Johannes Thingnes Bø:

Stjerner oppfordrer til OL-markering

Flere stjerner tar til motmæle mot langrennsstjernenes tankegang rundt OL i Beijing. Nå oppfordrer de flere til å ta et standpunkt og markere mot menneskerettighetsbruddene i Kina.

STØTTER: Johannes Thingnes Bø støtter en markering i forbindelse med OL i Bejing. Foto: Carina Johansen / NTB
STØTTER: Johannes Thingnes Bø støtter en markering i forbindelse med OL i Bejing. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Debatten rundt OL i Beijing har virkelig blusset opp de siste dagene, etter at NRK skrev om ordknappe langrennsstjerner som ikke ville ta et standpunkt rundt en mulig markering mot Kina som arrangørland.

Men i skiskytterleiren har pipa en helt annen lyd.

- Jeg mener at man kan markere uten å markere skikkelig hardt, men å ta et standpunkt for å få folk til å forstå hva som skjer i det landet, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

Thingnes Bø, som selv er fotballinteressert, legger ikke skjul på at han ser opp til fotballandslagets Ståle Solbakken, som i forbindelse med landskampene i mars markerte mot Qatar-VM.

- Jeg merker jo selv at jeg blir motivert på grunn av dem, til å vise et standpunkt. Det er viktig at rollemodeller i idretten tar de riktige standpunktene for de får med seg så veldig mange, sier Thingnes Bø.

Tidligere i uka fortalte lagkompis Vetle Sjåstad Christiansen at han var positiv til en markering under OL i Beijing. Men understrekte at man ikke skulle markere, bare for markeringens skyld.

En tankegang lagkameraten deler.

LATTER: Johannes Thingnes Bø slår tilbake etter Vetle Sjåstads Christiansens frekke kjærestekommentar. Video: Andreas Særsland / Kristoffer Løkås. Vis mer

- En markering står seg jo best når man er flere om det. Er vi en gjeng så er vi jo kjente profiler her i Norge og utlandet. Og får du med deg andre landslag eller utøvere fra andre landslag, så blir det et stort nedslagsfelt, sier Thingnes Bø, som tror det er sunt for alle å vite hvordan det er bak dørene i Kina.

180 menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden etterlyser boikott av vinter-OL i Beijing, blant annet for hvordan Kina behandler den uiguriske minoriteten.

- Må komme fra grasrota

Tematikken har vært oppe i et felles infomøte med Olympiatoppen, der alle aktuelle utøvere og ledere var med.

Av den grunn tror Thingnes Bø at samtlige utøvere, som er innstilt til OL, vet hva de går til.

Men i intervjuet med NRK tidligere i uka sa Johannes Høsflot Klæbo at det er ledelsen som må gå i spissen for å ta et standpunkt for en eventuell markering.

I motsetning til langrennslandslaget syns Vetle Sjåstad Christiansen at et standpunkt til markering må komme fra grasrota.

- Jeg synes det må komme mer fra grasrota og de utøverne og lederne som skal bort å representere. Jeg synes ikke man som utøver skal bli brukt fra ledelsen for å markere mot et felles standpunkt, sier han til Dagbladet, før han fortsetter:

- Det må være opp til hver enkelt egentlig, det er litt mer min mening.

«Nitrist passivitet»

I et leserinnlegg hos Vårt Land denne uka gikk snøbrettkjører Terje Håkonsen hardt ut mot de norske langrennsløperne og kalte det hele for «nitrist passivitet».

«Er det ingen begivenhet som kan trigge en mening fra de norske utøverne?» spurte Håkonsen og oppfordret langrennsstjernene til å bruke sin egen rolle til å markere og gjøre en forskjell:

«Som utøver på det norske langrennslandslaget er du per definisjon en offentlig person. Du er et forbilde – ikke minst for barn og unge. Det er en gyllen mulighet til å påvirke samfunnet på en positiv måte, men det krever at du tenker selv», skriver snøbrettprofilen.

At langrennsstjernene mener Olympiatoppen og skiforbundet må ta et standpunkt hevder Håkonsen er et tegn på at den organiserte idretten dreper individuelt initiativ og hemmer personlig utvikling.

Om ytringsfrihet og debatt er forbeholdt politikerne, ender man opp med et like svakt demokrati som Kina, skriver snøbrettstjernen og utfordrer Norges idrettsforbund og Olympiske Komité:

«Hva skal til for at de skal boikotte et OL? Vil de kritisere IOC for at de ikke ber kineserne stoppe krenkelsene av uigurene i Kina? Kan dere delta i debatten og svare meg på de to spørsmålene?» skriver Håkonsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer