Egan Bernal overtok den gule trøya fra Julian Alaphilippe

Stopper etappen etter jordras: - Verre enn verst

Den 19. etappen i Tour de France er stoppet etter snøstorm og påfølgende jordras. TV 2-profil Dag Otto Lauritzen måtte spurte vekk fra åstedet da jordras nummer to kom.

SNØSTORM OG JORDRAS: Den 19. etappen av Tour de France ble avbrutt. Vis mer

Snøstorm og jordras rammet den 19. etappen av Tour de France.

22 år gamle Egan Bernal var i ferd med å avgjøre touren da han fikk en luke på over ett minutt til de andre sammenlagtfavorittene - og enda mer til Julian Alaphilippe i gul trøye.

Så startet det voldsomme uværet.

- Verre enn verst

En snø- og haggelstorm i Val d’Isere og på vei opp mot Tignes, utløste et jordras i veibanen der rytterne skulle sykle.

SNØKAOS: Disse forholdene gjorde det umulig å fullføre dagens etappe. REUTERS/Gonzalo Fuentes
SNØKAOS: Disse forholdene gjorde det umulig å fullføre dagens etappe. REUTERS/Gonzalo Fuentes Vis mer

Store deler av fjellsiden raste ut. Det gjorde det umulig å sykle videre.

Etappen er derfor stoppet - 26,2 kilometer før målgang.

- Det er syke tilstander, sa Dag Otto Lauritzen under TV 2s direktesending direkte fra fra fjellsiden hvor jordraset fant sted.

- Det er verre enn verst. Det er umulig å sykle her nå. Det er rett og slett en naturkatastrofe, kommenterte TV 2s sykkelekspert, som sa han fryktet for eget liv der han sto og rapporterte fra åstedet.

Løp for livet

Dag Otto Lauritzen måtte noen minutter senere løpe livredd vekk fra et nytt jordras, men kom seg unna i sikkerhet.

Tidene fra toppen av 2770 meter høye Col de l’Iseran blir stående som tellende resultater på dagens etappe. Bernal er nå ny sammenlagtleder i treukersrittet, 45 sekunder foran Alaphilippe. Ingen av rytterne får tildelt etappeseieren i dag.

IRRITERT: Julian Alaphilippe var meget skuffet over å ha mistet sammenlagtledelsen i Tour de France på den tredje siste etappen i rittet fredag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
IRRITERT: Julian Alaphilippe var meget skuffet over å ha mistet sammenlagtledelsen i Tour de France på den tredje siste etappen i rittet fredag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix Vis mer

TV-bildene viste en sint Alaphilippe som satte seg i lagbilen, ettersom han ikke fikk utnyttet sine fabelaktige utforegenskaper da etappen ble stoppet på Col de l’Iseran.

- Dette er det mest dramatiske vi har kommentert i Tour de France, sier Johan Kaggestad.

- Enorm trist

Tidligere verdensmester Thor Hushovd, nå sykkelekspert i TV 2, er ikke i tvil om at det var riktig å stoppe etappen.

- Dette her er bare enormt trist, for etappen var ikke over. Siste fjellet var ikke kjørt, utforkjøringene var ikke gjort. Det er trist, men når det skjer en naturkatastrofe, må man tenke på sikkerheten til rytterne, sier Hushovd.

NY LEDER: Egan Bernal overtok den gule trøya på en av tidenes mest dramatiske tour-etapper. Foto: Marco Bertorello / AFP
NY LEDER: Egan Bernal overtok den gule trøya på en av tidenes mest dramatiske tour-etapper. Foto: Marco Bertorello / AFP Vis mer

- Jeg har syklet løp der det har haglet før. Da stoppet ingen av dommerne løpet. Hvis det skulle avgjort touren, ville det egentlig ha vært tristere. De gjorde en riktig avgjørelse.

- Bekymret for folk

Ineos-sjef Dave Brailsford er av samme oppfatning.

- Når du ser sånne bilder, er det helsen til rytterne som er det viktigste. Resultatene havner i bakleksen. Det må være ganske skremmende for de som ser på også, sier Brailsford til TV 2.

- Det er nok noe av det villeste jeg har opplevd i karrieren min. Jeg tror ikke at jeg har opplevd noe sånt før. Jeg er bekymret for folk, og håper at alle er OK. Det er det jeg tenker mest på.

Tidligere på dagen måtte hjemmehåpet og sammenlagthåpet Thibaut Pinot bryte rittet. Da kom tårene: