Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo Tour de Ski 2020

Stopper russerne

Nye tall gir tro på at det er mulig å hjelpe Johannes Høsflot Klæbo til seier i Tour de Ski.

NY DUELL: Hele det norske laget kan bli brukt for å beskytte Johannes Høsflot Klæbo i ny duell om sammenlagtseieren i Tour de Ski. Her fra fjoråret da Sergej Ustjugov var noen få sekunder etter i mål. FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix
NY DUELL: Hele det norske laget kan bli brukt for å beskytte Johannes Høsflot Klæbo i ny duell om sammenlagtseieren i Tour de Ski. Her fra fjoråret da Sergej Ustjugov var noen få sekunder etter i mål. FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

SJELDEN har noen skistjerne vært mer selvkritisk enn Johannes Høsflot Klæbo etter to middels renn i Tour de Ski:

- Alt i alt er det jo to fryktelig dårlige dager, konkluderte 23-åringen innsatsen på 15 km fri og 15km klassisk i Toblach, og mente at han også måtte være «fryktelig god» i avslutningen av Touren for i det hele tatt å ha noen sjanse til å komme på pallen.

Det må han selvsagt i en prestisjekonkurranse der de nye reglene for bonussekunder gjør at det blir jevnere i teten enn noen gang.

MASSEFALL: Det gikk skikkelig galt i sprintfinalen da de svenske langrennsløperne åpnet sesongen. Vis mer

Men nå planlegger trenerne å bruke hele laget for å hjelpe Johannes slik at han kan slå tilbake mot de russiske stjernene etter skuffelsen, og har nye tall som gjør at det er mulig å få opp humøret.

SELVE taktikken er foreløpig hemmelig. Det må den jo være før en avsluttende etappe der utgangspunket er ganske uvisst.

Første del kommer på dagens 15km klassisk i Val di Fiemme. Der gjorde Johannes Høsflot Klæbo sist vinter sitt kanskje beste distanseløp noen gang opp de steile åsene med nær 18 prosent stigning.

For anledningen hadde også løperne fra de ulike russiske landslagene en felles plan, men den ble lite verdt. Johannes klatret fra alle i voldsomme klyv, stakk av med flest bonussekund, vant spurten og kunne starte på sisteetappen med en tilnærmet betryggende ledelse på 1.20 minutter.

- Det så ut som om han eide feltet, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum entusiastisk rett etter dette løpet, og hadde rett.

Den dagen ble den unge sprinteren definitivt en voksen langrennsløper.

er Johannes enda mer erfaren, og kommer fra en sesongoppkjøring der testene pekte mot en klart forbedret utholdenhet. Slik er det ingen grunn til norsk pessimisme selv om skiene for en gang skyld ikke var optimale for et par av løperne på skøyterennet i Toblach forleden.

Det var der russerne stakk fra i sammendraget, og ga Klæbo et vrient utgangspunkt før den klassiske spesialdistansen dagen etter. Med litt bedre glid kunne han startet den i ryggen på sterke Iivo Niskanen, og fått et perfekt løpsopplegg for å hente inn Sergej Ustjugov og Aleksander Bolsjunov.

I stedet ble Johannes gående for seg selv, mistet 16 sekunder i forhold til sammenlagtleder Bolsjunov og måtte nøye seg med en middels tid (38.01).

DET blir fort avgjørende å gå i riktig felt på slike jaktstarter. De virkelige etappetidene fra 15km klassisk i Toblach på nyttårsaften ble jo ganske så forskjellige fra inntrykket underveis.

Mens det på TVen så ut som om Aleksander Bolsjunov knuste konkurrentene i et monsterløp, viste tallene for selve rennet at han egentlig gikk på en smell på sisterunden som ikke bare kostet verdifulle sekunder i sammenlagtkampen:

  • De raskeste på denne etappen var to norske nykommere i Tour de Ski.

Både Martin Løwstrøm Nyenget og Pål Golberg utnyttet fordelen ved å komme bakfra i gunstige felt. De imponerte med de to beste etappetidene (37.39.3 og 37.39.7), mens en utslitt Bolsjunov kjempet seg inn til tredje beste tid seks sekunder svakere rett foran Iivo Niskanen (37.46)

DETTE klassiske løpet ble en sterk distanse for de norske gutta etter smellen dagen før. Kanskje Simen Hegstad Krüger (37.57) sammen med Sjur Røthe (38.05) relativt sett kom best ut av det med to løp tett opp mot de beste klassikerne. Begge er fristilsspesialister med ekstrem stor kapasitet opp den avsluttende Monsterbakken, og vil nok bli sluppet fri i selve stigningen søndag for å gå for egne vinnersjanser.

Akkurat der var de raskest av alle i fjor; mellom ett og to minutter bedre enn sammenlagtfavorittene Bolsjunov, Ustjugov og Klæbo. I verste fall var det en totalseier som forsvant for olympiamester Simen Hegstad Krüger med de overraskende problemene i favorittløypa i Toblach på nyttårsaften.

Så små kan marginene være i en slik konkurranse.

NETTOPP den usikkerheten gjør det også vanskelig å sette sammen den felles vinnerplanen for Johannes Høsflot Klæbo før utgangspunktet er klart. Etter dagens 15km kommer en klassisk sprint med mange bonussekunder og flust med tilfeldigheter i morgen. Først etter den sprinten bestemmer den norske lagledelsen hvordan Klæbo skal beskyttes gjennom feltet.

For denne gangen går den avgjørende siste etappen i Tour de Ski med fellesstart. Det gir lagene mulighet til å dra sine vinnerkandidater i gunstigst mulig posisjon før selve klatringen starter.

Er Johannes fortsatt i tett kamp med russerne, betyr det fartshjelp fra et par utpekte løpere på det norske laget. Poenget er å hjelpe ham billigst mulig til bånn av bakken.

Derfra og opp blir det uansett mest en ensom kamp.

FOR det er ikke nødvendigvis så mye hjelp å få i selve klatringen. Der blir de tekniske løsningene fort så ulike at stjernene har liten nytte av lagkameratene sine.

Dette er en helt særegen øvelse der ingen av favorittene kommer med spesialtrening. Evnen der og da til å presse kroppen maksimalt, teller nok mest. Og så vekten da. Der er Aleksander Bolsjunov sju, åtte kilo tyngre enn Klæbo, og har i hvert fall ingen fordel av det. En klatreduell de to imellom er helt åpen.

UFORUTSIGBARE Sergej Ustjugov er regnet for å være den seigeste av de tre opp bakken. I fjor hentet han inn over minuttet på Klæbo, men det altså i en ren jaktstart der lederen i sammendraget underveis ikke kunne få noen som helst hjelp av lagkameratene sine.

Nå har både Russland og Norge vinnerkandidater, og muligheten til å planlegge for vinterens mest prestisjetunge seier.

Da blir hele det norske laget brukt for å stoppe russerne.

.