Ståle Solbakken VM-kvalik Tyrkia - Norge

Stopper TV-krise

Aldri har norsk fotball skuffet mer enn sist gang guttas A-landslag var på TV-en mot Tyrkia. Det skjer ikke i kveld.

GLEDEN ER TILBAKE: Alle forfall til tross. Ståle Solbakken og Norge er på plass i Tyrkia med et ungt fotballandslag i fin utvikling. Det gjør at dette likevel blir en spennende TV-kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB
GLEDEN ER TILBAKE: Alle forfall til tross. Ståle Solbakken og Norge er på plass i Tyrkia med et ungt fotballandslag i fin utvikling. Det gjør at dette likevel blir en spennende TV-kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SIST helg kjørte den store britiske TV-kanalen Sky Sports et trivelig intervju med Liverpools forsvarsgigant Virgil van Dijk. Bare et par måneder etter at han kom tilbake etter fjorårets skrekkskade, er denne stødige 30-åringen igjen der oppe blant verdens fremste midtstoppere. Kanskje som den aller beste:

- Hvilken angriper har overrasket deg mest, spurte Sky-reporteren:

- Haaland er spesiell, kom det spontant fra van Dijk:

- Han er så rask og så sterk. Han kommer til å gjøre livet vanskelig for forsvarsspillere i lang, lang tid framover, fortsatte nederlenderen, og kom med en varm hyllest av den langt yngre nordmannen.

Det er bare to år siden de to møttes på banen for første gang. Da slapp en ung, sykdomsplaget Haaland inn for Red Bull Salzburg på Anfield etter pause og dyttet inn 3 - 3, uten at akkurat den Champions League-kampen var så spesielt god:

- Jeg vet ikke hvor mange minutter han spilte, men han fikk med seg en enkel tap-in. Jeg så ikke for mye av ham, for å være ærlig, sa alltid vennlige Virgil van Dijk den gang.

Nå har både han og alle andre for lengst sett Erling Braut Haalands unike kvaliteter.

Desto mer ergerlig er det for Ståle Solbakken å forberede seg til sin viktigste kamp som landslagstrener uten at du får se en av Norges stjerner i aksjon på TV i kveld.

NETTOPP et sånt intervju rett før bortekampen mot Tyrkia minner oss på hva vi plutselig ikke har:

  • Det nesten unike som avgjør kamper mot de aller beste motstanderne, slik Haaland for en måned siden sendte Norge inn igjen i denne VM-kvaliken med en vending og et smart skudd.

For det er ikke lenge siden Virgil van Dijks desperate sklitakling bommet på Ullevaal, og Erling Braut Haaland tryllet inn 1 - 0 helt nede ved den borteste stolpen.

Den scoringen ga til slutt poenget som både holder Norge inne i kampen om plass i det neste VM-sluttspillet og gir tro på at fornyelsen av norsk landslagsfotball uansett kommer fort.

DEN troen er det all grunn til å holde fast på. Nå er det bare å glemme alle de frustrerende skadeproblemene, og heller huske på at det har skjedd mye flott på de få månedene som er gått siden Norge i april med Erling Braut Haaland på topp ble bokstavelig talt feid av banen av et mye mer kynisk og sterkere tyrkisk lag:

- Aldri har verden forventet mer av et norsk landslag. Og aldri har Norge levert mindre, skrev jeg da.

Og det var dessverre sant. For norsk landslagsfotball var dette isolert sett tidenes største nedtur.

DET er derfor landslagstrener Ståle Solbakken for lengst har stoppet all selvmedlidenhet:

- Kona synes synd på meg. Jeg får støtte overalt. Men det hjelper ingenting, sa han i starten på den første pressekonferansen. Så var det sagt og glemt.

Det som derimot hjelper er framgangen til de som kommer på banen mot Tyrkia. Denne høsten har det vært en merkbar positiv utvikling også rundt Erling Braut Haaland, og den er ikke bare knyttet til den selvtilliten det naturlig gir å være på lag med en av verdens beste spisser.

Norge møter Tyrkia i Istanbul med flere unge spillere som tar steg på klubbene sine. Denne positive endringen preget de to VM-kampene etter 1 - 1 kampen mot Nederland, og gjør at krisa med Haalands skade og alle de andre forfallene like gjerne kan ende med poeng og glede.

FOR når hadde Norge sist to ganske unge sidebacker som kommer rett fra stabil suksess i gode ligaer? Seinest søndag var Birger Meling (26) med på å slå PSG og Messi 2 - 0 med Rennes, mens Marcus Holmgren Pedersen (21) igjen var god på Feyenoord. Det hjelper rundt et stopperpar med Stefan Strandberg og Andreas Hanche-Olsen som muligens er i ferd med å stabilisere seg som Solbakkens førstevalg mot de beste motstanderne.

På midten glitrer Patrick Berg (23) for Bodø/Glimt i Europacupen, og er en makker i form som balanserende kraft i tillegg til den robuste Italia-proffen Morten Thorsby (25). Så har treningene og tenkningen avgjort hvem som blir valgt offensivt i tillegg til Martin Ødegaard (22) og Mohamed Elyounoussi (27).

Der ser ifølge rettighetshaver TV2 ut til å bli Jens Petter Hauge på kant samt Kristian Thorstvedt i utvant rolle som spiss. De valgene er også basert på form. Jens Petter Hauge (21) var med på å slå Bayern München for Eintracht Frankfurt i den avgjørende siste halvtimen søndag, mens Kristian Thorstvedt (22) er sterk og scoret for Genk i toppkampen mot Eupen i Belgia.

TA med det keeperbytte til Ørjan Håskjold Nyland som i utgangspunktet ikke er noen svekkelse, så kommer landslaget uansett forfall til denne kampen med en hel flokk spillere som denne høsten er opp mot sitt aller beste.

Samtidig er de to viktigste spillerne på skadelista bare 21 og 25 år (Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth). Det forteller om mulighetene for norsk fotballmoro i mange år framover.

var det han som overraskende ble vraket som spiss, da. Veton Berisha var fjerdevalget etter skadene på Haaland, Sørloth og King, men sjelden kom en erstatning med et så bra utgangspunkt for å lykkes.

Nå må han vente på å komme inn, men Veton vil uansett slåss for laget sitt med et trøkk i pressingen som jevnt er råere enn de fleste. Det kan hjelpe i det som i utgangspunktet gjerne blir et langvarig taktisk spill på utebane for å dempe en tyrkisk offensiv satsing.

Der har forresten Viking-spissen både løpt mye og scoret et minneverdig mål før.

FOR det var jo Veton Berisha som for fem år siden sendte Norge foran verdensener Belgia på et fullsatt Kong Boudoain Stadion i Brussel, etter å ha dratt ballen langs et ryggende belgisk forsvar før den ble lagt perfekt til rette for venstrefoten. Og hvilken fot:

- Majestetisk, ropte TV-kommentatoren da ballen føk opp i nærmeste vinkel til 2 - 1 ledelse for Norge:

- Hvilken skjønnhet! Courtois rakk ikke engang å bevege seg, fortsatte den engelske kommentatoren henført.

den tida var den belgiske Thibaut Courtois også blant verdens fremste målvakter. Kanskje den aller beste.

Men det var Veton som triumferende kunne bruke en finger foran munnen for å hysje på det sjokkerte hjemmepublikummet som om han hadde scoret blant kompisene på løkka.

Skjer det igjen mot Tyrkia, blir det i hvert fall ingen krise for oss rundt TV-en.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer