Vetle Sjåstad Christiansen og Sebastian Samuelsson:

Stjerneopprør mot Kina-OL

Kritikken av at vinter-OL holdes i Kina har eskalert. Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson mener man ikke burde ha OL i land som bryter menneskerettighetene. Og Vetle Sjåstad Christiansen er åpen for OL-markering.

VANSKELIG Å KRISTISERE: Vetle Sjåstad Christiansen mener det blir vanskelig å kritisere Kina, som har fått OL, når mange andre land ikke vil arrangere det. Foto: Berit Roald / NTB
VANSKELIG Å KRISTISERE: Vetle Sjåstad Christiansen mener det blir vanskelig å kritisere Kina, som har fått OL, når mange andre land ikke vil arrangere det. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er absolutt åpen for å markere, men jeg syns også at man ikke skal markere for markeringens skyld. Det burde ligge noe bak. Man burde stå for et standpunkt og håpe at en markering har en ønsket effekt, ikke bare slenge seg med fordi det er "in", sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

- Man ønsker jo at en markering skal ha en positiv endring, så vi må føle at det har noe for seg. At vi kan belyse noe viktig. Og ikke markere for at andre også gjør det. Da må vi få litt mer kunnskap først.

Sjåstad Christiansen, som er fotballinteressert, har fått med seg fotballandslagets markeringer rundt kritikken av Qatar-VM, noe som også vekket internasjonal oppmerksomhet i ettertid.

Markeringer skiskytteren skjønner godt, med tanke hvor annerledes forholdene er både Qatar og Beijing, i forhold til Norge.

Samtidig understreker han at det er Kina som har tatt på seg oppgaven å arrangere et OL.

Ikke Norge.

- Det blir litt vanskelig for oss å kritisere et land som faktisk har søkt og fått OL. Det er ikke så mange land som gidder det lenger. Det har på en måte blitt avgjørelsen til fellesskapet.

- Jeg syns at et av hovedproblemene våre er at vi skal sitte her i Norge og ikke ville arrangere et OL. Men når et land som Kina sier det vil vi gjerne gjøre så skal vi begynne å kritisere forholdene der. Men en av grunnene til at Kina arrangerer er fordi vi ikke har lyst. Skal hele eksistensen rundt OL fortsette tror jeg vi må endre litt format og pengebruk i forhold til det, sier Christiansen.

Ønsker mer kunnskap

180 menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden etterlyser boikott av vinter-OL i Beijing, blant annet for hvordan Kina behandler den uiguriske minoriteten.

Kinas regjering har hele tiden avvist beskyldningene, og seinest tirsdag gjentok landet at de nekter for menneskerettighetsbrudd i Hongkong og mot uigurene i Xinjiang-provinsen.

Christiansen ønsker å få kunnskap om konflikten og hvilke grenser som blir brutt.

- Det er klart at vi kommer kanskje fra verdens beste land å bo i og det er ganske mange andre land som har det annerledes enn oss. Ikke på godt, men på vondt. Så hvis det er noe vi ikke syns henger på greip. Noe vi syns er forjævlig rett og slett, så syns jeg vi skal stå opp for det. Men jeg syns ikke vi skal markere på tull.

Avventende

Landslagssjef for de norske skiskytterne, Per Arne Botnan, vet at tematikken engasjerer. En tematikk som har vært oppe i et felles infomøte med Olympiatoppen, der alle aktuelle utøvere og ledere var med.

Men en boikott er ikke noe som har blitt diskutert.

ØNSKER IKKE BOIKOTT: Landslagssjef Per Arne Botnan forteller at boikott av vinter-OL i Beijing ikke har blitt diskutert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ØNSKER IKKE BOIKOTT: Landslagssjef Per Arne Botnan forteller at boikott av vinter-OL i Beijing ikke har blitt diskutert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Boikott har ikke vært noe tema. Det hører historien til, og har aldri ført til noe bra, sier Botnan.

Botnan understreker at skiskytterne drar til OL for å kunne konkurrere og prestere, i det største idrettsarrangementet de kan delta i. Han utelukker likevel ikke eventuelle markeringer. Men dette er noe de ikke har tatt noe standpunkt til enda.

- Jeg tror ikke vi er de som skal gå i førersetet å bruke masse energi på det akkurat nå, sier Botnan.

- Det er politikere som tildeler idrettsarrangementer. Vi er idrettsutøvere og ikke politikere. Deltakelse betyr ikke støtte til regimet, understreker han.

Han mener at gjennom deltakelse kan de skape et fokus som gir media og politikere anledning til å fokusere på aktuelle temaer.

Kritisk

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson forteller til svenske Expressen at man ikke burde arrangere OL i land som Kina.

- Det er viktig at vi snakker om de tingene, selv om det ikke alltid er så gøy. Det er klart at jeg som individuell idrettsutøver ønsker at vi drar andre steder. Jeg tror ikke vi skal ha mesterskap og framfor alt ikke et OL, i den typen land, sier han.

KRITISK TIL OL: Sebastian Samuelsson er allerede kvalifisert til OL. Foto: NTB
KRITISK TIL OL: Sebastian Samuelsson er allerede kvalifisert til OL. Foto: NTB Vis mer

- Jeg prøver å påvirke så mye jeg kan, men jeg er litt imot verden, det føles noen ganger. Jeg kan bare prøve å si hva jeg tenker hele tiden, så vi håper det vil bli en endring i dette i framtida, sier Samuelsson videre til avisa.

Samuelsson mener at dette ikke er unikt for OL. Men at alle typer idretter og arrangementer blir brukt for å spre en form for propaganda.

- Det er klart at vi ønsker å komme vekk fra det, sier han

Ordknapp langrennsledelse

Tidligere i uka skrev NRK om langrennsutøverne som var ordknappe angående situasjonen i Kina, ni måneder før mesterskapet.

Langrennssjef Espen Bjervig fortalte også at de skal ha et møte med Olympiatoppen for å få både mer informasjon og opplysninger, slik at de kan sette seg inn i situasjonen.

ORDKNAPP: Landslagssjef Espen Bjervig mener at verken boikott eller markering er aktuelt før de har mer informasjon om situasjonen i Kina. Foto: Geir Olsen / NTB
ORDKNAPP: Landslagssjef Espen Bjervig mener at verken boikott eller markering er aktuelt før de har mer informasjon om situasjonen i Kina. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

– Jeg jobber med idrett og kjenner overflatisk til situasjonen i Kina. Og før jeg kan ta stilling til det må jeg får mer kunnskap, sa langrennssjefen til statskanalen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP at et økende antall amerikanske politikere har tatt til orde for å boikotte vinter-OL, på grunn av flere påståtte menneskerettighetsbrudd fra den kinesiske regjeringen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer