Håndball-VM 2021

Stopp fiasko-VM!

Bare Sander Sagosen holdt vanlig høy klasse da Norge skuffet i åpningskampen. Men det er slett ikke derfor dette mesterskapet er feil.

GLITRENDE: Like imponerende som alltid fra Sander Sagosen i Norges åpningskamp, selv om håndballgutta tapte mot Frankrike. Men VM i Egypt blir et sjansespill. FOTO: NTB/Christine Poujoulat.
GLITRENDE: Like imponerende som alltid fra Sander Sagosen i Norges åpningskamp, selv om håndballgutta tapte mot Frankrike. Men VM i Egypt blir et sjansespill. FOTO: NTB/Christine Poujoulat. Vis mer
Publisert

NORGE - FRANKRIKE 24 - 28: Håndballgutta snublet inn i det som kan bli et kaos-VM. Fra start var det bare fenomenet Sander Sagosen som holdt nivået fra fjorårets festkamp mot Frankrike; så gikk alt skeis ti minutter før slutt.

Akkurat da liknet ikke de friske håndballgutta det suksesslaget som i flere år har imponert Idretts-Norge. Sånt retter seg helst opp i resten av turneringen selv om Sagosen ble vel mye alene i angrepsspillet i kveld.

Men fortsatt er det ikke mest sport dette mesterskapet dreier seg om.

Der og da i det nydøpte håndball-tempelet «Hassan Moustafa Sportshall» kom det en snikende følelse av at dette mesterskapet kan ende helt galt for altfor mange av VM-lagene.

Midt i coronaviruset har håndballen tatt en vel stor sjanse.

DET manglet ikke på velmente medisinske planer da det internasjonale håndballforbundet (IHF) bestemte seg for å gjennomføre dette verdensmesterskapet på tross av pandemien som herjer nesten overalt. I høst forsikret håndballsjefene at «det viktigste i deres verden alltid har vært - og fortsatt vil være - å sikre spillernes helse».

Nåja.

Vi som har fulgt denne sporten i noen tiår har vel sett et par andre prioriteringer som tilsynelatende er minst like viktige. Som for eksempel å få gjennomført mesterskap akkurat slik ledelsen vil.

Altså at guttas VM spilles mens pandemien raser rundt hushjørnene i Egypt.

Og like gjerne stikker innom de som spiller håndball.

SOM for eksempel i åpningskampen i går som etter de siste medisinske forskriftene skulle vært uten tilskuere, men som endte med rundt 1 000 på tribunen innendørs. Mange av dem VIPs som kom spesialinviterte inn bak de ikke så veldig stengte dører.

Da minnet sikkerhetstiltakene om de såkalte «boblene» der spillerne etter planen skulle ha det trygt. Sånn var det jo ikke

- For å si det rett ut; det er jo rett og slett en parodi, sa Sander Sagosen, verdens beste spiller da han møtte den norske pressen via nett etter de første døgnene i Egypt:

- Det var lagt til rette for håndballfest, men så kom corona. Alt til nå har vært en stor vits, fortsatte han og sprakk hull på den falske sikkerheten med de såkalte «boblene» som IHF forsikret skulle beskytte utøverne:

- Jeg synes ikke vi kan kalle det en boble engang. Her flyr det folk ut og inn, folk går uten munnbind og vi spiser sammen med alle andre lagene.

SANDER SAGOSENS utspill vakte internasjonal oppsikt. Han er tross alt sportens gigant, og ble sitert overalt hvor håndball spilles.

Kanskje var det derfor tonen fra norsk hold var langt mer forsonende noen timer før dette skuffende oppgjøret mot Frankrike. Da var det framgang rundt matfatet.

Det er nødvendig. For det er jo næring dette mesterskapet midt i en pandemi dreier seg om.

DET er mange måneder siden IHF-president Hassan Moustafa gjorde det klart at det var uaktuelt å avlyse VM i hans eget hjemland. Det gjaldt mer enn hans egen prestisje:

- For hele håndballindustrien er det avgjørende å arrangere. Å stoppe VM er å miste synlighet, påpekte han.

Og her var det en ekspert på synlig voksende sportsindustri som snakket.

DEN egyptiske håndballveteranen Hassan Moustafa lever opp til enhver skeptisk holdning du kan ha om en internasjonal idrettspamp. I løpet av sine tjue år med all makt i håndballen, har 76-åringen gjort det meste for å berike både seg og sporten sin. Og tilsynelatende klart det.

Håndballen har i hvert fall vokst seg stor. Nå er det 209 medlemsland i Hassans IHF, og han har selv samlet nesten halvparten av dem som president med forståelse om at global idrettsmakt for gamle menn bygger på geografi, gull og glamour.

MOUSTAFA er utdannet for sånt. På 1970-tallet tok han universitetsutdannelse i idrett i daværende Øst-Tyskland med oppgaven: «Hvordan administrere fram internasjonal suksess».

Sjelden har et skolearbeid blitt bedre fulgt opp. Land etter land verden over har plutselig fått seg et eget håndballforbund, selv om veksten ikke speiles i toppidrett:

  • Av de 209 såkalte håndballnasjonene, har under 60 vært med i VM-sluttspill.

Det selv om antall deltakere i VM nå har økt til 32 nasjoner.

FORRETNINGSIDEEN er altså å få flest mulig land med. Det øker markedet, styrker lojalitet mellom små nasjonale forbund og sentralmakten, og binder på det viset sporten til den sittende presidenten.

En mengde håndballnasjoner uten egen tradisjon, gir sjefen mye å spille på. Med en hel verden lammet av coronaviruset, måtte Moustafa og IHF-styret selv plukke ut deltakere. Det har de for øvrig gjort før. Håndballen er beryktet for å skifte VM-deltakere mer enn markedsstrategi enn resultater.

DENNE gangen ga de plass til USA for å få opp interessen i forkant av sommer-OL i Los Angeles 2028. Bare for å oppleve at nesten hele den amerikanske troppen med ganske ferske håndballspillere ble coronasyke slik at VM-laget måtte trekkes.

Fra Asia sender Sør-Korea, den eneste håndballnasjonen med sportslig tradisjon, et B-lag. Sørkoreanerne har mestret sykdommen bedre enn de fleste, og vil ikke ta unødige sjanser.

Det vil vi, selv om Sander Sagosen ikke var i tvil før VM-debuten:

- Hadde det vært i Norge ville VM i hvert fall ikke blitt gjennomført.

MEN det blir mesterskapet, og vi er der. Akkurat som i jentenes EM før jul som endte med norsk gull. Da holdt boblene som de danske arrangørene hadde blåst opp, og den norske håndballedelsen ble aldri testet på virus-etikk.

Den testen har guttas VM strøket på forhånd med tilfeldige uttak av lag, bytte av VM-nasjoner i tolvte time og manglende smittetiltak.

Det er gøy for oss alle med fin idrett i en vanskelig tid. Og holde fornuftig sportsindustri åpen på tross av pandemien, er en balansegang som krever ledelse som virkelig prioriterer utøvernes helse og samfunnets sunnhet.

BRONSEFINALE: Sander Sagosen sier at bronsefinale ikke var en del av EM-planen. Video: Rødt Kort. Vis mer

DERFOR har også noen av Tysklands beste spillere droppet VM, mens den nasjonale sjefen deres synes de er noen sveklinger:

- Akkurat som lastebilsjåførene kjører videre, folk fortsatt sitter i kassa på supermarkedet og industriarbeiderne møter på jobb, må VM gå som planlagt, sa den tyske håndballpresidenten Andreas Michelmann nylig.

Hassan Moustafa er altså ikke alene om å sette krav til håndballstjernene at de holder munn, og spiller videre som de er betalt for.

Men fra TV-stolen mens VM-favoritten Norge er kommet skuffende i gang, ser det foreløpig ut som om VM i Egypt aldri skulle vært spilt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer