Gullvinner Maren Lundby:

Stolt av melding

For Maren Lundby (26) var det én ting som gjaldt denne sesongen: VM-gull i stor bakke. Da hun klarte det, brast hoppledere i gråt. Så ga kong Harald lyd fra seg.

TILBAKE TIL NORGE: Maren Lundby og hoppjentene reiste fra VM-byen Oberstdorf i går. Gullet i stor bakke er høydepunktet. Foto; Bjørn Langsem
TILBAKE TIL NORGE: Maren Lundby og hoppjentene reiste fra VM-byen Oberstdorf i går. Gullet i stor bakke er høydepunktet. Foto; Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

- Det var veldig kult, sier en stolt Lundby til Dagbladet.

- Jeg fikk en mail med hilsen fra kongen. Han har garantert sett rennet. Det er godt at han er på beina. Han gleder seg over idrett, påpeker 26-åringen, som i går pakket kofferten og forlot VM-byen Oberstdorf.

Nå er det ikke uvanlig at kongen gratulerer norske vinnere i VM og OL. Men kjærligheten mellom kongehuset og hoppsporten har alltid vært spesiell.

GULL: Maren Lundby gikk til topps i stor bakke. Foto: Bjørn Langsem
GULL: Maren Lundby gikk til topps i stor bakke. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

26. februar 1923 hoppet daværende kronprins Olav 38 meter i Holmenkollen. Da Lundby tok gull i stor bakke onsdag, var hennes lengste hopp 130,5 meter.

På tavla kom tallet ett opp. Rundt henne sto hulkende hoppledere.

Det var første gang at jentene hoppet stor bakke i VM. Mye av fortjenesten for dette har Lundby med sin utrettelige kamp for likestilling i hoppsporten.

Men sesongen har ikke vært en dans på roser. Tidlig i fjor høst ble hun rammet av jumpers knee. Hun kom til mesterskapet uten en eneste seier i verdenscupen. Så - da det gjaldt som mest - tok hun sølv i normalbakken, bronse i lagkonkurransen, sølv i miks lagkonkurranse - og gull i stor bakke.

Snakk om VM-magi.

KARANTENETID: Maren Lundby og Silje Opseth (t.v.) må nå være ti dager i karantene i Norge. Sesongavslutningen er i Russland. Foto: Bjørn Langsem
KARANTENETID: Maren Lundby og Silje Opseth (t.v.) må nå være ti dager i karantene i Norge. Sesongavslutningen er i Russland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tror egentlig ikke at det har gått opp for meg ennå – at jeg skulle bli verdensmester igjen. Men jeg er veldig glad og fornøyd med å ha fått det til.

- Hvordan ble gullet feiret?

- Med pizza og bobler. Vi på laget satt i et rom på 100 kvadratmeter på hotellet og holdt god avstand. Jeg fikk høre hvordan alle trenerne hadde hatt det i løpet av dagen. Da dukker det alltid opp morsomme historier. Du merker at dette betyr noe for alle. Det ble mye følelser.

- Har du fått mange gratulasjoner?

- Ja, det har vært mye å gå gjennom. Mange synes dette er fortjent. Det setter jeg veldig stor pris på.

SUKSESS: Christian Meyer er trener for Maren Lundby og co. Han mener Lundby er «helt rå».
SUKSESS: Christian Meyer er trener for Maren Lundby og co. Han mener Lundby er «helt rå». Vis mer

Christian Meyer er mannen bak suksessen til hoppjentene de siste åra. Laget framstår med stor slagkraft, der Lundby og Silje Opseth er frontfigurene.

- Det kan ikke bli større, sier han om Lundbys prestasjoner.

- I alle fall ikke med den inngangen hun hadde til mesterskapet. Hun satte seg et mål om å vinne begge de individuelle rennene i VM. Det var mulig, men så ble hun hemmet av skade (jumpers knee) fra august til langt inn i oktober.

Treneren fortsetter:

- Vi var forberedt på at det ville bli en rolig start på sesongen i form av resultater. Men morgenen før rennet i normalbakken virket det som hun fikk en gnist. Alt stemte teknisk.

KLÆBO-SHOW: Se Dagbladets VM-magasin. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Meyer er nøye med å trekke fram hele teamet som står bak.

- Jermund Lunder og Henning Stensrud er trenere på laget. Alexander Henningsen er servicemann og fotograf. De gjør en utrolig viktig jobb med å få til de resultatene vi har klart. Det er en ære å være på lag med sånne folk, sier han.

Så hva er Lundbys neste mål nå? Hun har to VM-gull, ett OL-gull og har vunnet verdenscupen tre ganger. Er det noe mer å jakte på?

- Ja, skiflyging, sier hun bestemt.

- Jeg håper vi kan hoppe dette til neste år. Og så er det OL i Beijing i 2022. Et nytt gull der står veldig høyt.

Men først: Ti dagers karantene i Norge.

CV

Maren Lundby

  • Født: 7. september 1994.
  • Yrke: Skihopper og student. Studerer idrett på Lillehammer.
  • Viktigste meritter: To VM-gull (2019 og 2021). Ett OL-gull (2018). Har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger. 30 enkeltseire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer