Stjernesyklist avslørt for bloddoping

Di Luca tatt for CERA under Giro dItalia.

DOPINGTATT: Danilo di Luca  har avlagt positiv dopingprøve. Prøvene viste spor av CERA. di Luca ble nummer to i Giro dItalia, men sykler ikke Tour de France. Foto: AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
DOPINGTATT: Danilo di Luca har avlagt positiv dopingprøve. Prøvene viste spor av CERA. di Luca ble nummer to i Giro dItalia, men sykler ikke Tour de France. Foto: AFP PHOTO / DAMIEN MEYERVis mer

Stjernesyklisten Danilo Di Luca (33) avla to dopingprøver som viste spor etter det prestasjonsfremmende middelet CERA under årets Giro dItalia.

Italieneren er midlertidig suspendert av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Veteranen ble nummer to sammenlagt i Giroen, 0.41 minutter bak sammenlagtvinner Denis Mentsjov. Di Luca vant poengkonkurransen i rittet og ble nummer to i klatrekonkurransen.

CERA regnes som tredje generasjons EPO. Middelet er svært effektivt for å stimulere produksjonen av røde blodceller, og flere ryttere ble avslørt for misbruk av stoffet i fjor. Di Luca deltar ikke i Tour de France fordi LPR-laget hans ikke ble invitert.

Dersom også B-prøvene viser seg å være positive, risikerer Di Luca å bli utestengt i to år. De to positive prøvene ble avlagt 20. mai og 28. mai.

Italieneren har vært dopingmistenkt tidligere, spesielt etter at han vant Giro dItalia i 2007.

Ren Tour så langt
Tour de France har derimot sluppet dopingbråk i år. Det er ennå ikke ett tilfelle av doping. Det er faktum etter 21 dager med intensive tester i forbindelse med Tour de France. Sammenlignet med de siste årene, er dette bemerkelsesverdig.

— Jeg synes det er gode nyheter, det betyr at biopass-systemet fungerer, sier sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard til NTB.

— Enten er touren helt ren, eller i hvert fall den reneste på 10-15 år, tror Kjærgaard.

Biopass-systemet er en ordning som Verdens antidopingbyrå (WADA) har satt i gang for å ta fatt i dopingproblemene innen idretten. Innen Touren betyr det at hver eneste proffsyklist tar kontinuerlige blodprøver, minimum ti i løpet av et år. Dette skal gjøre det lettere å oppdage unaturlige forandringer i blodverdiene. Årets Tour er det første i Tour de France hvor biopass er inkludert i antidopingarbeidet.

Kjærgaard tror ikke det har kommet et nytt dopingmiddel på banen, som dopingtestene ikke registrerer.

— Dette blir bare spekulasjoner, men jeg tror ikke det, sier Kjærgaard.

Ren, men ikke helt ren
Tourens mest rutinerte rytter, Stuart O'Grady fra Team Saxo Bank, som har syklet touren 13 ganger er enig med Kjærgaard i at feltet er blitt renere, men tror derimot ikke feltet er helt rent.

— Det vil nok dessverre fortsatt være naivt å tro at feltet er helt rent. Men i forhold til tidligere år — og jeg har vært med mange ganger— mener jeg vi ikke har sett prestasjoner i år som man bare rister på hodet av. Prestasjonene virker mer menneskelige, synes jeg. Når folk angriper, så vinner de 50 meter, og det er det, sier O'Grady.

Avslørt
Han sikter til sist år, hvor Stefan Schumacher, Bernard Kohl, Leonardo Piepoli og Ricardo Riccò overgikk seg selv og leverte det ene store resultatet etter det andre.

De ble senere alle avslørt i å ha brukt dopingmiddelet CERA, som de trodde var umulig å spore.

— Slik jeg tolker det, er det et fåtall som prøver å forandre seg fra et esel til en veddeløpshest. Og jeg tror det blir færre og færre, sier den australske Saxo Bank-rytteren O'Grady.

(NTB)