<strong>POLSK SEIER:</strong> Kamil Stoch vant da tre nordmenn endte blant topp fem. Foto: AFP/Jure Makovec
POLSK SEIER: Kamil Stoch vant da tre nordmenn endte blant topp fem. Foto: AFP/Jure Makovec Vis mer

Skiflygning i Planica

Stoch seiret på god norsk dag

Johansson fikk bartekake på bursdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De norske hopperne fortsatte den gode hoppingen under fredagens skiflygingsrenn i Planica. Tre nordmenn endte blant topp fem, men ingen av de klarte å hamle opp med Kamil Stoch.

Polakken ledet etter første omgang etter et hopp på 245 meter, og fulgte opp med 234,5 meter i den andre. Det gjorde at han slo Johann André Forfang med 3,7 små poeng.

Robert Johansson fylte 28 år fredag, og lå på 2.-plass etter den første omgangen. Nordmannen hoppet 245 meter, og lå bare bak Stoch fordi han satte et dårligere nedslag.

I den avgjørende omgangen ble hoppet kortere, og han endte til slutt på 4.-plass. Etter rennet fikk Johansson utdelt en kake formet som en bart, som en gest i anledning burdagen og hans kjente ansiktspryd.

Fannemel imponerte

Anders Fannemel imponerte også i Planica, og endte på 5.-plass. Dermed bør mulighetene for å få hoppe i lagkonkurransen være gode for nordfjordingen.

Fredag hoppet Gregor Schlierenzauer 253,5 meter og tangerte verdensrekorden. I lørdagens renn klarte ikke østerrikeren å følge opp. Han hoppet 210,5 meter i den første omgangen, og fulgte opp med 194 meter i den andre.

Andreas Stjernen ble nummer åtte og Halvor Egner Granerud nummer 29. Marius Lindvik klarte ikke å kvalifisere seg til den andre omgangen.

Daniel André Tande er regjerende verdensmester i skiflyging, men måtte nøye seg med å være prøvehopper fredag. Han klarte ikke å prestere i torsdagens kvalifisering, og fikk ikke være med i dagens renn.

Rekordjaget

Grensene for hva som er mulig i skiflyging er stadig blitt flyttet. Hopperne fortsetter å utfordre seg selv og forholdene, og bare på de siste 20 åra har rekorden økt med 40 meter.

Norge har lange tradisjoner i skiflyging, og etter åpningen av Planica i 1934 var det Birger Ruud som satte verdensrekord med 92 meter. Også i nyere tid har Norge hevdet seg i idretten, og blant annet Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren, Johann Remen Evensen, Anders Fannemel og Robert Johansson har innehatt rekorden for verdens lengste skihopp.

Planica har stadig vært verdens største skibakke og dermed også hatt verdensrekorden. Da Vikersundbakken ble ombygd i 2010, fikk den imidlertid en ny konkurrent. Nå er det de to bakkene som kriger om å ha rekorden.

I mars i fjor svevde Stefan Kraft til 253,5 meter i Vikersund og satte ny rekord. I kvalifiseringen i Planica torsdag, hoppet Gregor Schlierenzauer like langt, men var nedi med hendene da han landet. Dermed ble ikke hoppet godkjent som tangering av verdensrekorden. Kampen om rekorden fortsetter mellom de to mammutbakkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer