Stjerneskuddet (19) kan sjokkere Ingebrigtsen

Møtes på 5000-meter i dag. Rhonex Kipruto kan bli en stor utfordrer når Jakob Ingebrigtsen (18) jakter den norske rekorden.

  • 5000 meter i London, kl. 15.13

Det er nok bare å merke seg navnet med en gang: Rhonex Kipruto.

19-åringen fra Kenya har aldri løpt en offisiell konkurranse på 5000-meter, og det finnes ikke en registrert personlig rekord på unggutten. Likevel kan han være blant favorittene på dagens 5000-meter i London.

Der er Jakob Ingebrigtsen (18) Norges store håp, men han vil få tøff konkurranse fra det ubeskrevne bladet fra Afrikas fremste løpsnasjon.

NY STIL: Jacob Ingebrigtsens nye stil ble en snakkis under Bislett Games. Pappa Gjert kommer med en advarsel. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

Rekordras

Det dukker stadig opp nye løpstalenter fra Kenya, og Kipruto er sistemann i rekken av løpsfantomer som kan ta verden med storm.

Og han er allerede i gang.

Tidligere denne måneden deltok han i verdens største 10 000-meter i Atlanta, USA, hvor han slo den 23 år gamle stevnerekorden. Unggutten brukte 27 minutter og ett sekund - den raskeste tiden noen gang registrert på amerikansk grunn. Året før - da bare 18 år gammel - satte han den samme rekorden i Central Park, New York. Det var med andre ord sin egen rekord tenåringen slo.

Kun én person i hele verden har løpt 10 000-meter gateløp raskere enn Kipruto gjennom tidene. Det er med andre ikke uten grunn at kenyaneren blir spådd en lysende karriere.

- La meg være

Kipruto er like god på bane, som i gatene, og i Stockholm i mai introduserte han seg selv for alvor til verdenspublikummet.

Under Diamond League-stevnet knuste han feltet på 10 000 meter i fillebiter, og så ut til å vinne uten anstrengelse. De siste rundene løp han med et smil om munnen, antakeligvis bombesikker på at dette gikk veien.

- Jeg liker å pushe meg selv. Hvis jeg kjenner at kroppen svarer, kjører jeg på, forteller han til Runner's World. Kiprutos favorittaktikk er å holde et jevnt tempo halve løpet, for så å banke til siste halvdel.

Kipruto lever et enkelt liv med hard disiplin i Kenyas løpehovedstad, Iten, og ga nylig bort en bil som han vant i et løp.

- Jeg trenger ikke å dra noen annen plass, er hans forklaring på det.

Alt handler om trening, og selv om han trolig kan være et medaljehåp under OL i Tokyo neste år, har han enklere ambisjoner.

- Å være disiplinert. La meg være, slik at jeg kan være slik. Jeg ønsker å leve som Eliud, forteller han. Eliud Kipchoge er verdensrekordholder på maraton, og fra Kenya som Kipruto.

Rekordjakt for Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen løper 5000 meter for første gang denne sesongen under dagens løp i London.

18-åringen, som er ett år yngre enn Kipruto, tok EM-gull på 5000-meter i fjor. Denne gangen handler det om å slå Marius Bakkens norgesrekord på distansen.

Ingebrigtsens personlige rekord på 5000-meter er på 13.17,06, mens den norske rekorden til Bakken er på 13.06,39. Med optimalt fart kan den over 15 år gamle rekorden ryke lørdag ettermiddag.

Av kenyanerne som deltar lørdag, har Nicholas Kipkorir Kimeli løpt på 12.57,90 denne sesongen. Etiopieren Hagos Gebrhiwet står med 12.54,92 som sesongbeste, og han har en sterk personlig rekord på 12.45,82. Hjemmehåpet Andrew Butchart er også kapabel til tider under 13.10.

Om både Ingebrigtsen og Kipruto satser på 5000-meter i framtida, kan det bli mange dueller mellom supertalentene. Per dags dato har nordmannen 1500-meter som sin foretrukne distanse, mens kenyaneren satser enda mer på lengre løp.