Stjerneskudd fra Finnmark

Venstrevingen Morten Gamst Pedersen (21) er ung nøkkelspiller hos Tromsø. Vadsøgutten kan få sitt store gjennombrudd på toppnivå.

TROMSØ (Dagbladet): Sammen med det ungarske spiss-fyrtårnet Peter Kovacs skal han sørge for scoringene TIL trenger for å overleve i eliteserien.

21-åringen var «høyrebeint» til han var 15. Men han fant ut at ferdigheter med begge beina ga større handlingsrom på banen, og nå er det venstreslegga som utgjør «spisskompetansen».

- Mer teknikk enn kraft, sier Morten sjøl om det presise venstrebeinet.

U21-trener Per Mathias Høgmo er blant de mange som tror finnmarkingen kan bli et av årets navn i toppserien.

Målfarlig

- Morten har mer enn et følsomt venstrebein. Han er målfarlig, sterk i lufta, har en god serv på frispark og corner, lange innkast og høy fysisk kapasitet, sier Høgmo. En smule talent og tusenvis av timer med egentrening ligger bak. Det startet i hjembyen Vadsø og moderklubben Norild. Guttungen ville bli som idolet Marco Van Basten og kunne ikke få nok av fotball.

- Jeg hadde jo egen nøkkel til Varangerhallen og låste meg inn seint og tidlig. Det har betalt seg, sier han.

I fjor scoret han 18 på 20 kamper fra sin posisjon på venstrekanten. Men det var i 1. divisjon.

- Målet i eliteserien er minimum ti scoringer. Treningskampene har vist at det ikke er mye vanskeligere å komme til sjanser mot de beste, sier han.

2

3

4

5

6

7

Lillestrøm

9

10

11

TABELLTIPS 2003

1

12. april

11. april

9. april

7. april

5. april

Lyn

8

Stabæk

Sogndal

Tromsø

6. april

12

8. april

13

10. april

14

12. april

Store forventninger

Og Tromsø-supporterne har store forventninger til ham i år.

- For meg handler det bare om å ta enda et steg videre og være stabil på et høyere nivå. Jeg har sjøltillit, men det er viktig å ha beina plantet på jorda.

«Gamst'n» har 25 landskamper på aldersbestemt nivå. Han rykket ned med TIL i 2001. Og rykket opp året etter.

- Erfaringene fra opp- og nedturene er viktige. I 2001 ledet vi etter tre serierunder, etterpå gikk alt galt, og sesongen er et mørkt kapittel i fotballboka mi. Det er den gode følelsen vi hadde i fjor vi ta med oss videre i år.

Spøk og latter

Med unntak av tre spillere er hele TIL-stallen nordlendinger.

- Spøken og latteren er aldri langt unna. Det er ganske gøy å være en del av denne klubben nå.

Samholdet er sterkt, og Morten tror Tromsø kommer til å overraske i år.

- Alfheim blir festningen. Men vi må forbedre oss på bortebane. Derfor jobber vi mye med det mentale siden av den saken.

Drømmer om utlandet

Rådgiveren hittil har vært pappa Ernst (cupmester med Glimt og seriemester med Vålerenga). Men nå har han kontrakt med agent Rune Hauge. TIL-ledelsen er forberedt på at unggutten kan bli klubbens neste angrepseksport:

- Drømmen er å spille i utlandet, det legger jeg ikke skjul på. Blir jeg god nok, vil muligheten by seg.

MODEN FOR SUKSESS: Finnmarkingen Morten Gamst Pedersen er måljegeren Tromsø må stole på og høyrebackene må se opp for. I fjor banket han inn masse mål i TIL-trøya.