Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerner i oppløsning

Tidenes største stjernelag er i ferd med å slå alvorlige sprekker. I går ble det et nytt hjemmetap for David Beckham og Real Madrid.

«Begynnelsen på slutten», kalte Spanias største sportsavis Marca det da Barcelona slo Real 3-0 for en drøy måned siden. Men nedturen begynte ikke for en måned siden, den har holdt på i flere år.

I fjor endte Real på fjerdeplass og uten et eneste trofé etter en rekke tap. Året før var det bare Real Sociedads kollaps som sørget for seriegull i Madrid.

Men det er først nå, når Barcelona er på topp, at man snakker om et tronskifte. At Valencia faktisk har vært Spanias beste lag de siste par åra, er det ingen som bryr seg om.

For det er bare to lag i Spania.

Og forskjellene er merkbare.

-  Barca ser ut til å ha en skikkelig samhold, sa David Beckham etter tapet på Nou Camp, og unnlot å avslutte setningen med «i motsetning til oss».

-  Mot Barcelona kjempet hver og en sin egen krig, og det går ikke an, sa høyreback Michel Salgado.

Han kunne ikke vært mer presis.

Solgte treningsanlegget

For Barcelona har klart det Real ikke har klart. Ronaldinho, Deco og Samuel Eto\'o er blitt hentet inn som stjerner i et lag. Beckham, Ronaldo, Zinedine Zidane og Luis Figo er blitt kjøpt inn som stjerner. Punktum.

Det har vært Real Madrids policy de siste åra å kjøpe de største verdensstjernene, eller «galacticos» som de kalles på Santiago Bernabeau.

Det begynte med kjøpet av Figo fra nettopp Barcelona for 440 millioner kroner (med dagens pundkurs) i 2000. Året etter kom Zidane for 540, så fulgte Ronaldo for 340 og til slutt Beckham for 200 millioner sommeren 2003. Real solgte for øvrig hele sitt treningsanlegg til kommunen for å få råd til Zidane.

Aldersforskjell

Men å kjøpe spillere som har oppnådd alt, er som oftest synonymt med kjøp av eldre spillere: Zidane og Figo er begge 32 år, Beckham 29 og Ronaldo 28. I tillegg er backene Roberto Carlos og Michel Salgado henholdsvis 31 og 29. Barcelonas største stjerner er betydelig yngre, med Ronaldinho og Xavi på 24, Samuel Eto\'o på 23 og Deco på 27.

I Spania mener man Real-laget er for mye preget av mette spillere som har sine beste fotballår bak seg.

Eller for å siterer redaktør Alfredo Relano i sportsavisa AS etter kampen mot Barcelona:

-  Alderen preger Real-spillerne. De ser bra ut på lagbildet, men ute på banen er det andre ting som betyr noe.

Tøff jobb

Hvis ikke ting snur raskt, kan Reals dager som Spanias storhet være talte for denne gang. Den italienske suksesstreneren Arrigo Sacchi er hentet inn som ny sportsdirektør. Mariano Garcia Remon tok over som trener i høst. Så lenge han får fortsette, har han en tøff jobb med å fornye mannskapet og ta igjen Barcelonas forsprang.

Spørsmålet er hvor mye innflytelse han egentlig har, og hvem som egentlig bestemmer i Real Madrid: Da Remons forgjenger Juan Antonio Camacho benket David Beckham i september, ble klubbledelsen oppringt av illsinte sjefer fra Adidas. De ville vite hvorfor deres største sponsorobjekt ikke spilte. Det ble for øvrig Camachos siste kamp som sjef.

SLITER: Real Madrids David Beckham i trøbbel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media