- Stopp løpet nå

- Det finnes en grense for hva mennesker og hunder tåler, sier Bjørnar Andersen. Mens han vasser gjennom løpet i sørpa.

LEVAJOK (Dagbladet.no): Løperne i Finnmarksløpet er forberedt på ekstremt vær. Men neppe så ekstremt som været er akkurat nå. Påskestemning på Finnmarksvidda er ikke akkurat gunstige forhold for hundespannkjøring.

- Det er som et svømmebasseng ute der. Det hadde gått fortere med gummibåt enn hundespann, sier en lett forbannet Bjørnar Andersen ved sjekkpunktet i Levajok.

Han har akkurat slept seg gjennom ni mil med slaps. Turen fra Polmak tok tretten timer.

Fordel å ligge først

Over hele løypa ligger det nå vann, slaps, og søle. Og det er på de stedene det fortsatt er snø. Sånn som forholdene er nå, forandrer de seg bokstavelig talt foran øynene på deltakerne, og da blir det ren bingo for de som kjører.

- Det kan slå begge veier at jeg ligger først. Men jeg er glad jeg kjørte hit på natta i hvert fall. Da er det litt kaldere. Jeg har jo vassa i vann opp til kneene i dag, sier Andersen. Han er fortsatt først i løypa ved sjekkpunktet i Levajok.

Oppgitt over arrangøren

Seint i går var forholdene så dårlige i den opprinnelige løypa at juryen måtte legge om sporet. Men da hadde Bjørnar Andersen allerede lagt ut på etappen. Arrangøren måtte kjøre etter på snøscooter for å fortelle om den nye traseen.

- Da jeg starta i går kveld fikk jeg vite at det var fire mil til neste sjekkpunkt. Så kom det en kar på scooter og fortalte meg at det var ni. Også er løypa skikkelig dårlig merket. Det var bare flaks at jeg husket veien hit, sier Andersen oppgitt.

Det tapte han tid på, og derfor ble toeren holdt igjen i førti minutter i Polmak. Juryen har akkurat nå er ekstraordinært møte for å diskutere hva de skal gjøre med tidsdifferansene.

Det finnes en grense

Akkurat den differansen er ikke Andersen alt for opptatt av nå. Han mener det er uforsvarlig å tvinge løperne helt til Alta.

- Spør du meg her jeg sitter akkurat nå, mener jeg at endestoppen bør være i god tid før Alta, ja. Det finnes en grense for hva mennesker og dyr tåler, sier Andersen til Dagbladet.no.

- Dette er som å sette beina i vann i 20 timer.

Avventer

Men arrangøren vil ikke si noe om hva de tenker. I første omgang har de lagt om løypa videre fra Levajok direkte til Skoganvarre. Avlysning er ikke et tema nå.

- Vi vil gjerne ha løpet til Alta, men vi må jo vurdere forholdene etter hvert. Vi vil jo ikke risikere noe liv, sier teknisk delegert, Rita Hallvig, til Dagbladet.no.

- Men løpet går uansett videre til Skoganvarre, sier hun.

BLØTT: Forholdene er elendige for hunder og mennesker.