Stjerneregissør tror Northugs historie kan fungere som spillefilm

- Jeg blir emosjonelt engasjert.

(Dagbladet:) Det er mange år siden man har sett en idrettsfortelling like spekket av dramatikk og følelser som den Petter Northug har vært gjennom det siste året. Det begynte med OL-fiasko, fortsatte med fyllekjøring, forbundskrangel og rettssak, men samtidig var han i det stille begynt veien mot toppen.

Da han sto med tårer i øynene og sin fjerde gullmedalje rundt halsen i Falun på søndag, var det som om «Rocky»-historien var fullbyrdet for Norges største idrettskjendis.

Spørsmålet melder seg: Kan Petter Northugs vei fra det dypeste mørke til den firedobbelte verdensmesterstatusen danne grunnlag for en heroisk, norsk spillefilm?

- Sånn generelt tenker jeg at det er rom for å lage den typen film: Det er alltid spennende med sjangre som ikke er tatt tak i, så det kan nok fungere. Det er mange eksempler på prisvinnende filmer som er basert på idrettsprestasjoner. «Rocky» er ett eksempel, «Foxcatcher» et annet, sier Mikkel Brænne Sandemose - regissør av filmer som «Gåten Ragnarok» og «Fritt Vilt 3».

- Emosjonelt engasjert - Jeg må innrømme at jeg ikke er over normalt sportsinteressert, men jeg blir emosjonelt engasjert når Petter Northug går. Du skal være bra kald for ikke å få tårer i øynene når han går fram og vinner slik han gjør, sier Sandemose videre.

- Derfor tror jeg hans historie, emosjonelt sett, har potensial for film. Men en sånn film trenger også det problematiske elementet. En ting er trafikkulykken, men det kan hende man også måtte se på hva hovedrollefiguren må forsake på veien, spesielt på det personlige planet, for å nå sine mål.

- Tror du det er realistisk at vi noen gang får se spillefilmen om Petter Northug jr?

- Jeg ser ingen grunn til at ikke det skal kunne skje. Det handler om å finne den rette inngangen til historien og den rette vinkelen, og så krever det selvsagt et godt manus - og en skuespiller som er god til å portrettere ham, sier Sandemose, som nå er i gang med å finne rolleinnehavere til storfilmen «Askeladden - I Dovregubbens hall».
 
- Det ligger kanskje en askeladdhistorie i Northug også, eller blir han litt for mye av en bad boy?

 - Hehe. Jo, men i en eventuell film kunne man kanskje tatt tak i sider ved Northug for å gjøre ham til enda mer av en bad boy enn det han framstår som nå. Det hadde nok gjort filmen enda bedre.

Northug-komedie? Roar Uthaug, regissør av katastrofefilmen  «Bølgen» - som har kinopremiere i august - får assosiasjoner til lettbeinte idrettsfilmer når han tenker på Petter Northug og filmlerretet:

- Tankene mine går til sportsfilmene med Will Ferrell - og de er komedier. Det kan hende historien med Petter Northug er mer egnet for det, enn en dramatisk «Rocky»-film, sier Roar Uthaug.

- Men vi så på prisutdelingene i Falun at han felte tårer. Det hjelper på, for en slik film trenger en type som er flerdimensjonal. Det hjelper til med å gjøre ham til en helt. Det er viktig å balansere den litt cocky bad boy-framtoningen hans, for i en film måtte vi også sett på den menneskelige siden.

- Spennende prosjekt Det som gjorde «Rocky» til en så stor suksess, var at han var underdogen som slo seg fram fra arbeiderklassesjiktet, påpeker Uthaug.

- Han hadde en stålvilje kombinert med ydmykhet. Utfordringen med en Northug-film ville vært å få fram den sympatiske karakteren, men det hadde jo vært et spennende prosjekt. For han er jo en veldig interessant person med en spennende historie, som inneholder både medgang og motgang, sier Uthaug.

- Tror du vi får se den historien som spillefilm?

- I så fall tror jeg det blir lenge til. Det er jo bare å se hvor lang tid det tok før Sonja Henie ble film.

Ønsker en nedtur til Filmen om den nevnte kunstløpstjernen har tittel «Sonja» og er planlagt på lerretet i 2016. Produsent er Synnøve Hørsdal.

- Har historien om Petter Northug også filmpotensial?

- Det er mange historier som har filmpotensial! Men det er lett å få publikum med seg når man presenterer dramatikk som ender bra, sier Hørsdal.

- Men hvis Northug driter seg ut en gang til, blir det enda bedre.

NORGES ROCKY?: Petter Northug måtte gni tårene ut av øyet etter sitt fjerde gull i Falun. Foto: Hans Arne Vedlog
NORGES ROCKY?: Petter Northug måtte gni tårene ut av øyet etter sitt fjerde gull i Falun. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer