Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerneskuddet Duda imponerer for Slovakia

I de to første rundene av EM har Ondrej Duda vist hvorfor storklubbene er interessert i ham. Nå angrer nok Inter på at de kansellerte signeringen hans i fjor sommer.

ÅPNET MÅLKONTOEN: 21 år gamle Ondrej Duda, også kalt Dudinho av polske supportere, scoret Slovakias første mål i årets mesterskap. Foto: REUTERS / Albert Gea
Livepic
ÅPNET MÅLKONTOEN: 21 år gamle Ondrej Duda, også kalt Dudinho av polske supportere, scoret Slovakias første mål i årets mesterskap. Foto: REUTERS / Albert Gea Livepic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien på 1 minutt

Alt så ut til at Inter skulle signere 21-åringen. Flere aviser rapporterte om en fem-årskontrakt og Legia Warszawas nøkkelspiller så frem til den store overgangen.

På et par dager endret situasjonen seg fullstendig. Representanter fra den italienske klubben fant ut at overgangssummen Legia krevde ville vært et brudd på de økonomiske «Fair Play» reglene. Overgangen gikk i vasken.

Nå er slovakiske Duda i søkelyset til flere av de store klubbene som en av de mest spennende ungguttene i EM 2016. Han er hardt-arbeidende og teknisk, og er utrolig utviklet i forhold til sin unge alder. Det er ingen tvil om at han er klar til å flytte på seg.

Tidligere har klubber som Arsenal, Liverpool og Borussia Dortmund vært linket til spilleren. Roma og Napoli er de seneste klubbene som har latt seg imponere av Duda.

Hvorfor bør du vite om ham?

Statistikk: Mål oppbygging før Dudas mål mot Wales. Foto: STATZONE / FOURFOURTWO
Statistikk: Mål oppbygging før Dudas mål mot Wales. Foto: STATZONE / FOURFOURTWO Vis mer

Slovakia-trener Jan Kozak ga Duda sin EM-sjanse da laget lå under 1-0 mot Wales. Et par sekunder etter han kom fra benken viste den offensive midtbanespilleren hvorfor: på en pasning fra Robert Mask foran straffemerket dro Duda ballen mot venstre. Trekket lurte forsvarspillerne til Wales og Duda plasserte ballen mesterlig nede i høyre hjørnet.

Prestasjonen var så bra at Kozak ga Duda sjansen fra start mot Russland. Målet var å løse det forferdelige problemet i midt-angrepet til Slovakia. Kozak anså unggutten som den mest utviklede spilleren i laget på dette området.

STATISTIKK: Dudas 100% fullførte pasninger i kampen mot Russland. Foto: STATZONE / FOURFOURTWO
STATISTIKK: Dudas 100% fullførte pasninger i kampen mot Russland. Foto: STATZONE / FOURFOURTWO Vis mer

Kozak håpet at Dudas samarbeid med Hamsik ville forvirre de stivbeinte russiske midtbackene Sergej Ignasjevitsj og Vasili Berezutski. Trenerens plan fungerte: Slovakia vant takket være Hamsiks briljans med Dudas fantastiske støtte.

Selv om Duda ikke var like synlig som sin berømte lagkamerat var hans bidrag veldig imponerende. Da 21-åringen ble byttet ut i det 67. minutt hadde han fullført 100% av sine pasninger.

Kozak var tilfeldigvis en av de som hjalp Dudas start som fotballspiller. Som trener for den slovakiske klubben Kosice oppdaget han spilleren i den lille byen Snina, og ga ham sjansen i den slovakiske ligaen Fortuna Liga. Som 18-åring hadde Duda allerede spilt 33 kamper og, siden hans kontrakt gikk ut 6 måneder senere, ønsket seg til utlandet. Dette gjorde Kosice-sjefene forbannet og de tvang unggutten til å trene med reservene.

I februar 2014 godtok Duda et tilbud fra polske Legia Warszawa, som ikke hadde noe problemer med overgangssummen på 300 000 euro. Den norske treneren Henning Berg paret Duda med den erfarne spilleren Miroslav Radovic, og deres samarbeid ledet klubben til en velfortjent ligatittel.

STJERNESKUDD: Ondrej Duda er en teknisk spiller som sammen med Marek Hamsik kan ryste England i siste kampen i gruppespillet. Foto: Pic David Klein / Sportimage via PA Images
STJERNESKUDD: Ondrej Duda er en teknisk spiller som sammen med Marek Hamsik kan ryste England i siste kampen i gruppespillet. Foto: Pic David Klein / Sportimage via PA Images Vis mer

Duda ble fort Legias nøkkelspiller: han tok med en visjon, fart og satt et eksempel for lagkameratene med hvor hardt han jobbet i hver eneste kamp. Da han ble skadet som følge av en skrekktakling fra Viktoria Plzen-backen David Limbersky under en vennskapskamp i fjor vinter forsvant Legias håp i Europa League.

Duda kom derimot sterkere tilbake. Han kom med på det slovakiske landslaget og hjalp Legia vinne serien med sine to mål og åtte assisterende pasninger på 27 kamper.

Styrke

Selvsikre Duda har alltid oppnådd det han har ønsket seg, og hans tankegang påvirker dem rundt ham. Han har et rykte for å være detaljorientert på banen, og ser det andre overser.

Han trives best som en sentral, angripende midtbanespiller, eller som andre spiss. Duda har også et talent for å umiddelbart endre posisjon i boksen når han ser en mulighet.

Til tross for en alder på 21 år ser han ut som den komplette playmakeren med en fantastisk teknikk og utholdenhet.

Svakheter

SVAK I LUFTA: Ondrej Duda (t.v.) for Legia Warszawa må legge på seg i muskler for å lykkes i Premier League. Her mot Edon Hasani (t.h.) fra FK Kukesi. Foto:  EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT
SVAK I LUFTA: Ondrej Duda (t.v.) for Legia Warszawa må legge på seg i muskler for å lykkes i Premier League. Her mot Edon Hasani (t.h.) fra FK Kukesi. Foto:  EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT Vis mer

Hvis han vil skille seg ut som en av de beste i de store ligaene – spesielt i Premier League – må han jobbe med kroppen og legge på seg muskelmasse. Han er en tynn spiller, og det gjør ham ubrukelig i luften.

I tillegg mangler han erfaring: Duda har kun spilt opp mot Europa League, men det er en annen måte å få mer erfaring...

Visste du at?

Polske supportere har laget kallenavn til ham: Dudinho eller Ondrej Di Maria, ettersom hans tekniske evner minner dem om Robinho og Angel Di Maria. Duda selv har uttalt at Steven Gerrard er den spilleren han beundrer mest.

Hans far Ondrej Senior trente ungdomslaget i hjembyen Snina, men har aldri trent sønnen som en gang pleide å sove med fotballsko.

Hva nå?

Hvis Duda vil opp et nivå – slik han ville for to år siden- må han forlate Legia til fordel for en større klubb som kan tilby ham nok tid til å utvikle seg som spiller. Den polske ligaen er ikke utfordrende nok for ham lenger.

Det ser ut til at mest interesse kommer fra Serie A, både Roma og Bologna skal være villige til å betale 4 millioner euro for å løse han fra kontrakten med Legia. Men italienerne må konkurrere med andre klubber – spesielt Monaco – og et par klubber fra Bundesligaen, en liga som uten tvil ville passet ham best.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!