TØFF START: Andreas Stjernen har slitt i innledningen av sesongen. I helga får han sjansen i Engelberg i Sveits. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFF START: Andreas Stjernen har slitt i innledningen av sesongen. I helga får han sjansen i Engelberg i Sveits. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Skihopping

Stjernens drama:
- Skremmende at det går an

Tok OL- og VM-gull med Norge i vinter. Har startet ny sesong med null poeng i verdenscupen. - Jeg må bare flire, det ser ikke ut, sier han om fiaskohoppet i Finland.

ENGELBERG (Dagbladet): Andreas Stjernen (30) og de norske skihopperne kom i går til Engelberg i Sveits. Etter en ufrivillig pause fra verdenscupen håper Stjernen å få svar på noen hopptekniske spørsmål i helga.

35, 42 og 50: Dette er de kronologiske plasseringene i verdenscupen så langt, i en sesong der hele laget har forbedringspotensial. Sprova-hopperen hadde en strålende periode etter jul i fjor. Nå ser det verre ut. Og det toppet seg med 50. og sisteplass i Kuusamo 25. november. Etterpå ble Stjernen tatt ut av verdenscupen.

OPTIMIST IGJEN: Andreas Stjernen i matsalen på Hotel Hoheneck i Engelberg. Foto: Tore Ulrik Bratland
OPTIMIST IGJEN: Andreas Stjernen i matsalen på Hotel Hoheneck i Engelberg. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Nå er 30-åringen tilbake, men ikke uten drama: Blir han tatt ut til Hoppuka? Om fiaskohoppet i de finske skoger sier han:

- Jeg må bare flire, det ser ikke ut. Det er skremmende at det går an å hoppe så dårlig når du er 30 år og har hoppet så mye på ski.

Stjernen landet på 83,5 meter. Til sammenlikning hadde den japanske vinneren, Ryoyu Kobayashi, 147,5 meter som sitt lengstehopp. Sannheten er at Stjernen ikke har tatt et eneste poeng i verdenscupen.

- Jeg føler egentlig at sesongen ikke har startet. Kuusamo var så dårlig at jeg har prøvd å glemme det, sier han.

- Hva tenkte du da du ikke kom til andre omgang?

- Du blir frustrert og ganske oppgitt. Jeg fant fort ut at jeg måtte hjem og trene.

Nordmennene kommer til helgas to renn i Engelberg med en viss usikkerhet. Johann André Forfang er vår beste på 4. plass i verdenscupen sammenlagt. Robert Johansson er nummer 9, Anders Fannemel 17, Halvor Egner Granerud 25 og Daniel-André Tande 35.

Ryoyu Kobayashi er lederen og den store stjerna i hoppsirkuset. Deretter følger polakkene Piotr Zyla og Kamil Stoch.

Ny utgave

Stjernen håper å framstå i en helt annen utgave i Engelberg. Forhåpentligvis finner han tilbake til godfølelsen fra da han tok OL-gull i lagkonkurransen i vinter. Han var også med på laget som tok VM-gull i skiflyging, og han ble nummer tre i Raw Air sammenlagt.

- Hva har gått galt så langt?

- Teknisk har jeg ikke kommet meg ned i posisjon på rett måte. Kroppen er blitt stablet feil med feil balanse. Da klarer jeg ingenting. Jeg må prøve å gjøre det samme som jeg har gjort på trening - og så får vi se hvor bra det holder.

GOD START: Johann André Forfang er Norges beste hopper i verdenscupen med 4. plass sammenlagt. Foto: Tore Ulrik Bratland
GOD START: Johann André Forfang er Norges beste hopper i verdenscupen med 4. plass sammenlagt. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Han fortsetter:

- Det blir en ny start i Engelberg. Naturligvis blir du usikker når du har vært borte i to-tre uker. Jeg er spent på hvordan jeg ligger an. Men jeg er ganske sikker på at hvis jeg gjør det jeg skal, så kan jeg begynne å hevde meg igjen. Jeg regner ikke med å kjempe om pallen i helga, men topp 15-20 er en bra start. Det kan jeg ta med meg i forberedelsene til Hoppuka.

Stjernen er smertelig klar over at Hoppuka står på spill i helga. Norge skal ha med seks eller sju hoppere, og dette er den siste konkurransehelga før det braker løs etter jul. Uttaket vil bli gjort på bakgrunn av det som skjer lørdag og søndag, det som skjer på trening i neste uke - og ut ifra en totalvurdering. Også plassen til Tande henger i en tynn tråd. Han er ikke med til Engelberg og trener hjemme i Norge.

Roligere

Stjernen mener stemningen i laget er roligere nå enn i starten av sesongen. Ikke minst på grunn av seieren og andreplassen til Forfang i russiske Nizjnij Tagil i begynnelsen av desember.

MUSIKALSK: Alexander Stöckl benyttet anledningen til å spille på piano på Hotel Hoheneck i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
MUSIKALSK: Alexander Stöckl benyttet anledningen til å spille på piano på Hotel Hoheneck i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Vi var litt småstresset de to første helgene. Vi følte at vi ikke fikk noen svar. Selv om jeg ikke var med laget til Russland, merket jeg en litt annen stemning etterpå. Den siste tida har vi hatt noen fine dager i Vikersund. Det var mange som hoppet godt på ski, forteller Stjernen.

Trener Alexander Stöckl er optimist på Sprova-sveverens vegne:

- De to siste hoppene i Vikersund var lovende. Han har stabilisert seg betydelig. Stjernen ser ut som Stjernen igjen!

Etter forrige sesong vurderte han å legge opp. Til slutt landet han på følgende konklusjon:

- Jeg har et potensial som jeg ennå ikke har fått ut.

PS: Rennene i Engelberg går henholdsvis lørdag klokka 16.00 og søndag klokka 14.15. Klokka 18.00 i kveld er det kvalifisering.