg som nisse og slipper å leke at «jeg skal en tur ut/ på toalettet, etc». Og sekken min er stappfull av gaver. Selv ønsker jeg meg bare sportsutstyr og det får jeg nok av resten av året.

Erling Jevne,
skiløper

  • - For første gang har vi invitert hele familien hjem til oss på julemiddag. Og i god familietradisjon serverer vi ribba som vi steikte i går, sier Erling.

- Jeg starter dagen med en skikkelig skitur. Deretter feirer vi på tradisjonelt vis med middag og presanger, sier han.

- Sjøl har jeg ikke ønska meg noe. Snille barn har jeg allerede.

Martin Schanche,
rallycross-kjører

  • - Jeg skal ha jul med kona og dattera mi. Ut på kvelden dukker naboene opp, forteller Martin.

- Og selvfølgelig julenissen. Vi spiser svinefilet i år, men det har ikke alltid vært sånn.

Jeg synes det er godt med torsk til jul, sier finnmarkingen.

- Jula handler om tradisjoner, moro og latter selv om et alvorlig budskap ligger i bånn, sier han.