Stopp selvplagingen

RBK har ikke dårlig tid. Etter 13 seriegull er det lov å ta en pause og heller jobbe med å skape et nytt mesterlag.

INGEN BLE sparket på Rosenborgs granskingsmøte i går, og det er bra. For skal noen gå etter bare sju fotballkamper i sesongen 2005, må trønderne ta seg tid til å tenke over hva de har skapt i nesten to ganger sju år.

Det mesterverket krever mer enn et kjapt formiddagsmøte.

Ingen bør sparkes i RBK-ledelsen uten at styret tar seg en tur rundt det praktfulle stadionanlegget, titter på pokalene fra tretten serietriumfer, sjekker markedskontorene som har skapt Norges første fotballbedrift og prater rolig med klubbkameratene på Brakka.

For da skjønner de at det ikke er lederne som svikter på Lerkendal.

UNDER LEDELSE av Rune Bratseth og Nils Skutle har Rosenborg Ballklub bygget solide hus av drømmer. For de fleste andre norske fotballagene er det blitt med drømmene.

Selvsagt startet RBK-suksessen med Nils Arne Eggen og hans lojale hjelper Bjørn Hansen, men uten systematikken rundt Eggens smittende fotballfilosofi hadde det aldri blitt noen fotballbedrift i Trondheim.

Det er avgjørende kunnskap akkurat mens resten av norsk toppfotball er i ferd med å følge etter i underholdningsbransjen:

RBK var først - og er fortsatt best.

Da gjelder det å oppføre seg deretter.

DET GJORDE ikke de to nevnte klubbsjefene i fjor høst rundt sparkingen av eks-trener Ola By Rise. De sviktet i ledelse, åpenhet og kameratskap, og har fått betalt for det.

Også fordi sparkingen av Ola By på sportslige årsaker gjør det umulig å komme tilbake nå et halvt år etter å kvitte seg med erstatter Per Joar Hansen uten samtidig å sette spørsmålstegn ved egen fotballkompetanse.

Enkelt sagt:

Per Joar Hansen er ikke en dårligere trener enn da han ble ansatt av nettopp Rune Bratseth med Nils Skutles samtykke.

Da bør tilsynelatende Bratseth falle med Hansen.

SÅ ILLE skal ikke RBK skade seg selv. Det holder å ta den diskusjonen som både sjefene og spillerne hoppet over ved å utpeke Ola By Rise som årsaken til fjorårets stagnasjon.

By Rise gjorde sikkert sine feil underveis til seriegullet, men nå er det ikke tida til å lete etter enkeltes tabber. Det var det ikke i fjor heller.

På Lerkendal er fortsatt hele ledelsen ansvarlig for den manglende fornyelsen, men det er vanskelig å se at den unnlatelsen skal resultere i sparking.

Til det har resultatene også sportslig vært alt for gode.

RBK VANT tross alt Tippeligaen i fjor og de åtte poengene fram til serieleder Start er det mer enn nok av kamper til å hente inn.

Spørsmålet er bare om årets mesterskap er viktigst.

Kanskje er dette heller sesongen å gjennomføre fornyelsen som startet for et par år siden ved at Åge Hareide nektet midtbanedirigenten Bent Skammelsrud ny kontrakt.

PÅ SAMME vis kan RBK-ledelsen gi Per Joar Hansen ro til å prioritere nytt og ungt framover. Klubben har bred nok spillerstall til det.

Dessuten har den satt sammen en stall som passer bedre for 4 - 4 - 2 enn den tradisjonelle offensive oppbyggingen rundt to medløpende kanter. Der RBK mangler kanter som skjønner det vante angrepsmønsteret, er Frode Johnsen, Thorstein Helstad og Daniel Braaten et mer enn godt nok utgangspunkt for å bytte til to spisser.

SPORTSDIREKTØR Rune Bratseth er ansvarlig for sammensetningen av stallen, og også det ansvaret bærer han godt.

RBK har spillere til å komme igjen. Kanskje en avklaring på å gi seg selv litt lenger perspektiv enn 2005-sesongen, løser litt av spenningen som gnager på selvtilliten i hele klubben?

Der strekker ansvaret seg lenger enn til RBK-ledelsen. Trøndere som piper mot sine egne i 17.mai-toget, fortjener egentlig ikke at klubben fortsatt gleder og underholder dem.

Rosenborg har gitt så mye til Trondheim at det nå er på tide å yte litt igjen.

For eksempel ved å gi klubblederne fred til ikke å plage seg selv.