Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Belastning og skader i håndball:

Stjerner støtter håndballalarm: - Det tror jeg ingen tør å si

Norske landslagsspillere innrømmer at de i løpet av karrieren har deltatt på treninger og kamper der de burde sagt nei.

FÅR STØTTE: Gro Hammerseng-Edin (t.h.) frykter for helsen til håndballspillere. Hun får støtte av flere av landslagets største profiler. Her er Hammerseng-Edin sammen med TV2s Julie Strømsvåg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR STØTTE: Gro Hammerseng-Edin (t.h.) frykter for helsen til håndballspillere. Hun får støtte av flere av landslagets største profiler. Her er Hammerseng-Edin sammen med TV2s Julie Strømsvåg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BREST (Dagbladet): Tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin (38) slo denne uka alarm om stor belastning på håndballspillere. Den tidligere Larvik-profilen og TV2-eksperten publiserte et langt blogginnlegg der hun beskrev en generell fryktkultur blant spillere for å si ifra at de trengte en pause fra trening eller kamp.

Dagbladet brakte spørsmålet videre til Veronica Kristiansen (28), Kari Brattset (27) og Stine Bredal Oftedal (27). De spiller alle på ungarske Györ, som av flere regnes som verdens beste klubblag.

Alle tre støtter Hammerseng-Edins utspill.

- Det er veldig viktig at Gro retter fokus på dette. Jeg tror mange i håndballen har mer vondt og mer plager enn de gjør uttrykk for. Vi må ta hensyn til kroppen vår, og vi skal ha et liv etter idrettskarrieren, sier Brattset til Dagbladet.

PROFILER: Veronica Kristiansen og Stine Bredal Oftedal dagen før første kamp mot Tyskland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PROFILER: Veronica Kristiansen og Stine Bredal Oftedal dagen før første kamp mot Tyskland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Veronica Kristiansen forteller:

- Gro skriver veldig mye bra. Det var et fint innlegg med gode poenger, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Hva er spesielt bra?

- Jeg kjenner meg veldig igjen i beskrivelsen av spillere som ikke våger si at «dette har ikke jeg mulighet til å være med på». Det tror jeg ingen tør å si … Samtidig må vi huske at det er vårt eget ansvar som spillere. Det er mitt ansvar å si ifra, og det ødelegger ikke nødvendigvis bare for meg, med det kan ødelegge for laget, sier Kristiansen.

- Har du opplevd situasjoner i karrieren der du føler deg sliten, men likevel ikke tør å si ifra til lagledelsen?

- Ja, det har jeg. Men her på landslaget har vi et stort team, der det alltid er personer å si det til, dersom du ikke tør å gå rett til hovedtrener, sier Kristiansen.

Oftedal: - Vanskelig

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal har vært sentral på det norske kvinnelandslaget i en årrekke. Hun roser Hammerseng-Edin som ønsker debatt.

- Det er et veldig relevant tema som Gro tar opp. Vi spiller fra september til juni hver sesong, i tillegg kan det være OL der hele sommeren også går med til håndball. Det er ekstremt. Jeg merker selv at det er vanskelig å si nei, sier Oftedal til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Det er utrolig vanskelig å si nei. Derfor er det veldig viktig med et medisinsk team rundt oss, som styrer belastning. Jeg håper forbundene kan se på det. Jeg vet at det er et vanskelig tema, med økende interesse for håndball kommer det også mer penger. Det skal jo egentlig være bra for spillerne, men det gjør det vanskelig å endre på ting. Vi må se på dette som en helhet, sier Oftedal.

- Har du deltatt på kamper og treninger der du burde sagt nei?

- Ja, det har jeg jo, uten tvil. Det går mer på risiko. Er det Final Four i Champions League, da hadde jeg ikke sagt noe. Da ofrer du mer, sier hun.

- Hvorfor sier du ikke nei hvis du er sliten?

