Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Richarlison herjer i Premier League

Stjerneskuddets tøffe reise fra Brasil til Premier League:
- Ble truet med pistol

Watfords brasilianske angriper Richarlison (20) har fått en pangstart i England. Det kunne vært helt annerledes om det ikke var for en spesiell telefonsamtale.

FUNNET SEG TIL RETTE: Richarlison står med tre mål og tre assist på de åtte første ligakampene for Watford. Foto:  REUTERS/Rebecca Naden/NTB Scanpix
FUNNET SEG TIL RETTE: Richarlison står med tre mål og tre assist på de åtte første ligakampene for Watford. Foto: REUTERS/Rebecca Naden/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): - Jeg husker da jeg vokste opp i Brasil, en fyr holdt en pistol foran ansiktet mitt fordi han trodde jeg var en narkolanger som forsøkte å ta plassen hans på gata. Slik var livet mitt. Etter det virker det mye lettere å møte Chelsea!

Watfords brasilianske angriper Richarlison flirer når han forteller om oppveksten i et eksklusivt intervju med engelske The Telegraph.

Richarlison de Andrade er født i Nova Venécia, et belastet område i sørøstregionen av Brasil. Kriminalitet var mer normen enn unntaket i det fattige strøket.

- Det var naturlig i livet mitt, så jeg var ikke redd i det hele tatt. Det var et ganske tøft område. Jeg så narkotika på nært hold hver dag, og skudd også, sier Richarlison.

Han vokste opp som den mellomste i en søskenflokk på fem. Tidlig måtte han velge om han skulle bo med moren eller faren. Han valgte det siste.

- Vi hadde et lite hus, men det var en hage hvor folk pleide å gjemme narkotika før de solgte det videre. De var mine venner, så jeg kunne ikke gjøre noe med dem. De var for det meste involvert i å selge hasj og slike ting, men jeg har aldri rørt det. Noen av mine venner fra den tiden er i fengsel nå.

Nærmest klar for Ajax

Alt lå til rette for å gjøre ham til en langer, men fotballtrenerne hans jobbet også i politiet. De ga ham råd og førte ham på riktig vei. I stedet for å løpe rundt i gatene, prioriterte han fotball.

20-åringen vurderte å slutte med fotball da han fikk avslag av de brasilianske klubbene Avai og Figueirenese som 16-åring, men så fikk han muligheten i Real Noroeste. Der ble han toppscorer for U20-laget som 16-åring.

Etter et år der ble det prøvespill på ungdoms-akademiet til América Mineiro - 560 kilometer unna barndomshjemmet.

Etter en sesong på A-laget i 2015/16-sesongen (hvor han blant annet scoret i debuten som innbytter og hjalp klubben til opprykk med sine ni scoringer) gikk turen videre til storklubben Fluminense forrige sesong.

Det ble en bråkete start med skader og kritikk mot spilleren på grunn av prislappen. Han sleit også med å finne seg til rette i Rio de Janeiro, hvor det var mye «bråk».

- Det var vanskelig å komme overens med alle, jeg er litt sky. Så fort jeg ankom opplevde jeg at moralen var høy, men så kom skadene. Jeg var litt nede, og da jeg fikk mer spilletid, var jeg inne i en dårlig fase, sier Richarlison til Globo Sporte.

Han flyttet etter hvert til et mer rolig område i byen for å få stillhet, og den gode følelsen han fikk utenfor banen som følge av flyttingen, gjenspeilte seg på gressmatta.

GOD ETTER HVERT: Richarlison fant seg etter hvert til rette i Fluminense. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix
GOD ETTER HVERT: Richarlison fant seg etter hvert til rette i Fluminense. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix Vis mer

Ajax-interesse

Angriperen noterte seg for 19 mål på 67 kamper i klubben, og flere europeiske storklubber begynte å vise interesse: Chelsea, Manchester United, Milan og nederlandske Ajax.

Sistnevnte kom raskt med et tilbud, og avtalen med spilleren var så og si i boks. Men så ringte plutselig Watford-manager Marco Silva (40).

- Jeg var hjemme, og hvis jeg ikke tar feil var det en søndag kveld. Silva ringte meg og fortalte at han ville ha meg her i Watford, og at han kjente til potensialet mitt, at jeg kunne spille i tre posisjoner i angrep, sier Richarlison til Watford Observer.

- Og da han ringte meg ble jeg superglad. Jeg hadde allerede fått tilbud fra Ajax den dagen, hvis jeg ikke husker feil, alt var allerede avtalt. Marco Silva ringte meg da, så jeg endret mening, sier Richarlison, som ikke tenkte seg om to ganger da han fikk tilbudet.

Richarlisons navn hadde en tendens til å dukke opp hver gang klubbens søramerikanske speider dekker Fluminense-kamper.

- Da jeg analyserte spilleren, fortalte jeg styret at jeg ville ha den spilleren. Jeg så andre ting i ham sammenliknet med en normal brasiliansk fotballspiller. Men jeg tror han vil gjøre det enda bedre i framtida, sier Silva.

