Stolt som en hane

Halvard Hanevold (33) gjenopplevde sin største dag som skiskytter da han ble verdensmester på normaldistansen i Sibir i går formiddag.

Gårsdagens 20 kilometer utviklet seg nemlig på akkurat samme måte som i Nagano-OL i 1998:

I vanskelige skyteforhold var Hanevold stødigheten selv og prikket ned 19 av 20 blinker. Og som da han ble olympisk mester for fem år siden, bommet han på det nest siste skuddet, men hentet seg inn og sikret seg tittelen på mesterlig vis.

- Dette var helt konge. Jeg kan nesten ikke tro det, jubler Halvard Hanevold til Dagbladet.

Og henter sjøl fram sammenlikningen fra fem år tilbake.

- Dette var utrolig likt løpet som ga meg OL-gull i Nagano. Det blir som å gjenoppleve den store stunden, som tross dette VM-gullet fortsatt er det største jeg har opplevd. Det har noe med at det var den første tittelen. Dessuten var trøkket på siste stående større den gangen. Jeg er blitt fem år eldre og flinkere til å fokusere på den jobben jeg skal gjøre, sier Hanevold.

Mantra

Hanevold innkasserer ingen ting på forhånd selv om det ser aldri så lyst ut. Derfor tenkte han ikke på gull før noen hundre meter før målpassering i går.

- Selv med 15 treff på de tre første skytingene er du milevis unna gullet når du er på vei inn til den siste skytinga. Sprekker du der, så havner du langt bak i leksa uansett. Da hjelper ikke de første 15 skuddene deg. Du må prestere helt ut. På siste sløyfa inn til mål tenkte jeg derfor bare på å gå teknisk riktig. Ordet «gjennomføring» er mitt store mantra, sier Hanevold.

Tross mange år i toppen har det «bare» blitt seks verdenscupseirer (OL og VM teller i v-cupen) på Hanevold. Men to av dem har gitt ham individuelt OL- og VM-gull.

- Når man ikke vinner så ofte, så er det jo greit å legge seirene til mesterskap, flirer han lurt.

Han er simpelthen best når det gjelder.

Med en merittliste som også inneholder gull (2002) og sølv (1998) i OL-stafetter - og to VM-sølv (stafett og individuelt) og totalt tre VM-bronser (stafett og individuelt), begynner Hanevold å bli en av de virkelig store i internasjonal skiskyting.

- Bare halvveis

Og det kan bli mer:

Han har allerede fastslått at han skal ha med seg Torino-OL i 2006. Og han har to medaljesjanser til i dette VM.

Norge er en av favorittene i morgendagens stafett. Og med en 4., 2., og 1. plass på tre VM-starter er Hanevold i favorittsjiktet også på søndagens fellesstart.

- Vi er bare halvveis i dette mesterskapet, så det er viktig å holde trøkket ut resten av uka. Det kan bli mer moro, sier en optimistisk Hanevold.

Derfor blir det heller ingen stor feiring av gullet i går.

- Mamma og pappa får ta feiringen for meg. Sjøl utsetter jeg alt til etter VM og NM.

Mentalt føler Halvard Hanevold at dette mesterskapet har bygd seg opp mot gull.

- Jeg var kjempeskuffet etter 4. plassen på sprinten. Etter sølvet på jaktstarten var det fortsatt noe som manglet. Dette. Jeg må si jeg føler meg ganske rå, nå, smiler Hanevold.

- At jeg også tok den tittelen gjorde denne dagen komplett. For det henger høyt å være best på normalprogrammet, sier han.

POP I RUSSLAND: Russerne satte stor pris på gårsdagens gullmedaljevinner. - Når man ikke vinner så ofte, så er det jo greit å legge seirene til mesterskap, sier Halvard Hanevold.