- Stopp mobbinga av Semb

Ola By Rise advarer sterkt mot å la det gå sport i å sjikanere og mobbe Nils Johan Semb. Han mener det er på høy tid at noen tar den tidligere landslagssjefen i forsvar.

Ola By Rise har fulgt nøye med på det som sies og skrive om Åge Hareides første to kamper som landslagssjef. RBK-treneren er enig i all ros, men misliker sterkt det han oppfatter som utidig hets av Hareides forgjenger. By Rise oppfordrer alle som nå velger å mene noe om landslaget - enten de er ekspertkommentatorer på TV, i radio og aviser eller tidligere og nåværende spillere - om å dempe seg.

- Mediene har en egen evne til enten å rose opp i skyene eller å svartmale totalt. Jeg har sjøl jobbet i media, og vet at ikke alt kan være på det jevne. Da blir det jo ingenting å skrive om. Men når det gjelder Nils Johan, har pendelen slått for langt ut. Jeg savner edruelighet i forhold til prestasjoner, sier Ola By Rise til Dagbladet.

Kritisk til NFF

I et innlegg på Rosenborgs hjemmeside skriver By Rise: «Jeg blir trist av måten alle rakker ned på Nils Johan på, og de overdrevne kontrastene som tegnes.»

Videre hevder RBK-treneren at det har blitt «in å mobbe gamle landslagssjefer».

I innlegget retter han også kritikk mot defensive holdninger i NFF som førte til at Nils Johan Semb mot slutten måtte ta støyten aleine:

«Kanskje var det sammensettingen av hele Sembs team rundt laget som ga gradvis slagside mot slutten, med noe defensive holdninger, sviktende tro på eget spill og manglende fingerspitzen-gefühl i forhold til omgivelsene? Og hvorfor skjønte ingen i forbundet viktigheten av åpenhet og godt humør?»

- Mot slutten var ikke totalsammensetningen av hele laget rundt Nils Johan bra nok. Entusiasmen manglet. Når ting mislyktes, ble takhøyden i Fotballforbundet lavere, og man fikk en lukket tankegang uten innsyn. Det å være landslagssjef i motgang er en nesten umenneskelig jobb, sier By Rise til Dagbladet. Han vil ikke presisere nærmere hva og hvem han mener går for langt i karakteristikkene av Semb og Semb-perioden. Mest fordi han mener det gjelder de fleste.

Har ringt Semb

- Nei, det er mer generelt på dosen og totalmengden. Og ingen står opp og forsvarer Nils Johan. Det har nå gått over i mobbing og personlig sjikane, sier han.

By Rise har sjøl forsøkt å komme i kontakt med Semb.

- Jeg har prøvd å ringe ham og har sendt tekstmeldinger. Han fortjener at noen reiser seg og sier: Hør her. Nå er det mer enn nok. Tenk dere om og stopp mobbinga. Det bør ikke bli hans ettermæle at han ledet et depressivt landslag.

Ros uten ris

Samtidig presiserer By Rise at også han er glad for de nye taktene fra landslaget under Åge Hareide.

- Jeg har hatt tro på at det trengs et friskt pust, sier RBK-treneren.

- Men samtidig må man være stor nok til å gi Nils Johan ære for den jobben som ble gjort. Jeg er veldig glad for at Åge og Stig Inge klarer å begeistre, men det går an å rose starten Norge har fått nå uten å rakke ned på det som har vært, sier By Rise.

Han minner om følgende:

- Husk at det var hallelujasteming for Nils Johan også da han tok laget til EM. Det gjelder å huske lenger tilbake enn til de to kampene mot Spania. Nils Johan hadde også en flott rekke av bortekamper, og var den første som tok utfordringen med å finne en mellomting mellom langpasningen og spill langs bakken.

By Rise håper at Hareide og Bjørnebye klarer å bygge videre på denne resepten.

- Nå gjelder det å bygge et ordentlig bygg som står seg - også i uvær. Det tror jeg Åge og Stig Inge klarer. Jeg tror norsk fotball er moden for det også, sier han.

GIR STØTTE: Rosenborgs trener Ola By Rise har forsøkt å ta kontakt med Nils Johan Semb for å vise sympati. Her er de to forrige vinter, da Nils Johan Semb tok til å orde for å få RBK til å rendyrke Christer Basma som back.