Stoler på Sükür

Tyrkia taper aldri når Hakan Sükür (28) scorer. Det er ikke et gammelt jungelord, men rein statistikk. «Oksen fra Bosporos» har scoret i 16 landskamper - ingen av dem har endt med tyrkisk tap.

I EM-sluttspillet i England 1996 scoret ikke Hakan. Det gjorde ingen andre tyrkere heller. Tyrkia fikk pepper av Portugal, Kroatia og Danmark, og reiste hjem med null poeng og fem baklengsmål.

I kvalifiseringen til årets sluttspill har tyrkerne vist bedre takter. Særlig 1-0-seieren hjemme mot Tyskland sendte sjokkbølger gjennom Fotball-Europa. Målscorer? Hakan Sükür, selvfølgelig.

Da Hakan Sükür og resten av Galatasaray vant UEFA-cupen 17. mai, tok hele Tyrkia totalt av.

- Galatasarays suksess er en viktig indikasjon på at landet vårt er bestemt med å konkurrere med resten av verden på alle områder, sa Tyrkias nyvalgte president Ahmet Necdet Sezer.

Uten lønn

Nettopp lidenskapen og engasjementet er den tyrkiske fotballens kjennetegn. Både hos tilhengerne og spillerne - på godt og vondt.

Da Galatasaray sikret seriemesterskapet sist helg, kom det fram at spillerne ikke hadde fått lønn gjennom hele sesongen.

- Det er riktig at vi ikke har fått penger på åtte måneder. Men penger er ikke alt. Vi spiller fordi vi elsker Galatasaray, sa Hakan Sükür.

Tyrkia ble nummer to i kvalifiseringspulja bak Tyskland og måtte spille play-off mot Irland.

Marsjerende tyrkere

Et straffespark etter en unødvendig irsk hands sju minutter før slutt reddet 1-1 i Dublin. Tyrkia gikk videre på bortemål etter 0-0 hjemme i Bursa.

Europeiske toppledere som var samlet på en konferanse i Istanbul den kvelden, kunne høre ropene fra folkefesten i gatene utenfor:

- Europa, Europa, hør vår stemme! Dette er lyden av marsjerende tyrkiske føtter!

  • 15. plass:
Hvis ikke Hakan treffer nettmaskene i år heller, blir det en tidlig sørgemarsj hjem for de tyrkiske føttene.

FOLKEHELT: Hakan Sükür var med og vant e-cup-finalen mot Arsenal 17. mai. Hele Tyrkia tok av etter seieren.