Stopp jukset selv

Glem dommerne. Det er den nye RBK-treneren som kan hindre mer juks.

ERIK HAMRÉN fikk tilsynelatende en flott start på RBK-karrieren sin, men riktig bra blir det ikke før han bruker sin første kampgjennomgang i dag til å fortelle spillergruppen sin hvilken standard som heretter skal gjelde på Lerkendal.

Det innebærer å kalle juks for nettopp juks, og få John Pelu til å be om unnskyldning for skuespillet som ga straffe og den avgjørende 1-0 scoringen mot Viking.

En slik erkjennelse gir ikke poengene tilbake, men det gir norsk fotball riktig innhold.

Over tid er det mye viktigere.

DA GJELDER det å holde fast på det som er bra. For eksempel at det går an å arrangere et lokalderby i Oslo der det bare er moro på tribunen. Bak den stemningen ligger det fornuftig, sosialt byggende supporterarbeid som gjør det mulig både for VIF-tilhengerne å tåle enda et nederlag mot den den langt yngre, sterkt voksende Lyn-skaren og enklere for seiersflokken å ta de nesten faste årlige derbytriumfene for akkurat det de er:

• • Bare moro.

Slike gode norske fotballtradisjoner er grunnen til at John Pelu ikke skal få kaste seg til et straffespark uten at det diskuteres internt. Kanskje går det an å tro at han mistet balansen og ikke mente at utnytte situasjonen, men da rimer det ikke med det som skjedde etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FOR i intervjuet med Dagbladet.no gjør Pelu kveldens andre feilslutning:

Stopp jukset selv

- Jeg var i ubalanse og falt. Dommeren gjorde feil, sa han.

Nei, det var du som gjorde feil; John Pelu, og det burde du vært kar til å fortelle på banen.

Der ønsker flere at dommeren Terje Hauge skal stå igjen med skylden. Viking-trener Uwe Rösler mener Norges tidligere internasjonale dommerstjerne er utdatert:

- Jeg håper Rune Pedersen (dommersjefen) har baller nok til å gjøre noe med det, men jeg er ikke sikker, sa Røsler.

Det er det heller ingen grunn til å være. Nå er det ikke størrelsen på dommerstandens baller det står på, men mer innholdet i trenernes hoder og hjerter.

FOR DE trenerne som virkelig er opptatt av å beholde en rettferdig fotball kan knapt mene at løsningen ligger i å få dommere som ser bedre. Det er jo ikke dommerne som jukser; det er trenernes egne spillere om det så gjelder holding i feltet er skuespill for å få fordeler.

Derfor er det den interne reaksjonen på slike etiske brudd som over tid former klimaet i sporten, og derfor må Hamrén fortelle spissen sin hva han synes om å vinne på denne måten.

Underveis så han strålende fornøyd ut. Den nye RBK-sjefen har et smittende jubelhopp der lange tilløpet langt overgår spensten, men det er ikke med kroppskultur svensken i beste fall løfter RBK til gamle høyder. Det er med klokt lederskap.

RETT I BAKKEN: John Pelu gikk på trynet i straffefeltet, selv om ingen Viking-spillere var borti ham. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
RETT I BAKKEN: John Pelu gikk på trynet i straffefeltet, selv om ingen Viking-spillere var borti ham. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

SANNSYNLIGVIS rekker ikke trenerskiftet på Lerkendal til å hente inn de ti poengene som skiller fram til Stabæk. Til det er serielederne for fornuftig styrt og RBK for mye preget av klubbens langvarige overgangsperiode. På sikt er heller ikke det avgjørende.

Pengeboomen i Tippeligaen har gitt mange klubber muligheten til å vinne, og det er greit nok. Utfordringen er hvordan ressursene utnyttes, hvor langsiktige publikum og ledelsen klarer å være og det å finne måter som gjør at det sportslige nivået igjen peker oppover.

I EN slik type ledelse er selvkritikk og ærlighet grunnverdier. Det er derfor serierundens viktigste hendelser hverken er Alanzinho-sirkus i Fredrikstad, unge Ighalos driblegleder på Ullevaal eller Henning Bergs taktiske Lyn-lek med Martin Andresens omstendelige VIF-utgave.

Det som gjelder er å ta et oppgjør med juks, og da holder det ikke å banke på for å komme inn i dommergarderoben. Denne gangen er det midt i spillergarderoben at de aller tøffeste gutta må tørre å ta praten.

TA EN PRAT MED SPILLERNE: Erik Hamrén bør fortelle spillerne sine at det ikke er akseptabelt å filme seg til straffespark.
- IKKE STRAFFE: Terje Hauge har sett tv-bildene og sier at han ikke burde dømt straffe.
FEST I OSLO: Nærmere 20 000 følgte Oslo-derbyet mellom Lyn og Vålerenga - og vestkantklubben vant 2-0.