Stopp for Englands-eksporten

Det siste tiåret har norsk fotball vært storeksportør av engelsk fotball. I år har engelske klubber bare importert én nordmann. - Det har ikke vært noe marked hittil i år, sier agent Rune Hauge.

- Jeg tror ikke det finnes en enkel forklaring. Norske spillere blir englandsproffer alt etter behov i klubbene, og etter hvilke spillere som er på markedet, sier Rune Hauge til Dagbladet. Hauge sto sjøl for det eneste salget av godt norsk fotballtalent dette årtusenet: Andreas Lund til Wimbledon i februar. Fra og med 1996 til og med 1999 ble det sogt til sammen 31 norske spillere til engelske klubber. Om Bjørn Otto Bragstad går til Derby blir han nummer to i år.

- Tror du engelske klubber ikke lenger ønsker seg norske spillere?

- Nei, de vil fortsatt ha dem. Og det er ting på gang utover sommeren og høsten, selv om jeg ikke kan nevne navn, sier Rune Hauge.

Til kontinentet

Agentkollega Gunnar Martin Kjenner tror ikke nedgangen er noen trend i den norsk- engelske spillerhandelen:

- Dette skyldes tilfeldigheter, hevder han.

- Jeg har på ingen måte merket noen endringer i engelske klubbers interesse for norske spillere i forhold til tidligere, sier Kjenner til Dagbladet.

En ny tendens er at klubber i flere land har fått øynene opp for norske spillere. John Carew til Valencia, André Bergdølmo til Ajax, Erik Mykland og Jan Derek Sørensen til 1860 München - og kanskje Bragstad til St. Étienne - er eksempler på at England ikke er eneste mulighet for nordmenn som vil gjøre noen ekstra kroner på fotballen.

- Ikke interessant

Nils Arne Eggen ligger an til å bli eksportør av årets andre norske Englands-farer. Han er imidlertid ikke interessert i å kommentere Dagbladets statistikk.

- Norske spillere bør spille i norske klubber og utvikle seg her. De som drar til England er ikke interessante, freser Eggen.

- Men det er mange nordmenn som er opptatt av engelsk fotball?

- Nei, det er feil. Nordmenn er først og fremst opptatt av norsk fotball.