- Det handler nødvendigvis ikke om at jeg kjenner noe konkret på kroppen. Da er det lettere å si at jeg har en skade. Problemet er når du er sliten. Da kan du fort tenke: «Alle er slitne iblant. Hvorfor skal jeg ha pause når alle andre er klare?». Da er det vanskelig å si nei til å være med resten av laget, sier Oftedal.

- Er det spillernes ansvar å si nei?

- Jo, jo. Det er spillerens eget ansvar. Vi må bli bedre på å si ifra. På landslaget er dette ekstremt bra. Lagledelsen hører på oss og vi har veldig god kommunikasjon. Når vi har et team som på landslaget, er det et veldig riktig steg på veien, sier Oftedal.

Thorir: - En utfordring

Landslagssjef Thorir Hergeirsson opplyser til Dagbladet at han har lest innlegget til Hammerseng-Edin. Islendingen kaller det et viktig tema.

- Temaet til Gro er like aktuelt nå som det har vært i alle år. Det er et sammensatt tema. Vi må diskutere totalbelastningen på spillere og det er noe vi på landslaget jobber seriøst med hele tida. Det er utrolig mange aktører og faktorer som spiller inn. Jeg kaster meg gjerne inn i diskusjonen når EM er over, men akkurat nå må vi ha fokus på mesterskapet, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Landslagssjefen spår også ennå større utfordringer framover.

- Skader og belastning er en utfordring for oss på landslaget, og det blir ikke et mindre tema i framtida. Jeg er alltid med på en diskusjon om hvordan ting kan gjøres bedre etter EM, sier Hergeirsson.

Vil ha debatt

Gro Hammerseng- Edin spilte 167 landskamper for Norge og var en av håndballjentenes største profiler. Denne uka startet hun en debatt om spillernes helse.

- Alarmen uler hos meg. Det handler ikke om Norges gullsjanser. I mine øyne er de fortsatt favoritter sammen med Frankrike. Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerne over tid er for stor, skrev Hammerseng-Edin i et blogginnlegg hos TV 2.

Hammerseng-Edin frykter at det blir for stor belastning på spillerne og etterlyser en debatt rundt dette på alle nivåer.

- Noen få klarer å håndtere det, men ikke særlig mange. Det koster å være verdens beste. Jeg er klar over at det ikke finnes en enkel løsning her, spesielt siden det trolig ikke er aktuelt for verken ledere, spillere, trenere å senke ambisjonene. Verken på klubb eller landslagsnivå. Debatten må reises. Hvordan finne løsninger for å sørge for at det er en forsvarlig totalmengde over tid? Både når de står midt i det, og hvordan sikre at flest mulig går ut av håndballkarrieren med helsa i behold? skriver Hammerseng-Edin.

38-åringen legger til at rutinerte spillere som Veronica Kristiansen og Heidi Løke tåler enorm trening og belastning, men frykter det kan være vanskelig for andre å varsle om for mye trening.

- Det er vårt ansvar, altså oss rundt utøverne, og ikke minst et ledelsesansvar å sørge for at dette blir satt på agendaen. Vi må finne bedre løsninger. Vi kan ikke vente på at spillerne skal begynne å klage. De kommer trolig ikke til å gjøre det. For norske håndballjenter klager ikke. De/vi er godt oppdratt. Vi trener (kanskje?) mest i verden og er stolte av det. Det er varemerket. Hvem tør å røre ved det? skriver den tidligere landslagskapteinen.

Norge åpner mot Tyskland i EM lørdag klokka 15. Deretter følger kamp mot Tsjekkia mandag 3. desember klokka 21. Den siste kampen i gruppespillet er mot Romania onsdag 5. desember klokka 21. Alle Norges kamper i gruppespillet spilles i Brest.

Går alt etter planen for landslaget, reiser de videre til hovedrunden i Nancy, der de tre beste fra hver gruppe får plass. Semifinalene og finalen spilles i Paris 14. og 16. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!