STERK TRIO: Ebba Andersson, Therese Johaug og Charlotte Kalla er verdens tre beste distanseløpere så langt denne sesongen. Foto: Bildbyrån
STERK TRIO: Ebba Andersson, Therese Johaug og Charlotte Kalla er verdens tre beste distanseløpere så langt denne sesongen. Foto: BildbyrånVis mer

Therese Johaugs nervedrama

Stjerneskuddet satt ut av Johaugs reaksjon: - Oi, javel

Å starte i useedet gruppe i distanserenn er svært uvant for Therese Johaug. Supertalentet Ebba Andersson ble satt ut av hvordan Johaug reagerte i målområdet.

LILLEHAMMER (Dagbladet): «Går det? Går det ikke?»

Overfor Dagbladet deler Therese Johaug sine tanker om nervedramaet da hun måtte sitte i rundt 20 minutter og vente på Ebba Andersson og Charlotte Kalla inn til mål, all den tid Johaugs svake FIS-ranking gir henne et kunstig tidlig startnummer.

- Jeg var veldig spent om det ville gå eller ikke. Det er veldig nervepirrende når det står om første, andre og tredjeplass, sier Therese Johaug til Dagbladet.

I lederstolen i målområdet på Birkebeiner Skistadion satt Johaug og bet negler. Da Andersson, som lå likt med Johaug store deler av løpet, kom inn på stadion, tok den norske stjerna hendene foran fjeset - og gjemte seg.

Hun turte knapt nok å se på storskjermen.

Anderssons respons

Når supertalentet Ebba Andersson får dette gjenfortalt både muntlig og visuelt, blir hun helt satt ut.

- Haha, oi, javel, se der, ja. Det er vel positivt at jeg gjør Therese så nervøs. Det er hyggelig å høre. Jeg tar det som en kompliment, sier Andersson.

Overfor Dagbladet forklarer Johaug situasjonen slik:

FORVANDLING: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en "fusker", som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg måtte sitte og vente i 20 minutter før Charlotte og de beste kom. Det er veldig lenge å vente. Da sitter jeg og tenker: «Går det? Går det ikke?» Det er nervepirrende, forteller langrennsesset til Dagbladet.

- Ebba imponerer stort. Hun er ung og har tatt store steg denne sesongen. Da Charlotte, Ingvild, og Maiken var på samme alder, tok vi også store steg på kort tid, så kommer de små stegene etter hvert.

Angrer ikke

Johaug har selv vært med på å hjelpe det svenske laget. Nå er svenskene i ferd med å ta over makta fra Norge på kvinnesiden.

- Dere norske skijentene har jo hjulpet og spredt treningskunnskap til Charlotte Kalla og co. Angrer du på det nå som de gir deg så mye konkurranse?

- Nei, jeg angrer ikke. Det er nå det er moro å vinne skirenn. Det er når det nivået er høyt, det er veldig moro å vinne. Det er artigere det enn når man er helt overlegen, sier Johaug til Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson slår alarm om norsk kvinnelangrenn. Programleder: Øyvind Godø Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer Vis mer

- Det var en tøff ferd mot seier. Det var en tøff løype og harde forhold. Jeg måtte virkelig gå i kjelleren i dag, for Ebba kom lynraskt bakfra. Jeg hadde bestemt meg for å spare litt krefter til den siste bakken på sisterunden og klarte å ta noen sekunder der.

Johaug vil ikke ha besøk

Duellen mot Ebba Andersson og Charlotte Kalla fortsetter søndag morgen, når Johaug og Kalla går ut med et lite forsprang på Andersson.

- Det blir tøft. Jeg må gå fort. Det er vanskelig å si hvordan taktikken blir nå. Det er meldt snø, så vi får se, sier Johaug.

- Det er en fordel at Charlotte og jeg går ut likt, slik vi kan samarbeide for å holde unna for de andre.

- For du vil ikke ha opp Ebba?

- Neeeei, svarer Johaug.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Sterke kontraster

Det er enorm forskjell på desember 2017 og desember 2018 for Johaug.

- Jeg hadde en treningspause som varte i et par måneder fra oktober til midten av desember. På denne tiden i fjor var jeg i London på juleshopping. Det er kontraster, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvor liker du deg best, i London eller her på Lillehammer?

- Jeg må si at det var utrolig morsomt å være i London, men jeg føler at jeg hører mer hjemme her i skiløypa.

- Rekker du å ordne julegaver nå da?

- I år har jeg allerede kjøpt ferdig julegaver. Jeg planlegger vettu, sier Johaug og ler.

Glad på Wengs vegne

Johaug gleder seg over at også Heidi Weng begynner å likne mer på seg selv igjen etter dagens 8. plass.

- Det er utrolig moro at Heidi kan klatre på lista og få selvtillit på at det går rett vei. Hun er fortsatt langt unna det hun er god for, men det gjelder å ha is i magen og bygge seg gravis opp, sier 30-åringen fra Dalsbygda.

- Du så Heidis skiglede i dag i hvert fall. Det er viktig å få mange gode opplevelser og se at det er mulig.