<strong>ÅPEN:</strong> Daniel-André Tande hadde noen tøffe år på skolen med lese- og skrivevansker. I dag er han en av verdens beste skihoppere og samboer med Anja Nymoen Søberg.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅPEN: Daniel-André Tande hadde noen tøffe år på skolen med lese- og skrivevansker. I dag er han en av verdens beste skihoppere og samboer med Anja Nymoen Søberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Daniel-André Tande med lese- og skrivevansker

Sto fram med sitt private skolehelvete. Rørt over reaksjonene

Fortalte om lese- og skrivevansker, og at han knakk sammen på tentamen. - Det var sånne reaksjoner jeg håpet på, sier skihopperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag starter hoppsesongen med NM i normalbakke i Midtstuen i Holmenkollen. Norges beste skihopper – Daniel-André Tande (23) – stiller som favoritt i det Eurosport-sendte rennet.

Tande har fått være skadefri gjennom hele sommeren. Men det han har fått størst oppmerksomhet for, er ikke det han har gjort i diverse plastbakker. Derimot et intervju han gjorde med NRK i august.

– Jeg hatet skolen. Jeg knakk sammen på tentamen og begynte å gråte. Jeg sliter med å lese. I 10. klasse leste jeg på nivå med en fjerdeklassing, fortalte Tande.

Til Dagbladet sier Kongsberg-hopperen at han har fått mange tilbakemeldinger etter at han sto fram med lese- og skrivevanskene.

– Det er hyggelig. Mange som sliter synes det er bra at jeg kom ut med det. Selv om du ikke er perfekt på alt, kan du bli en «dugendes kar» og lykkes, sier den norske eneren.

Glad og lettet

Blant tilbakemeldingene som har gjort inntrykk, var fra en 10–12 år gammel gutt. Da han fikk se Tande fortelle om sine problemer, ble han både glad og lettet. For når Tande kan bli en god skihopper, kan han bli en god fotballspiller.

<strong>LÆRER OG ELEV:</strong> Alexander Stöckl og Daniel-André Tande har skapt magiske øyeblikk for Norge i hoppbakken. Nå starter en ny vintersesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LÆRER OG ELEV: Alexander Stöckl og Daniel-André Tande har skapt magiske øyeblikk for Norge i hoppbakken. Nå starter en ny vintersesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Det synes jeg var kult. Det var sånne reaksjoner jeg håpet på da jeg sto fram, sier Tande til Dagbladet.

Til å begynne med skjønte han ikke hva som var problemet. Både etter 7. klasse og 10. klasse spurte han om fri fra skolen.

– Da jeg gjorde lekser, måtte jeg lese det samme avsnittet 20 ganger. Likevel fikk jeg ikke med meg halvparten. For meg som hadde lyst til å være best i alt, var det ekstra tungt.

Til NRK fortalte han:

– Det endte ofte med at jeg brant opp mange av prøvene jeg fikk tilbake fordi jeg var skuffet over resultatet. Fristedet mitt var idretten (..) Jeg jublet på skolen da klasserommet vårt brant ned i 2. klasse.

Fikk ekstra tid

Først i 10. klasse ble det konstatert at han hadde lese- og skrivevansker. Det lettet på situasjonen, blant annet ved at han fikk ekstra tid på prøver.

<strong>USTØDIG:</strong> Et dårlig hopp i Bischofshofen gjorde at Daniel-André Tande ikke vant Hoppuka sist vinter. Foto: NTB scanpix
USTØDIG: Et dårlig hopp i Bischofshofen gjorde at Daniel-André Tande ikke vant Hoppuka sist vinter. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Jeg kom meg gjennom videregående med et ganske OK snitt, påpeker han.

Også i dag har Tande – som han sier – ekstremt liten interesse av å lese. Den helt store mestringsfølelsen får han i hoppbakken. Her har han seilt opp som Norges nummer én. I hoppgale land som Polen, Slovenia, Tyskland og Østerrike behandles han som en superstjerne.

Privat har han blitt samboer med Anja Nymoen Søberg i løpet av sommeren. De har kjøpt leilighet på Stovner i Oslo.

– Jeg synes det fungerer bra. Vi trives godt, forteller Tande.

Tidligere bodde han hos mamma Trude i Kongsberg. Med flyttingen til Oslo får han mindre reisevei til både Toppidrettssenteret og flyplassen på Gardermoen.

På tide

Mange kan knapt vente med å komme i gang med hoppsesongen. Det er en idrett som står trygt plantet i det norske folk. Tidligere gikk NM i normalbakke helt på tampen av sesongen. Nå sparker det i gang sesongen og har fått en helt annen status.

Verdenscupen starter i Wisla i Polen 18. november. Rennene er allerede utsolgt i det hoppgale Polen. En bedre start kan ikke hopperne få. Deretter går det slag i slag med Hoppuka i Tyskland og Østerrike, OL i Sør-Korea og Raw Air i Norge.

– OL blir det store høydepunktet, sier Tande, som ikke legger skjul på at målet er medalje. Forrige sesong var han i ferd med å vinne Hoppuka, men et fiaskohopp i Bischofshofen ødela alt.

PS: NM hopp sendes på Eurosport fra klokka 20.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer