Stjerner i sikte

Da pappa Richard så tennis på tv, tenkte han at lille Venus skulle bli tennisstjerne. Med Serena ble drømmen dobbelt så stor.

På tribunen sitter managerpappa Richard og følger hver eneste forehand fra døtrene.

Som han gjorde i fjor sommer da Venus vant singelfinalen, og double sammen med lillesøster Serena. Plutselig var det to svarte jenter, fra et røft oppvekstmiljø i Los Angeles, som fikk alle overskriftene og alle prispengene. Det var nok vondt å svelge for mange klaskere . De som ikke helt har kommet seg etter golfsjokket i svart. Med Tiger Woods som verdens fremste.

- I USA HAR TENNIS alltid blitt sett på som en hvit middelklassesport, sier Stuart Wilson til bladet «business life». Han har i over 20 år drevet med markedsføring av tennisspillere.

Serena Williams

Født: 26.9. 1981 i Saginaw, Michigan
Bosted: Palm Beach, Florida
Høyde: 1,78 m
Vekt: 65 kg
Tennisproff: Siden 1995
Singeltitler/Grand Slam : 1
Doubletitler/Grand Slam: 4
Plass på rankingen: 5

Etter at Williams-jentene servet seg inn i rampelyset, har publikum, sponsorer og journalister måttet ta et tie break for å tenke igjennom vedtatte sannheter og fordommer.

- For plutselig kom det to jenter fra middelklassen inn, og de var svarte, sier Wilson.

Sportsgiganten Reebok satset tidlig på jentene fra Compton i California. Først og fremst Venus.

- Jeg tror ikke Reebok tenker så mye over hvor mye Venus kan øke salget av tenniseffekter, mer på viktigheten av å være knyttet opp til navnet hennes, sier markedsføringsekspert Wilson.

Reebok har vært involvert med familien Williams siden Venus var 11 år gammel. Da hun fylte 14 år i 1995, undertegnet hun en femårskontrakt verdsatt til 120 millioner kroner.

Kontrakten ble re-forhandlet og signert før Wimbledon i fjor. Summen? Et middels statsbudsjett.

Men Venus Williams var ikke den første ikkehvite til å vinne Wimbledons dameklasse. I 1957 skapte Althea Gibson historie som den første svarte utøveren med All England-suksess, men Serena og Venus skrev seg inn i ærverdige Wimbledons historiebok ved å vinne en svart søsterdouble.

Venus Williams

Født: 17. juni 1980 i Lynwood, California
Bosted: Palm Beach, Florida
Høyde: 1,80 m
Vekt: 62 kilo
Tennisproff: Siden 1994
Singeltitler/Grand Slam: 2
Doubletitler/Grand Slam: 4
Plass på rankingen: 2

KRITIKERNE LIKER IKKE alt oppstyret rundt Williams. Andre trenere, og noen motspillere, mener pappajentene er mer opptatt av sponsorpenger enn av tennis. Dette fordi Serena og Venus ikke stiller opp i alle Grand Slam-turneringene. Under OL var jentene med, to gull.

- Venus Williams er uten tvil det største forbildet blant dagens kvinnelige idrettsutøvere, hun er en av de mest kjente og spennende unge kvinner i hele verden. Hun er mer enn bare en ekstraordinær tennisspiller, hun er også en motedesigner-student som elsker å lage mat, spille gitar, lære seg nye språk og som står fort på ski. Venus er også en hengiven datter, søster og rollemodell for alle ungdommer i de indrebydelene i USA, sier Angel Martinez til «business life». Det må opplyses at Angel er betalt for å si det, som representant for en av hennes hovedsponsorer.

RICHARD WILLIAMS DERIMOT, er hovedpappa for begge jentene. Han blir beskyldt for å ha planlagt jentenes suksess siden de ble født. BBC-magasinet «Wimbledon 2001» sier dette på en humoristisk måte:

- Richard så tennis på tv og tenkte at hans lille Venus skulle bli tennisstjerne. Da han også fikk Serena, tenkte han at to jenter med suksess er enda bedre, dobbelt så mye penger.

En snuskeavis i USA mente også at Richard hadde fikset semifinalen under Wimbledon i fjor da Venus slo ut Serena. Avisa hevdet Richard hadde gjort dette for å skape en viss ro, orden og balanse i familien pluss i regnskapsbøkene.

Da ble det månelyst rundt Venus. Under finalen mot Lindsay Davenport ble Venus pepet ut av de 14 000 på den tradisjonsrike centercourten. Richard Williams antydet først at det hele var rasistisk motivert, men Venus lot seg ikke knekke offentlig.

Under seiersintervjuet takket hun pappa, Wimbledon, søster Serena, Lindsay Davenport og til publikum sa hun: «Jeg elsker dere også.»

PAPPA WILLIAMS' HEVN, med humor, fant sted under dobbeltfinalen. Han reiste seg opp med en håndskrevet plakat:
«The British fans are best fans in THE WORLD»
. En ypperlig retur.

PS: I fjor tjente Venus 53 millioner kroner på å være medlem av den internasjonale tennisfamilien, av disse ble 18 millioner bokført under prispenger. Resten kom fra villige sponsorer. Søster Serena fikk inn 52 millioner kroner, 43 av disse millionene uten racket.Quiet please!

<B>TITTELFORSVARERE:</B> Sammen gjorde Serena og Venus nærmest reint bord under fjorårets Wimbledon-turnering.