Stjerner på turistklasse

KVITFJELL (Dagbladet): Kjetil Aamodt ble listefyll i gårsdagens utforrenn. Resten av det norske laget var knapt nok det. Og Lasse Kjus flykter nå til Egypt for å redde utslitte luftveier fra kulda. Alpinistene våre kjører turistklasse denne helga.

På norsk alpintsports nasjonaldag - den ordentlige utforkonkurransen i Kvitfjell - endte Kjetil Aamodt på 16. plass. Resten av utforgutta kjørte ned til 28. plass (Solbakken), 33. plass (Grønvold) og 34. plass (Paulsen). 47 løpere fullførte.

- For dårlig, sier Kjetil Aamodt om laginnsatsen.

Sjøl ledet han på begge mellomtider, men ødela løpet med en grov feil mot slutten.

- Total fadese, sier Kjetil - om seg sjøl.

Hva skal resten si da?

Sjukemeldt Kjus

Lasse Kjus er sjukmeldt, og behøver ikke si stort. Ikke bør han det heller. Siden desember har luftveiene hans liknet en branntomt. I fem kuldegrader var han i går tilbake i den gulhvite landslagsgjengen for første gang i 2000 - som tilskuer. Men til tross for slett norsk innsats: Lasse smilte, han. - Jeg skal til Syden, sier Kjus.

Kampen for å bli frisk har vært en ørkenvandring mellom leger, lett trening og hvile. Nå drar like godt Lasse til ørkenen for å bli frisk.

Etter det Dagbladet forstår, skal han på ferie til Sinai nordøst i Egypt. Der er det varme briser, stabil temperatur og lite fuktighet i lufta. Der kan Lasse dra ut til kysten for å kose seg med vannsportaktiviteter eller dra på kameltur i sanddynene.

- Helst burde han vært borte et halvt år. Nå blir han borte to-tre uker. Så får vi se om våren har kommet til Norge da, sier alpintlandslagets øre-nese-hals-spesialist Arild Danielsen.

- Dessuten har det vært en turbulent tid for Lasse. Han trenger ferie og avkobling, sier Danielsen. Lasse betaler ferien sjøl.

Nedturen

Med Aamodt i elendig utforform, Lasse Kjus på sjukelista og Kenneth Sivertsen på skadelista, har det vært opp til juniorene å redde æren. Sjanseløst.

Audun Grønvold (24):

Avsluttet fjoråret med 3. plass i v-cupfinalen i Sierra Nevada. Har falt loddrett på resultatlistene siden. - Det må være noe underbevisst. For meg er utforsesongen ferdig for i år. Nå skal jeg klippe meg, og begynne å trene igjen, sier han.

Lasse Paulsen (25):

Slet med småskader i høst, og kjører dårligere enn i fjor - særlig i super-G. - Jeg har gått mye sjuk og skadet. Det har ikke løsnet helt i år, sier han.

Bjarne Solbakken (22):

Det lille lyspunktet. Unggutten som egentlig hører hjemme på e-cuplaget har med 28. plassen i går, tatt v-cuppoeng i alle tre disiplinene han har kjørt i v-cupen (kjører ikke slalåm):

- Godkjent av Bjarne, sier trener Steve Skavik.

Stiller krav

Men det er mye som ikke er godkjent. Per Lund, leder for alpintkomiteen, sier det slik:

- Neste sesong skal vi optimalisere opplegget. Men da må vi også kunne stille krav om at utøverne blir bedre.

- På hva da?

- I hvert fall ha bedre fokus på treningsarbeidet, sier Lund - uten å nevne navn.

- Juniorløperne i dag har nok ikke samme fokus som det Lasse og Kjetil hadde da de var på vei opp.

  • Fire norske utøvere har pallplasseringer i v-cupen i år: Ole Kristian Furuseth (33 år), Finn Christian Jagge (33), Kjetil Aamodt (28) og Lasse Kjus (29). Snittaldereren er 30,75 år.

Da sier det seg sjøl at norsk alpint ikke har råd til å ha unggutter med slappe holdninger.