Stol på Rekdal

BORDEAUX (Dagbladet): Kjetil Rekdal (29) har spilt to dårlige VM-kamper, og det er bare én grunn til at han skal få spille den neste: Gamle meritter.

Det er et argument som langt på vei ikke hører hjemme foran en kamp i et VM-sluttspill - og slett ikke blant de uttakskriteriene Drillo pleier å operere med:

Selvsagt skal ingen få spille VM-fotball på gamle meritter.

Men i sørgelig fravær av andre norske spillere som har stått fram med autoritet og lederegenskaper i VM, så er Rekdals tidligere prestasjoner et fullgodt argument for at han også skal spille mot Brasil.

  • Det sier mye om at Drillos så langt har manglet både formspillere og sjefsemner i dette mesterskapet. Men det sier mest om hva Rekdal har gjort for Drillos i liknende situasjoner tidligere.
  • Som da han dundret inn det berømte 1-1 målet mot England på Wembley.
  • Som da han kom fra benken og scoret Drillos eneste mål i forrige VM.
  • Som da han scoret alle tre målene i sluttminuttene mot Ungarn hjemme på Ullevaal i VM-kvalifiseringen.

Og aller viktigst: Han kan gjøre det igjen.

Mindre konkret, men enda viktigere:

Rekdal er kanskje den enkeltspilleren som i størst grad påvirker Drillos. Spiller Rekdal godt, så spiller Drillos godt. Det er enklest å registrere de gangene han ikke spiller.

Hjelper ikke

Etter den svake åpningskampen mot Marokko, tok han hovedansvaret på det påfølgende Drillos-treningene, og demonstrerte at formen er intakt. Skottland-kampen ble en ny nedtur - for samtlige. Ingen har foreløpig maktet å finne en fullgod forklaring, men følgende er sikkert:

Når alle svikter samtidig, så hjelper det ikke at enkelte spillere er i knallform. Og i hvert fall ikke på Drillos, der kollektivet betyr alt.

Jeg ser ingen klare utfordrere til Rekdal. Bare et par som har fått sjansen - uten å overbevise. Og et par som er spennende - men for sjansepregede til å være reelle alternativer foran en avgjørende VM-kamp mot Brasil:

  • Ståle Solbakken likner mest. Men han overbeviste ikke i de forsøkene han fikk i Rekdal-rollen. Derimot overbeviste han kraftig som indreløper i VM-kvalifiseringen. Det bør han fortsette med.
  • Erik Mykland er på Drillos fordi han er en defensiv ressurs. Myggen liker å surre rundt i jakta på ballen, men mangler både råfysikken og evnen til å gjøre de snusfornuftige valgene som kreves. Skal han lykkes mot Brasil, så må det skje i en indreløperposisjon.
  • Ronny Johnsen er et spennende alternativ. Men uaktuell av to årsaker: Eksperimentet blir for risikofyllt i en kamp som dette, og Drillo vil aldri tappe forsvarsrekka for den eneste spilleren med stor fart.
  • Erik Hoftun er på papiret en perfekt mann: Ro, overblikk, internasjonal rutine, defensiv styrke og solide ferdigheter med ballen. Han har også spilt på denne plassen i RBK. Men naturligvis ikke en sjanse Drillo er villig til å ta.
<B>VIKTIG:</B> Spiller Rekdal godt, så spiller Drillos godt.