ENDELIG: Etter stang ut tidligere i VM, tok endelig Tarjei Bø en medalje. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ENDELIG: Etter stang ut tidligere i VM, tok endelig Tarjei Bø en medalje. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Tarjei Bø tok VM-bronse på normaldistansen

Sto fram da broren sviktet - Bø med VM-bronse

Johannes Thingnes Bø klarte ikke å innfri favorittstempelet. Da sto storebror Tarjei fram.

ÖSTERSUND/OSLO (Dagbladet): Den svenske VM-byen bød på krevende forhold for skiskytterherrene på normaldistansen. Onsdag måtte de kjempe seg gjennom både vind og snø.

Da en Martin Fourcade virker å være en skygge av seg selv og klarte verken å få det til å stemme verken på standplass (fire bom) eller i sporet, og storfavoritten Johannes Thingnes Bø skuffet, ble det outsidernes dag i Östersund.

Tyske Arnd Peiffer gikk et prikkfritt løp, og det ble klart relativt tidlig at ingen kunne true ham i kampen om gullet. Og da Thingnes Bø feilet, sto storebror Tarjei og Vetle Sjåstad Christiansen fram.

De begge fikk det tungt ute i løypa og kjempet mot sekundene på sisterunden. Tarjei Bø tapte tid mot bulgarske Vladimir Iliev, som tok sølvet. Bø tok med det bronsen.

- Det var et hardt løp, spesielt mentalt. Det har vært et tøft VM mentalt. Jeg har brukt mye energi på det som har skjedd. Underveis ble det en kamp mot meg selv, sier Tarjei Bø til NRK.

- Jeg er en stolt lillebror. Han var langt nede etter jaktstarten. Jeg er skikkelig glad, sier Johannes Thingnes Bø til NRK.

Outsiderne

Thingnes Bø var på forhånd den store gullfavoritten, men møtte på et skjær i sjøen med to bom - to tilleggsminutter - på andre skyting. Totalt pådro han seg tre tilleggsminutter, og det var for mye til å hevde seg helt i toppen.

Bø bekrefter etter løpet at det er han og Marte Olsbu Røiseland som skal gå mixed single stafett for Norge torsdag.

Lars Helge Birkeland skjøt nesten prikkfritt - én bom - men gikk dessverre ikke raskt nok i sporet til å hevde seg helt i toppen.

MEDALJEN GLAPP: For Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MEDALJEN GLAPP: For Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Men fra seinere startnumre var det to som lusket og blandet seg inn i medaljekampen.

Vetle Sjåstad Christiansen - som gikk en glitrende sisteetappe da Norge tok gull på mixed stafett - viste tilsvarende takter onsdag. Han gikk litt for treigt i sporet, men med tre fulle hus var en medalje definitivt innen rekkevidde.

Tarjei Bø skjøt bedre en lillebroren, og luktet på en topplassering med bare én bom på de tre første skytingene. For han sto alt på siste skyting i kampen om medalje.

Dramatikk

Christiansen plaffet ned samtlige 20 blinker, og måtte dermed gjøre det på den aller siste runden om han skulle blande seg inn i toppen. Tyske Peiffer kunne ingen gjøre noe med.

Tarjei Bø fylte også på siste skyting, og med bedre fart enn Christiansen i sporet, hadde han også los på medalje.

Sistnevnte fikk det fryktelig tungt på den siste runden, og det ble tidlig klart at en medalje røk. Normaldistansen endte med en sjuendeplass for 26-åringen fra Geilo.

Men det ble også tøft for Tarjei Bø. Han klarte ikke å hente nødvendig tid på bulgarske Vladimir Iliev, og endte til slutt opp med bronse.

Norsk favoritt

Etter solskinn og oppholdsvær på damenes normaldistanse tirsdag, var skyene og snøen tilbake i VM-byen Östersund til herrenes 20 kilometer.

Normaldistansen er ikke favorittdistansen til Johannes Thingnes Bø, men det var nettopp mannen fra Stryn som tok OL-gullet i Pyeongchang for ett år siden.

Derfor var det også grunn til optimisme på dagens VM-øvelse. Nordmannen var favoritt hos eksperter og bookmakere - men ustabil skyting de siste ukene bidro til usikkerhet.

Normaldistansen gir ett minutt i tilleggstid per bom, og regnes av mange som en ren skyteøvelse, som favoriserer de som er mest treffsikre på standplass.

Vi må tilbake til 2011 for å finne forrige VM-gull på 20 km. Da vant Tarjei Bø.

Fem norske stilte til start i dag: Thingnes Bø, Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø og Erlend Bjøntegaard var de norske håpene.

Torsdag er det singel mixed-stafett på VM-programmet for første gang. Hver nasjon stiller med en mann og ei dame til start.