SJARMERT AV GHANA: Roar Stokke er positivt overrasket over det Ghana har bidratt med i årets VM. Fra kommentatorplass i Viasat-bua finnes det ikke bedre utsikt til begivenhetene. Foto: Tore Ulrik Bratland / DAGBLADET.
SJARMERT AV GHANA: Roar Stokke er positivt overrasket over det Ghana har bidratt med i årets VM. Fra kommentatorplass i Viasat-bua finnes det ikke bedre utsikt til begivenhetene. Foto: Tore Ulrik Bratland / DAGBLADET.Vis mer

Stokke om skuffelsene, lyspunktene og vuvuzelaen

- Er blitt utrolig sjarmert av Ghana.

|||JOHANNESBURG (Dagbladet): Dagbladet traff Stokke og ekspertkommentator Knut Torbjørn Eggen på Ellis Park i Johannesburg.

Og vi lover: Bedre utsikt til begivenhetene får du ikke.

Hvor godt synes du VM har vært?

— Jeg synes det har vært veldig bra. Det har gitt oss noen overraskelser. Vi ser at små nasjoner ypper seg mot de store. Vinden har også dreid i retning av Sør- Amerika. Det er verdt å merke seg at Europa bare har tre lag i kvartfinalen.

Hvilken spiller har imponert mest?

— Japans Keisuke Honda. Treneren gjorde et svært bra trekk da Honda ble flyttet fra sentral midtbane til spiss. Gonzalo Higuain har også overbevist. Og Lionel Messi bare fortsetter den fantastiske Barcelona-sesongen inn i VM.

Hvilke spillere har skuffet mest?

— De finner vi i troppene til Frankrike, Italia og England. Franck Ribery var en gedigen nedtur. Det var vondt å se Fabio Cannavaro. Og Wayne Rooney virket ikke sulten.

Tror du nordmenn er mindre interessert i VM etter at England ble slått ut?

TIL KVARTFINALE: Ghaneserne er klar for kvartfinale etter 2-1 mot USA. Foto: Pedro Ugarte / AFP.
TIL KVARTFINALE: Ghaneserne er klar for kvartfinale etter 2-1 mot USA. Foto: Pedro Ugarte / AFP. Vis mer

— Nei. I VM dukker det opp nye yndlinger. Jeg har aldri forstått dem som holder mer med det engelske landslaget enn det norske. England har i realiteten bare fem-seks kvalitetsspillere. Den store importen av spillere til Premier League har gått ut over landslaget.

Hva synes du om vuvuzelaene?

— Jeg har respekt for den afrikanske kulturen. Men jeg skjønner at en del spillere finner det frustrerende. I tillegg spilles det høy musikk på stadion. Det kan fortone seg som et lydsjokk. Kanskje er det ikke så ille med trommer på tribunen likevel?

Før VM var det mye fokus på kriminalitet og terrorfare. Hvordan opplever du sikkerheten?

- Her jeg bro i Johannesburg følger jeg meg veldig trygg. Jeg har ikke opplevd noen verdens ting. Men jeg var litt overrasket over at sikkerheten i forbindelse med kampen mellom England og USA. Den var tilsynelatende fraværende. Men nå virker den bedre.

Hvem tror du blir verdensmester?

— Jeg står på det jeg har sagt hele tida: Enten Argentina, Brasil eller Spania. Samtidig er jeg blitt utrolig sjarmert av Ghana. De har imponert uten Michael Essien, og kan fort komme til semifinalen. Anthony Annan har vært strålende. Jeg frykter at han er tapt for Rosenborg.

Noen tips til nordmenn som vil reise til Sør-Afrika?

— Ikke ring fra den norske mobiltelefonen. Da jeg sjekket regningen, fikk jeg sjokk. Skaff et lokalt nummer.