Manageren fortalte Richarlison at Ajax var en stor klubb, men at Premier League ville være en annerledes utfordring.

- Vi måtte reagere raskt. Vi tok kontakt med ham og vi visste at spilleren var klar for å reise for å signere med Ajax. Jeg måtte stoppe alt og roe ham ned, sier Silva om hendelsen.

Richarlison er ikke stødig på engelsk, men det hjelper veldig at han kommuniserer med Silva på portugisisk.

LÆRER FORT: Richarlison visste ikke at du fikk gult kort for å ta av seg trøya i Premier League. Det vet han nå. Foto: Reuters/Paul Childs/NTB Scanpix
LÆRER FORT: Richarlison visste ikke at du fikk gult kort for å ta av seg trøya i Premier League. Det vet han nå. Foto: Reuters/Paul Childs/NTB Scanpix Vis mer

Pangstart

Richarlison var ikke i nærheten av å skape like mye blest rundt overgangen til Premier League som landsmann og Manchester City-spiller Gabriel Jesus.

For der Jesus allerede var et stort navn i internasjonal fotball, var Richarlison er uskrevet blad for mange i Europa. To år etter debuten for América Mineiro, var Richarlison plutselig Premier League-spiller.

«The Hornets har slått sterke konkurrenter for å sikre seg den høyt verdsatte 20-åringen», skrev Watford i en pressemelding i august etter overgangen.

Richarlison kostet rundt 120 millioner norske kroner, en sum som ikke får noen til å heve øyebrynene i dagens marked. Han blir beskrevet som en rask og spennende angriper med øye for mål. Brasilianeren er også teknisk god og heller ikke så verst på hodet.

Han har fått en pangstart på Watford-karrieren og er allerede i ferd med å få heltestatus etter tre scoringer og tre assist på de åtte første kampene som ving. Det som er litt spesielt er at alle målene har kommet på bortebane. Han har også notert seg for assist mot både Arsenal og Liverpool.

- Jeg liker store kamper. Jeg liker at stadion er full. Når jeg kommer på banen og ser at det er mye publikum får jeg frysninger, sier han til Globo Sporte.

To av scoringene hans de siste tre seriekampene har kommet på overtid. Han har vært direkte involvert i at klubben har fått med seg fire poeng kontra ett på grunn av det. Allerede viser han at han er en mann for store anledninger. Han virker å elske dramatiske avslutninger.

Han nyter stor suksess i Watford som ligger på en imponerende fjerdeplass i Premier League for øyeblikket. Det er bare to av utespillerne til Watford som har spilt flere minutter enn Richarlison denne sesongen.

- Han er et stort talent, en fantastisk gutt. Han er hardtarbeidende. Hver dag ønsker han å forbedre seg, sier Marco Silva til Watfords offisielle hjemmeside.

Richarlison har gjort sakene sine så bra, at det rapporteres om at Brasil-manager Tite har planer om å ta 20-åringen med i troppen til de neste privatlandskampene.

BLE IMPONERT: Watford-manager Marco Silva. Foto: Reuters/Andrew Boyers/NTB Scanpix
BLE IMPONERT: Watford-manager Marco Silva. Foto: Reuters/Andrew Boyers/NTB Scanpix Vis mer

Føler seg hjemme

Richarlison flyttet fra alt og alle i Brasil, noe som ikke alltid slår bra ut for spillere som kommer fra andre siden av kloden. For noen tar det tid å bli vant til nye omgivelser.

Det var nok ventet at Richarlison trengte å akklimatisere seg, at han trengte tid på å spille seg inn i laget. Men 20-åringen har allerede funnet seg godt til rette, både på og utenfor banen, mye takket være Watford-keeper og landsmann Heurelho Gomes (36).

- Jeg føler meg allerede hjemme, det føles som om jeg er i Brasil. Mine lagkamerater har tatt meg godt imot, spesielt Gomes. Han er den som har hjulpet meg masse og fikset alt for meg, hus, bil, sier Richarlison.

Han forteller også at han har god kontakt med brasilianerne David Luiz og Willian i Chelsea. I helga står de på hver sin banehalvdel.

Lagkamerat Adrian Mariappa bekrefter også at Richarlison har funnet seg til rette.

- Han jobber fortsatt med engelsken, men han passet inn i gruppa med en gang. Jeg lærer ham ikke engelsk, men han jobber med det og smiler alltid. Han har en fin karakter og alderen ser ikke ut til å tynge ham, sier Mariappa ifølge Independent.

- Han er bare 20 år, men han spiller med mye personlighet og gutta elsker ham virkelig. Han har hatt en fantastisk start, spesielt til å være en ung gutt, og han jobber hardt for laget, sier han videre.

Watford-fansen har også trykket ham til sitt bryst, og har allerede laget en supportersang om den spennende 20-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!