Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjernespillere går i strupen på sine egne: - Den verste saken jeg har sett

Hevder de blir diskriminert av fotballforbundet.

KREVER ENDRINGER: Alex Morgan og Hope Solo er to av fem spillere på USAs fotballandslaget som går til sak mot eget fotballforbund for å få samme lønn som herrene. Foto: Joe Skipper/dpa
KREVER ENDRINGER: Alex Morgan og Hope Solo er to av fem spillere på USAs fotballandslaget som går til sak mot eget fotballforbund for å få samme lønn som herrene. Foto: Joe Skipper/dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem sentrale kvinnelige spillere på USAs fotballandslaget går til angrep på Det amerikanske fotballforbundet og mener de blir diskriminert.

Det er New York Times som omtaler den den spesielle historien der landslagsstjernene Hope Solo, Alex Morgan, Carli Lloyd, Becky Sauerbrunn og Megan Rapinoe går til sak mot eget forbund.

Spillerne mener de blir forskjellsbehandlet og at de får mindre betalt enn de mannlige fotballspillerne som representerer landslaget. Det opplyser deres advokat Jeffrey Kessler.

- Respekt I intervju med NBC News forteller kvinnene om bakgrunnen:

- Jeg har vært med på landslaget så lenge og det har ikke skjedd noen endringer. Dette handler om likestilling. Vi mener vi har rett til å kreve det samme som herrene. Det handler om respekt for oss, sier stjernemålvakten Hope Solo.

Tall som amerikansk sportspresse opererer med tilsier at spillerne på kvinnelandslaget får 40 prosent av det herrene får.

Store forskjeller For å kvalifisere seg til VM får herrene 68 750 dollar (571 000 kroner). Kvinnene får 30 000 doller (250 000 krone)r.

Under privatlandskamper får herrene over 40 000 kroner bare for å stille til kamp - uansett resultat. Kvinnene får 11 000 kroner, men bare hvis de vinner. Ved tap eller uavgjort får de ikke ei krone.

- Dette er den verste saken jeg har sett rundt diskriminering av kvinnelige utøvere, sier advokat Kessler.

Kvinnelandslaget til USA regnes som verdens beste og står med tre VM-gull. De har også sanket fire OL-gull. De vant seinest VM i fjor sommer.

GÅR TIL SAK: Carli Lloyd, Alex Morgan, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn og Hope Solo. Foto: AP Photo
GÅR TIL SAK: Carli Lloyd, Alex Morgan, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn og Hope Solo. Foto: AP Photo Vis mer

Herrelandslagets beste plassering er en kvartfinale fra VM i 2002.

- Vi har ofret så mye, hver eneste dag, akkurat som herrene. Vi så sist i VM at folk støtter oss. Vi regner også med at herrelandslaget støtter oss i denne saken. Ektemannen min er profesjonell fotballspiller og støtter vår sak, sier USA-stjerna Alex Morgan.

Skuffet forbund Advokat Kessler hevder Det amerikanske fotballforbundet tjener langt mer i året på kvinnelandslagets resultater, arrangementer og kamper enn det de gjør på herrenes innsats.

De fem spillerne som nå går til sak mot fotballforbundet hevder de gjør dette på vegne av hele landslaget.

Det amerikanske fotballforbundet uttaler følgende.

- Vi vil ikke kommentere dette nå, men kan si at vi er skuffet over disse handlingene, uttaler de i en kommentar ifølge NBC News.

GULL I 2016: USA tok VM-gull i fjor sommer. Foto: AP Photo/Elaine Thompson
GULL I 2016: USA tok VM-gull i fjor sommer. Foto: AP Photo/Elaine Thompson Vis mer
Hele Norges coronakart