Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerneopprør: - Dreper karrierer

Christian Taylor oppretter et eget forbund for å kjempe mot Det internasjonale friidrettsforbundet. Amerikaneren får støtte av flere andre stjerner.

STJERNE: Christian Talor er verdens beste på tresteg. Han og flere andre går nå ut i et eget forbund. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Christian Talor er verdens beste på tresteg. Han og flere andre går nå ut i et eget forbund. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det hersker fullt kaos i friidretten etter at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) besluttet å vrake flere øvelser fra Diamond League-programmet.

Årsaken til endringen er at man ønsker å kutte TV-sendingen fra to timer til 90 minutter. Gjennom en rekke undersøkelser har man funnet ut hvilke øvelser som er minst populære blant TV-titterne, og for dem er konsekvensene store.

- Det er brutalt hvis man utestenger noen bestemt, mener NRK-kommentator Jann Post, som håper man vil rullere på hvilke øvelser som er med på programmet og ikke.

Foreløpig ligger det an til at noen blir nesten helt ekskludert, og nå tar en av sportens største stjerner, Christian Taylor, initiativet til et opprør mot makta.

POPULÆR:I motsetning til Filip Ingebrigtsen tok den amerikanske løperen Craig Engels seg videre til finalen på 1500 meter. Nå vekker stilen hans oppsikt i VM-byen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Nekter å gi opp sporten

- Det er på tide med virkelige forandringer. Jeg nekter å sitte rolig i båten lenger, skriver amerikaneren på Twitter.

Taylor er svært skuffet over IAAFs beslutning, og mener at idrettsutøvernes mening bør ha mer å si for utformingen av sporten.

- Jeg nekter å gi opp denne sporten, og vil gjøre alt jeg kan for å få skikkelige svar fra dem som styrer den, skriver han.

Han har derfor grunnlagt «The Atheltics Association» - et eget forbund for friidrettsutøvere verden rundt.

- Vi skal kjempe for utøveres rettigheter, og krever en stol rundt bordet og en stemme i utformingen av sporten og hvordan den skal drives. For øyeblikket har ikke utøverne noen makt, skriver Taylor, som oppfordrer andre utøvere til å melde seg inn.

Taylor konkurrerer i tresteg - en av øvelsene som er kuttet fra Diamond League-programmet. Amerikaneren er nominert til årets utøver i verden, og er tidenes nest beste i tresteg.

Får støtte

Allerede har flere utøvere meldt at de vil bli med i Taylors nye forbund.

- Du vet at jeg alltid støtter deg. La oss gjøre dette!, skriver friidrettens nye sprintkomet på kvinnesida, Dina Asher-Smith. Hun tok VM-gull på 200 meter - en annen øvelse som ikke blir satset på i Diamond League.

- Når denne mannen snakker, hører man etter, skriver tidligere verdensener på 400 meter, Katharine Merry.

Disse to er bare noen få i ei lang liste av utøvere som har vist sin misnøye med IAAF. Også norske Ola Stunes Isene tordner mot beslutningstakerne.

- Jeg forstår absolutt ikke begrunnelsen deres. Jeg synes det er feigt. Det finnes bedre måter å arrangere stevnene på, sa han til Dagbladet i går.

Det er foreløpig ikke kjent om han eller andre norske utøvere har planer om å bli med i Taylors forbund.

- Dreper karrierer

Stunes Isene mener IAAFs beslutning vil gå hardt utover utøverne i de enkelte øvelsene, og frykter for rekrutteringen.

- Konsekvensene er enda større for yngre utøvere som har drømt om å få komme til Diamond League, og de som har sett idolene sine på TV, men ikke får det lenger, sier han til Dagbladet.

Verdensrekordholder på 3000 meter hinder, Beatrice Chepkoech, er av samme oppfatning.

- Dette dreper karrierene til utøverne som har spesialisert seg på denne øvelsen. Jeg kan bytte til 1500 meter og 3000 meter, og fortsatt gjøre det bra, sier kenyaneren til nation.co.ke.

3000 meter hinder er også fjernet fra Diamond League-programmet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media