Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor velger alltid Warholm bane sju - men ikke i VM-finalen

Stoppes av VM-regler: Warholm nektes favorittbanen

Andre regler i friidretts-VM enn i Diamond League gjør at Karsten Warholm ikke får løpe i sin favorittbane i VM-finalen i Doha mandag kveld. I stedet får Abderrahman Samba og Rai Benjamin fordelen av mindre krappe svinger enn nordmannen.

MAKTKAMP: Spillet mellom Karsten Warholm og rivalene er i gang, med Amalie Iuel i en nøkkelrolle. Samtidig skaper varme nye problemer i Doha. Det gjorde også staven til Sondre Guttormsen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): Karsten Warholm har helt siden det store gjennombruddet på Bislett i 2017 foretrukket bane sju på friidrettsarenaen.

Selv om bane sju ikke er ansett som den ideelle banen av majoriteten, har sunnmøringen holdt på den, til tross for at han har klatret til topps på rankingen og kommet seg i posisjon til å velge bane først av alle i en rekke Diamond League-stevner på rad.

- Jeg har hatt bane sju siden gjennombruddet mitt på Bislett i 2017. Det handler egentlig mest om skadeforebygging, forteller Warholm til Dagbladet og utdyper:

- Du kommer lenger ut, svinger litt lenger, og det er mindre stress på beina. Det er mindre skaderisiko. Det handler mest om å overleve lengst og at karrieren skal vare litt, og da må man ta litt forbehold, forklarer Ulsteinvik-gutten.

Men i VM-finalen mandag kveld får ikke sunnmøringen bane sju.

FÅR IKKE FAVORITTBANEN: Annerledes regler i VM enn i Diamond League gjør at Karsten Warholm mister favorittbanen i finalen. Foto: NTB Scanpix
FÅR IKKE FAVORITTBANEN: Annerledes regler i VM enn i Diamond League gjør at Karsten Warholm mister favorittbanen i finalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nei, jeg får nok ikke bane sju i finalen. Det er jeg forberedt på. Jeg har trent mye på å løpe i andre baner også. Grunnen til at jeg løper sju når jeg kan velge, er for å ta vekk litt av presset med å løpe langt inne, sa Warholm til Dagbladet lørdag kveld.

- Samba liker også bane sju, virker det som?

- Ja, Samba kan få den om han vil, sier den norske friidrettsstjerna.

Derfor får ikke Warholm velge bane i VM

Men heller ikke hjemmehåpet Abderrahman Samba kan velge sin favorittbane.

Trener Leif Olav Alnes forklarer hvorfor:

- Ingen får velge bane. Utøverne i finalen trekkes i to puljer. De fire beste trekker om bane 3-4-5-6 og de fire siste om 1-2-7-8, forteller Alnes til Dagbladet.

Warholm, som både topper verdensrankingen og hadde best tid i semifinalen, havner i den første puljen i trekningen om bane 3, 4, 5 og 6.

FINALEKLAR: Karsten Warholm hadde ingen problemer med å ta seg til VM-finale på 400 meter hekk. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Rangeringen er som følger: Først plassering og deretter tid. Raskeste vinner av de tre semifinalene rankes først, nest raskeste deretter og dårligste vinner som nr. 3. Deretter raskeste andreplass som nr. 4, forklarer Alnes.

Dette er i kontrast til Diamond League-stevnene hvor Warholm som førsterangert normalt får velge bane sju.

- I Diamond League er det arrangør som bestemmer, og de spør oftest utøverne i rangert rekkefølge, forteller suksesstreneren.

Nå er det klart at Warholm får bane fire, mens hovedrivalene Abderrahman Samba, Rai Benjamin og Yasmani Copello får henholdsvis bane 9, 7 og 6.

Det betyr at Warholm må løpe i en bane med krappere svinger enn hovedkonkurrentene, noe som ikke er helt optimalt.

Forundret Copello: - Litt rart

Flere av Warholms rivaler stusser over at nordmannen alltid velger bane sju, mens andre forstår det godt.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Tyrkiske Yasmani Copello, som vant sølvet bak Warholm både i EM-finalen i 2018 og i VM-finalen i 2017, foretrekker en annen bane.

- Det er litt rart. Kanskje det bringer lykke for ham. Jeg vet ikke hvorfor Warholm alltid løper i bane sju. Jeg tenker at det er likt i alle banene. Nesten i hvert fall, sier Copello til Dagbladet.

- Det spiller ikke noen rolle, men jeg foretrekker kanskje bane 1-4 om jeg får velge.

Warholm får irsk støtte

Også iren Thomas Barr, som vant EM-bronsen bak Warholm i Berlin i fjor, har fått med seg nordmannens favorittbane.

- Det er visst Karstens favorittbane. Jeg skulle ønske jeg var i posisjon til å velge like ofte som ham, sier Barr til Dagbladet.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvilken bane er den beste?

- Det er ulikt for alle hvilken bane som foretrekkes. Jeg ønsker å unngå for krappe svinger, og jeg vil samtidig ha god oversikt over resten av feltet. Bane sju fungerer bra for meg også, men jeg tror alle har ulike preferanser.

Iuel foretrekker bane åtte

Treningskamerat Amalie Iuel sier til Dagbladet at hun ikke har en favorittbane.

- Men det har vist seg at jeg løper bedre i bane åtte for eksempel. Da kan jeg ikke se konkurrentene mine. Der har jeg satt personlige rekorder. Det er først og fremst fordi det er vide og fine svinger, du mister ikke like mye fart, men også at du kan løpe ditt eget løp, sier Iuel, og legger til:

- Du trenger ikke å se konkurrentene dine før forhåpentligvis helt på slutten. Det er litt kjipt hvis de stormer forbi deg med en gang, men det gjør at du kan fokusere mer på deg selv. For min del også at du er litt mer redd når du løper fordi du ikke vet hva som skjer bak deg, sier Iuel, som gjentar at hun liker bane åtte, men tar det hun får.

- Du liker heller å bli jaget enn å jage?

- Ja, jeg tror egentlig at alle vil det. Hvis du blir jaget, ligger du i alle fall fremst i feltet. Men man kan ikke bli pirkete på det i en eventuell finale, da får man det man får, så får du gjøre det beste ut av det. Jeg tenker også at man ikke må bli for opphengt i det. Da kan det plutselig gå utover prestasjonen hvis du tenker for mye på det og lar det styre løpet ditt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling