Stjerneovergangen som gikk helt under radaren: «Raskt og sjokkerende»

Etter 12 måneder med kontakt mellom Monaco og Liverpool, ble Fabinho (24) offisielt klar for de røde. Det var det få som visste.

PLUTSELIG KLAR: Som lyn fra klar himmel ble Fabinho klar for Liverpool. Foto: Liverpool FC
PLUTSELIG KLAR: Som lyn fra klar himmel ble Fabinho klar for Liverpool. Foto: Liverpool FC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Litt over en time etter at franske RMC først meldte at Liverpool og Monaco diskuterte en overgang for brasilianske Fabinho, meldte Liverpool på sine offisielle hjemmesider at han var klar for klubben.

Lokalavisa Liverpool Echo skriver at det er en «rask og sjokkerende overgang», som kommer bare to dager etter 1-3-tapet mot Real Madrid i Champions League-finalen.

Fabinho har skrevet under på en femårskontrakt med Liverpool og slutter seg til klubben 1. juli.

Det hører med til sjeldenhetene at spillere i denne størrelsesorden (Fabinho har en prislapp på rundt 480 millioner kroner) går så til de grader under radaren på journalister.

Tidligere var det ofte slik at spillere ble presentert ut av det blå, men i en stadig mer moderne tid, blant annet med sosiale medier, skjer det ikke ofte lenger. Som regel er det dårlig bevarte hemmeligheter når en overgang bekreftes.

Etter at RMC meldte om forhandlingene mellom de to klubbene i går kveld, begynte journalistene som føler Liverpool tettest sakte, men sikkert å melde at de røde hadde jobbet med overgangen i stillhet.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Dommeren veivet med det røde kortet og Italia vant til slutt VM i 2006. Men det er nedskallingen og ikke fotballen som vil bli husket. Tolv år seinere snakker FourFourTwo med de som var tilstede for å finne sannheten bak et av de mest sjokkerende øyeblikkene i VM. Video: FourFourTwo Vis mer

Kontakt lenge

Det skulle vise seg at klubbene hadde diskutert en mulig overgang allerede forrige sommer, uten at det ble noe av.

Den franske storklubben hadde allerede solgt spillere som Tiemoué Bakayoko (Chelsea), Kylian Mbappé (PSG), Bernardo Silva (Manchester City) og Benjamin Mendy (Manchester City) på det tidspunktet.

Fabinho, som har vært linket til storklubber som Manchester United, Arsenal, Juventus, Atlético Madrid og PSG, sier selv til RMC at han var svært nære en overgang forrige sommer.

- Jeg er veldig glad for å dra til Liverpool. I forrige overgangsvindu var det litt vanskelig. Avtalen var nesten klar, men jeg ble værende. Jeg gjorde noen vakre ting i Monaco, det var fem fine sesonger. Jeg håper å oppnå den samme suksessen i Monaco, sier Fabinho.

Han forteller videre at han har hatt kontakt med Liverpool i tre-fire uker angående en overgang.

- Jeg snakket med folk i klubben, med treneren, noe som ga meg selvtillit. Jeg ville dra til en klubb som virkelig ønsket meg, som viste stor interesse. Med tanke på det var det lett å si ja. Jeg tenkte litt og sa til min agent at han kunne fortsette forhandlingene. Jeg er veldig glad for at denne overgangen skjedde i starten av overgangsvinduet, sier Fabinho.

24-åringen diskuterte også overgangen med landsmann og Liverpool-angriper Roberto Firmino, som han kjenner fra tidligere.

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. Video: FourFourTwo Vis mer

Åpner dører

Det som også er interessant er hvem som er Fabinhos agent. Det er nemlig «superagenten» Jorge Mendes (52). Portugiseren er en av rikeste og mest omtalte agentene i bransjen. Han omtales også som en av de mektigste i fotballen.

Mendes har flere stornavn på klientlista. Cristiano Ronaldo, James Rodríguez, Diego Costa, Ederson, Bernardo Silva, Angel Di Maria, Nicolás Otamendi, Falcao og Ruben Neves er bare noen av store navnene som er knyttet til agenten.

Mendes er også agenten til Manchester United-manager José Mourinho. Derfor var det mange som trodde at Fabinho ville ende opp på Old Trafford, særlig etter at det ble meldt om interesse fra Manchester United.

Det at Fabinho nå er Liverpool-spiller har fått flere til å mene at Manchester United ikke var interessert i spilleren, med tanke på det tette båndet mellom Mendes og Mourinho.

Manchester Evening News skriver blant annet at Monaco skal ha brukt «United-taktikk» til å få et bud fra Liverpool. De henviser til at en fransk journalist hevdet at United hadde lagt inn et bud på Fabinho forrige uke, mens det i realiteten ikke skal ha vært interesse fra Manchester.

Det skal være første gang at en spiller med Mendes som agent går til Liverpool. Det betyr at døra er åpnet for de røde, som også har vært linket til en annen Mendes-klient i Wolverhamptons Ruben Neves.

Mendes poserte i går på bilder sammen med den tidligere Barcelona- og Chelsea-spilleren Deco, som også har vært med på å få i havn avtalen med Fabinho.

De poserer alle tre med et Liverpool-skjerf, noe som får United-fans til å riste på hodet med tanke på koblingen til Mourinho.

Strategi

Overgangen til Fabinho er Liverpools første denne sommeren og er en del av planen om å styrke stallen før VM sparkes i gang 14. juni.

Hovedpersonen selv gleder seg til å starte på et nytt kapittel.

- Jeg er veldig spent på denne overgangen. Dette er noe jeg alltid har ønsket - dette er en gigantisk klubb. Infrastrukturen i klubben ser ut til å være eksepsjonell, sier Fabinho til Liverpools offisielle hjemmeside.

- Vi har signert en fantastisk spiller, men også en som jeg mener er like fantastisk som person, sier Jürgen Klopp.

- Han har kvaliteten og mentaliteten til å spille på det høyeste nivået i flere posisjoner. Han kan spille som en nummer 6, nummer 8 og en nummer 2. Dette er kult, sier tyskeren videre.

Naby Keita (fra RB Leipzig) ble offisielt klar for de røde allerede forrige sommer og det er ventet at klubben vil gjøre flere signeringer før vinduet stenger.

Lyons Nabil Fekir er den som har blitt sterkest linket til en overgang til Liverpool. Det har også kommet flere rapporter på at Liverpool er ute etter en ny keeper.

Omskolert back

Fabinho blir offisielt Liverpool-spiller 1. juli. Han spilte 225 kamper for Monaco og scoret 29 mål i løpet av fem sesonger.

Han er en omskolert back som virkelig slo igjennom som defensivt anker i Monaco, etter å ha startet sin profesjonelle karrieren i Rio Ave etter å ha startet i Fluminense som ungdomsspiller. Tidligere har han også vært på utlån i Real Madrid.

Han var en del av Monaco-laget som overrasket med å vinne Ligue 1 forrige sesong foran pengesterke PSG. Klubben tok seg også til semifinalen i Champions League, hvor det ble exit mot Juventus.

Fabinho spilte i 37 ligakamper og i 14 Champions League-kamper forrige sesong, og scoret totalt 12 mål på disse kampene. Han var blant annet fast straffeskytter i Monaco.

Denne sesongen skal han etter rapportene ikke imponert like mye, for et Monaco-lag som ble ribbet for de største stjernene før inneværende sesong.

Fabinho er ikke med i VM-troppen til Brasil, hvor han er i bak spillere som Manchester Citys Fernandinho og Real Madrids Casemiro i køen. Han har fire landskamper, men har ikke spilt på landslaget siden 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer